torsdag 27 maj 2010

Lite vardagsmatematik


När jag går på en äng av maskrosor funderar jag över:

Sven-Olov Lodins analys av det rödgröna budgetförslaget.
Nu tänker jag inte sätta tänderna i hela analysen, men kan inte låta bli att bidra med några reflektioner.

Angående avskaffandet av fjärde steget i skatteavdraget och hur hårt de drabbar nästan alla som förvärvsarbetar... Det rör sig om summor mellan 2000 - 3000 kr per år. Slå ut det per vecka. Det blir 38-57 kr...
Vi kommer dessutom ändå att betala mindre skatt än vi gjorde innan alliansen steg upp på tronen.

Avtrappandet av jobbskatteavdraget för de högst betalda kommer även det att slå hårt, särskilt för de som tjänar 1,4 miljoner och uppåt. De stackarna får inget avdrag alls. Det är synd om dem som ska klara sig på så lite pengar...
Det är ju riktigt illa, särskilt om man vill att inkomstklyftorna i samhället ska fortsätta öka.

Så till den där stormen i bensintanken - och jag citerar:

"En mer generell lättberäknad kostnadshöjning för hushållen utgör förslaget till höjning av bensinskatten med 49 öre. Den innebär för de flesta hushåll med en normal körsträcka en kostnadshöjning på cirka 1 000 kr utöver de höjningar av marknadspriset på bensin som samtidigt sker."

Jag vet inte för vilken bil och vilken körsträcka detta är uträknat efter, men om vi utgår från denna fiktiva summa, som väl är så god som någon annan, och slår ut det på vad det blir per vecka landar vi på den nätta summan av 19 kr.
Kanske de flesta bilförare kanske skulle kunna avstå en bira, en chipspåse eller en skopa lösgodis, allra helst med tanke på att de förbrukar mindre kalorier i bilen än på cykeln ;-)

Nu tycker kanske många att detta inte är vare sig något att ironisera över eller skämta om.

MEN då har man glömt varför ett successivt avskaffande av jobbskatteavdraget och en höjning av koldioxiden över huvudtaget är aktuellt.

Det har inte med någon illvilja att göra.
Det har med att göra att vi ska kunna ha ett välfärdssamhälle inte bara för de bäst bemedlade, att även de ska ha råd med sjukvård. Att våra barn ska kunna få en bra omsorg och utbildning. Att våra äldre ska få ett gott omhändertagande.
och det har med att göra att vår användning av fossila bränslen förstör miljö och klimat. Det har att göra med att vi ska kunna lämna över något till barn och barnbarn och att jordklotet inte bara tillhör oss.

Någonstans har man glömt att man kanske möjligen inte blir mer lycklig av mer pengar i plånboken, mer prylar och mer bilåkande.

intressant
Andra bloggar om: , , , , , ,

4 kommentarer:

Synnøve. sa...

Ja det var ju ingen hög summa i veckan det precis.
Det borde man kunna avstå om man vill fortsätta köra bil tycker jag.

Cattis sa...

det har gått troll i det här med den höga bensinkostnaden. Det kommer inte att göra någon skillnad alls vem som kommer till makten efter valet.

Många blir så himla rädda när de hör att bensinen ska gå upp. De tänker inte på vad bilen kostar i övrigt.

Och framförallt inte vad den kostar rent miljömässigt.

BaraGry sa...

Hej!

Tänkvärt det du säger.

Önskar dig en god sommar!!

Kram

Anonym sa...

Va ... är du tillbaka så kul, men jag är seg i skallen så tänka högt gör jag inte just nu är på semester i Dalarna sitter på en camping.
Kram Maggan livsglimtar

bakgrund