måndag 19 maj 2008

*** En av livets gåtor ***

Lägger ut ett blogginlägg till idag.
Hade kontakt med min handläggare på f-kassan idag och tyckte det var ett...
märkligt sådant.
Tänkte att det säkert finns fler i samma båt.
Eftersom jag varit sjukskriven sedan augusti fick jag ett brev hem om att jag fått en handläggare som ville ha kontakt.
Detta ville hon:

knarrig handläggare: Du har ju varit sjukskriven länge. Vad är det som händer just nu?

jag: Berättar lite trevande (undrar vad är det hon vill veta?)

KH: Ställer inga frågor alls, utan börjar trött framföra sitt ärende. Hon berättar långt och omständigt om hur strängt det blivit på F-kassan och att lite värk, det är ingen anledning till att vara sjukskriven. Varnar för att F-kassan godtyckligt kan dra in sjukpenningen om de känner för det. Talar om regeringens nya regler om att de sjukskrivna ska ta mer eget ansvar för sin försörjning. Maler på, direkt ur regelboken, som det låter.

Jag: (Känner ångesten växa och undrar vad människan vill. Är det nu det är dax att ge upp och gå och dränka sig?)
Så, vad betyder allt detta för mig i nuläget?

KH: Jag skickar efter ett utlåtande från din läkare och så hörs vi efter sommaren eller nåt.
Tack och adjö.

Är detta en handläggare som
a) är trött på sitt jobb?
b) saknar empati
c) är ålagd att skrämma skiten ur alla värdelösa långtidssjukskrivna för att antingen få dem att fort som "fanken" återgå till jobbet, alternativt försvinna från jordens yta, för att på så sätt komma till rätta med de kostnader de utsätter sina medmänniskor för?

Jag vet knappt om jag ska skratta eller gråta.
Känner mig aningen förvirrad.

Andra bloggar om: , , , , ,

9 kommentarer:

Bara Gry sa...

Hjälp! Du målar upp min stora fasa också....Jag är sjukskriven från och till sen jag fick cancer för två år sen. Nu är det ett år sen jag jobbade. Min läkare tycker inte att jag kan börja jobba igen än, och jag känner att det är rätt beslut. Jag VET att jag inte är DÄR, än. Jag VET att jag kommer DIT någon gång... Men vad hjälper det om Försäkringskassan valsar över läkrens beslut och tycker att nu är det dags....

Förstår inte hur Socialstyrelsen först kan ge läkarna sin legitimation och behörighet att bedöma,behandla och helbereda- för i nästa ögonblick säga att deras bedömning inte duger, så de måste följa en särskild MALL i stället! Var tog individen vägen? Den individuella förmågan? Är ett tillstånd alltid att jämföra med ett annat tillstånd? Har ALLA med samma sjukdom eller diagnos samma situation och identiska förutsättningar? Vem kom på den idén att "Ja, vi behandlar alla lika, för alla är lika. Spelar ingen roll vad personen i fråga har för förutsättningar, för det är ju helt jämförbart med en kärnfrisk person som råkar ut för någonting än en redan nedbruten person. En operation är en operation, lika för alla. BASTA!"

Ja, nu triggade du igång mig rejält! Stå på dig! Tycker du ska ringa och prata med din läkare. Höra dennas syn på saken.

Lycka till!

Kram Gry

annette sa...

Hej Cattis!
Ja detta kan nog bli ett långt inlägg, vad beträffar Din handläggare kan det nog vara en kombination av det Du skriver, dom är ju ålagda att få ut så många som möjligt i arbete, sedan klarar ju inte alla handläggare av att ha kontakt med sina kunder på ett bra sätt utan lämnar en massa frågetecken efter sig.
Har ännu så länge inte haft något med dessa personer att göra personligen, men under våren har jag varit inne i en djup svacka vad gällt att orka med mitt arbete och funderat på vad som skulle hända om jag en dag inte skulle orka gå ur sängen, har inte tänkt tanken fullt ut, försökt att tänka att snart är det helg, snart får jag semester osv.
Att jag känner stor rädsla för att hamna i en situation som kräver lång ss är jag helt klar över, har ju i mitt arbete stött på åtskilliga människor som befunnit sig i Ditt läge, och som under senaste halvåret tvingats ut i arbete som dom inte klarar av.
Har handlat om den diagnos som Du fått, utmattningsdepressioner, canceropererade, människor med utslitna leder, svårt reumatiskt sjuka osv.
Många sitter och gråter framför oss, som dom kanske bara träffar 10 min. att höra alla hemskheter som dom utsatts för är förskräckligt.
En del har blivit utförsäkrade, af anser inte att dom arbeta vilket fk tycker, hamnar till sist som socialabidragstagare, vilket för många än idag är en skam.
Har en f.d chef som fick diagnosen utmattningsdepression för ett par år sedan, detta sedan landstinget gjorde en omorganistion och flyttade runt alla ett varv, hon kände sig i höstas tvingad att komma tillbaks från fk, började på 50%, men fick sköta ett 100 % arbete, hon orkade i ca tre månader innan det gick "käpprätt" åt skogen. Har mycket kontakt med henne, och förstår att hon kommer aldrig mer tillbaks vare sig i arbete plus att hon inte är densamma privat heller.
Jag tror att dom flesta av oss människor själva är kapabla att avgöra när och om vi kan klara av att arbeta och fungera som kollega, för det är ju inte heller så idag i arbetslivet att det går att smyga igång även om det så vackert heter att Du skall få arbetsträna, kommer Du till Ditt arbete så det ju tajt med personal att Du får sätta igång omedelbart.
Skulle kunna skriva hur långt som helst om detta, men helt klart är att det gått för långt i jakten på att få ner sjukskrivningtalet.
Ligger mkt i ett utrryck som många patienter använder sig av "det gäller att vara jäkligt frisk för att orka vara sjuk".
Vet också många läkare som är förtvivlade över detta, dom får tillbaks sjukintyg från fk, där dom bedömt en patient som arbetsoförmögen, dom vet inte heller vad dom skall göra.
Mitt inlägg är ju inte någon tröst och hjälp för Dej, viktigt att Du har bra kontakt med Din läkare det är vad jag kan råda Dej till, ta reda på så mkt som möjligt om Din diagnos så Du är påläst.
Kramar i mängder!
//annette

