måndag 31 augusti 2009

*Det där med hjärnan, fettet och sockret.*

Ytterligare en professor har tagit avstånd från fettskräcken. Det naturliga fettet är inte farligt. Förutsättningen för att bygga övervikt är istället sockret. Även kolhydrater fungerar som socker i kroppen och höjer blodsockret, samt banar väg för fettinlagringen.
Men behöver då inte hjärnan socker/kolhydrater? Det är rätt populärt att tro det. Hjärnan själv vill gärna tro det, då sockret ger en kick. I själva verket är det så att hjärnan mår mycket bättre av fett. Sockret gör hjärnan till en "junkie".

Satsa på fett och proteiner och håll kolhydratnivån låg om du vill må bra, hålla vikten och förbli frisk. Ska du äta något med socker i, skulle jag välja bär. Det är ju årstid för det. Bären är naturligt gott och mest lagom blir väl godiset då man plockar lite sådär i förbifarten då man är ute på en långpromenad. Det är i alla fall vad jag tror.

intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

* Ikea goes green *

Fick just höstnumret av Ikea family och gissa vad - det är grönt som gäller i detta nummer.
Föga förvånande med tanke på trenden som drar genom samhället i dag, men inte desto mindre glädjande.

Aldrig tidigare har jag läst en Ikea tidning med större behållning. Väl värt att läsa till en kopp gott té när sommaren sakta flyr sin kos.
Passar på att slänga med ett par gröna tips för er som är likasinnade med mig och gärna återvinner och dessutom bor i Nynäshamn. Hela folkets hus nedervåning är fylld av begagnade kläder och har t. o. m fått en sportavdelning kolla in Pernillas dam & barn secondhand. Bor ni i Nynäshamn och har barn, känner ni förstås redan till Åsas leksaksförmedling.

Ha en trevlig höst - nu ska barnen i min familj få mat.

Andra bloggar om: , , , , , ,

torsdag 27 augusti 2009

När nöjde du dig sist med 12- 13 chips till fredagsmyset?


Sveriges Konsumenter har KO-anmält, OLW, Coca-Cola och Big Bear.

Varför?
OLW påstår exempelvis att en portion chips innehåller 9gr fett. Då räknar de med att alla förstått att en portion består av ca 12-13 chips, dvs 30gr. Det betyder att om du köper hem en stor mysig 300grammare på fredagen räknar de med att du ska dela den med nio goda vänner, alternativt plocka ur rätt antal chips och lägga undan påsen till nästa vecka. Sitter du ensam och ugglar varje fredag, räcker den stora påsen tio fredagar.

Coca-Cola då? Tja, bland annat tycker de att en halv liter cola består av två portioner. Kom ihåg det när du slurkar i dig hela själv. Du har just druckit dubbelt så mycket som du "skulle".

Fast... ungefär sådana var portionerna då jag växte upp på 70-talet - faktiskt. Those were the days.

intressant
Andra bloggar om: , , , , , ,

Den där "svin" influensan...

...Verkar inte vara farligare än en "vanlig" influensa. Enda skillnaden är att den kallas för pandemi, dvs har utbredd spridning.
Jag läste just en bra artikel i svd av Inger Atterstam angående hur vi hanterar denna "läskiga sjuka". Alla ska ha rätt till vaccin i Sverige.
Ni läste rätt - ALLA.
Jag med och fler med mig, som faktiskt inte vill ha det. De flesta länder väljer att behandla "svininfluensan" som vilken annan årlig influensa som vanligt och vaccinera samma grupper som man brukar prioritera.
Men inte i Norge, Storbritannien och Sverige. Rättvist ska det vara. Det är så att vi kan bli avundsjuka på varandra, vi medborgare, om vi inte räddas allihopa. Från att få influensa.

Man räknar med att vi är så uppskrämda av alla larm kring denna influensas farlighet. Och vem har fått dessa larm att nå oss? Är det WHO, är det något läkemedelsföretag, eller är det pressen som ville se höja lösnummerförsäljningen?
Eller är det kanske t. o. m så att det kan motiveras som ett ekonomiskt försvarbart beslut, då det skulle kosta samhället alltför mycket, om alltför många medborgare blir sjuka samtidigt. Kanske är det en oro för vad som skulle kunna hända om vårt samhälle stannade upp och fick gå på sparlåga under en tid?

Och går det att få svar på den frågan?

intressant
Andra bloggar om: , , , , , , ,

tisdag 25 augusti 2009

Vilken märkning är "bäst?"

Jag har försökt greppat det här med de olika livsmedelsmärkningarna, och vad de innebär angående tillsatserna, och snurrat in mig på en massa detaljer var gång jag försökt. I dag har Mats-Eric Nilsson, alias "den hemlige kocken" gjort en enkel och bra sammanfattning i en artikel i SvD.

Sammanfattningsvis tolkar jag det som att KRAV-märkningen är bäst, även om det tillåts en del tillsatser, dock inga av de värsta. Nyckelhålsmärkningen är inte alls bra, den som så länge varit riktmärket för bra matval för så många konsumenter.
Vad man helt bortsett från är att, då man manipulerar råvarorna för att få dem fettsnåla och "nyttiga" (?) förlorar de i smak och konsistens. Det betyder att man måste tillsätta olika smakämnen, färgämnen samt stabiliseringsmedel för att få dem att bli aptitliga.

intressant
Andra bloggar om: , , , , , ,

måndag 24 augusti 2009

Miljöpartiet på framgång!

Helt fantastiskt! Det är grönt på gång - grönt är skönt. Vad som däremot oroar är att SD möjligen kommer över 4% spärren. Huva. Tack och lov har S och M tagit avstånd från något som helst samröre med dem.

Ett år kvar till valet, kanske något tidigt att börja med valrörelsen? Å andra sidan är det mycket som ska gås igenom och föras fram till allmänheten. Det är inte lätt att välja. Inget parti passar förmodligen helt och fullt i varje enskild fråga som en individ har åsikter om. Det gäller helt enkelt att välja det som ligger närmast som helhet.
Vad kan vara viktigare för vår framtid än en att värna om de resurser som finns?

Hur kan det vara försvarbart att inte tänka på vår miljö och vårt klimat, att vårda planeten så att den finns kvar för kommande generationer?

Kanske uppfattas detta som klyschor, men i så fall är det sanna sådana.
Det kan komma något riktigt gott ur ett rödgrönt samarbete.

Ekonomi handlar inte bara om kortsiktiga vinster och framförallt handlar det inte alltid om pengar...

intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

lördag 22 augusti 2009

så härlig sensommaren kan vara

Jag vill bara visa hur vackert allting är så här på sensommaren. Det finns inte rätt ord att beskriva det. Jag tror bilderna får tala.






Andra bloggar om: , , , , , , , ,

bakgrund