torsdag 9 april 2009

utsökta tillsatser i såsen

Det är ju som bekant påsk. Mina barn som smörjt kråset med kött från den lokala köttbutiken till lunch kände att de ändå var sugna på lite påskbuffé till kvällen. Sagt och gjort, vi knallade ner till "vår" Icabutik för att bunkra lite godsaker till äggen. Skärtorstagen till ära bjöd man på provsmakning. Man kunde få en liten kopp med kladdkaka, små korvar, eller hör och häpna en pytteliten bit oxfilét med tre droppar sås av olika smak. Jag kände mig nödd att prova den lilla oxfilén, som var läckert rosa i mitten. När jag står där och doppar i den lilla, lilla såsen, som faktiskt är hyfsat god, åtminstonde för att komma från en burk, börjar damen, som ansvarar för provsmakandet att utföra sitt jobb ordentligt...

Hon framhäver för en herre som verkar nyfiken, hur fantastiska såsburkarna är som produkter. Tänk att han kan få två valfria för endast 40 kr... Det är bara att passa på för såsen håller sig ända fram till sommaren. Kanske hinner familjen med att avnjuta en av burkarna till grillat på altanen, innan datumet går ut?
Hujedamej tänker jag, och känner att det börjar växa i munnen.
Men nu har damen fått upp svadan och börjar minnas det hon lärt sig inför visningen. Hon berättar glatt om vilka fantastiska råvaror såsen är gjord av. De är verkligen alldeles utsökta, inget fusk inte. Där någonstans avlägsnar jag mig diskret från disken.
Det känns nämligen som ett tvång av nöden, att få vända på en av de där fantastiska burkarna, för att se vad de innehåller för utsökta råvaror. Jojo, nog ser det utsökt ut alltid. Men inte har väl herr Lallerstedt i allt det där då han svänger ihop en restaurangsås på Operakällaren?
Duttar han i tre emulgeringsmedel och lite maltodextrin på slutet för att få sin bearnésås riktigt aptitlig? Vad är en citronsyraester? Det låter småskumt...

Samma sak med äppelsåsen, fast den klarar sig visst utan citronsyraester. Det är så klart en smak...? Jo, så måste det vara. Och där åkte näsan ut som på Hedvig, någon som minns henne? Jag måste ha ett lexikon eller en uggla, men tills jag hittar det får jag gömma mig bakom min tonårsdotter. Tur att hon växt om mig.
Måste bara kolla lite snabbt vad pepparsåsen är "kryddad" med förutom svartpeppar. Jovars samma emulgeringar och så lite maltodextrin på slutet. Det förklarar den oerhört likartade konsistensen på de tre såserna. De skulle kunna vara syskon. Nu ska jag skynda mig att slå i ordboken så jag får tillbaka min normala näsa innan vi ska måla äggen.
Sas nästan som en riktigt sås.

Glad påsk allihopa!Andra bloggar om: , , ,

10 kommentarer:

Anita sa...

Ah...jag har varit och lyft på de där burkarna jag med... fastnade för Pulvriserad ägggula....det är säkert fint!

Ms Spider sa...

Jag GILLAR tillsatser i mina såser. Tillsater som jag lägger till själv. Vitlök, till exempel. Färsk rosmarin. Mmmmm....

Synnøve. sa...

Säger som Ann-Katrin.
Jag gillar tillsatser som jag lägger till själv.
Inte de som man måste ha en ordbok med sig för att förstå vad det är...
Klems Synne.

Mikkan sa...

Märkligt ändå. Man borde tillverka sånt där - särskilt sånt som kockar säter sitt namn på! - och göra en positiv bra grej av att det håller ett par dagar (precis som många andra färska livsmedel) eftersom det inte innehåller massa skit. Skulle nog kunna bli bra PR, och tror verkligen folk skulle köpa det ändå!

Cattis sa...

Anita: Pulviriserad äggula... låter mer komplicerat än att använda vanliga ägg. låt mig gissa på att det är billigare och mer hållbart ;-)

Ann-Katrin:
Dina tillsatser får det att vattnas i munnen :-) Men så har de inga E-nummer heller.

Synne:
nä, det finns mycket som åker tillbaka!
vet jag inte vad som finns i, vill jag inte ha!

Mikaela: Det konceptet tror jag mer på!

Peter Midas sa...

Dom där estrarna är en kolväteförening som finns naturligt i citroner etc. Man kan med olika syror framställa exakt det som naturen självproducerar i hallon,jordgubbar och annat.MInns det från gymnasietidens kemilabortationer i Bromma Läroverk.. Minns dock inte vilka syror som gav vilka smaker. Men detta var en kemisk förklaring,inget recept..;) Nej, fram för hemlagad sås. Vi har t ex aldrig majonäs eller aioli hemma, gör den alltid själv.UTAN SOCKER!! Fy faan för sås med socker i!

Cattis sa...

Peter: intressant att få veta.Fast man kanske kunde pressa en citron i stället och få samma effekt ;-)
Jag blir så irriterad på smygsockrandet i maten. Jag vill inte ha socker överallt. blä

Peter Midas sa...

Smygsockrande är äckligt och förstör allt som skulle kunna vara smak. Köpte en gång aioli färdig men slängde den. Helt oätlig!!!
Vanlig citronsaft kan innehålla rester av bekämpningsmedel och annat medan den helt syntetiska är garanterat fri från pestisder eftersom den aldrig varit i närheten av ens en mygga...:o)

Lena sa...

Det är skrämmande när man tänker efter hur mycket sånt där man stoppat i sig i alla år. Så många pås-såser som vispats ihop i mitt kök genom åren. Inte nu längre. Jag gör min bearnaise själv.
KRAMEN!

Cattis sa...

Lena:
Är inte det svårt har jag hört?
Får ta och prova jag också. Övning ger färdighet om inte annat.

bakgrund