Inger Maryissa sa...

Ja, den handläggaren verkade klart sakna empati.
För ett sådant samtal kan ju faktiskt knäcka en människa.
Det finns ju en orsak till att man är sjukskriven som är nog så jobbigt bara det.
Och sedan att mötas av en sådan handläggare, som lägger mera sten på bördan, orsakar mera oro och skapar ångest.
Kan tänka mig att du inte mår bra av detta och känner dig orolig.
Skickar dig en stor Kram,
och från mitt hjärta jag hoppas det ordnar sig.

huga sa...

Den handläggaren hade alla tre alternativen, tyvärr. Har varit sjukskriven som mest i tre månader p g a inflamerad axel, jag hann bli ifrågasatt under den tiden jag med. Det tror jag de flesta blir nuförtiden-vilket är helt galet! Det räcker nog med att vara sjuk, man behöver inte bli ifrågasatt! Värst av allt-FK ställer sig över läkaren! skandalöst att det får fortsätta år efter år! Nej stå på dig, bara du vet hur du känner och mår och vad du behöver! Stor kram till dej!

Lotta sa...

Men hallå! Snacka om att sprida oro.... Undrar varför man säger något sådan per telefon?? Om man skall delge någon viktig information, tycker jag det skall ske ansikte mot ansikte, det är ju inte lätt att prata med någon i förtroende via telefonen, inte heller när någon uppför sig så oproffsigt! Usch vad du måste mått pyton efter det samtalet... morr, jag blir så arg när jag läser om KH.
Jag har också ett orosmoment just nu, axlar och rygg som krångar och jag kämpar med alla medel för att bli bra, eller bättre.... provade akupunktur i går och hoppas på att detta kan bidra till bättre muskler - men om det inte blir bättre - vad gör jag då? Får ont i magen av alla tabletter och uruselt humör när värken mal och mal, varje dag... Och så ser man hur staten ser på de som har bekymmer - inte nog med att man skall orka leva - man skall orka slåss för sina rättigheter... suck - vart är vi på väg.... Men hur som helst - det är en vacker bild du visar och hade vi inte haft blommor - vad hade vi gjort då... Ha det så gott och hoppas du inte få fler liknande telefonsamtal 8`)

synne sa...

Fel person på fel plats....
Helt klart.
Ge dig inte. Ta kontakt med din läkare så snart du kan. Förklara för henne vad som hänt. Försäkringskassans rutiner är inte så snabba så du hinner före.
Man undrar ibland hur lång läkarutbildning de anställda på FK har som bara kör över läkarnas diagnoser hur lätt som helst.
Ge dig inte.
Vi ses snart kram Synne och gubben.

Grindelunda sa...

Hjälp vilken tungrodd och idiotisk byråkrati det är. Att F-kassan ska få sätta sig över läkares utåtande är inte klokt. Håller tummarna att allt ska lösa sig.

För övrigt visar du underbara semesterbilder :) Jag blir så glad och längtar ännu mer till vår resa.

Ang. min dans på Kroatienbilderna...det är så härligt att vara 40+. Då gör man som man vill. När man har gjort bort sig så mycket som jag har gjort så...so what, en klubbdans eller två, det kan jag bjussa på :)

Må så gott!
Kram från Gunilla

annette sa...

Hur är läget Cattis, hoppas Du inte blev totalt nedtryckt av Fk.

Kram //annette

Mors Deka sa...

Du har en bundsförvant. Har varit sjukskriven i 5 år nu och är förtillf. inne på min andra arbetsprövning. Denna gången hoppas jag det leder till fortsatt arbete. Jag vill inget hellre. I mitt fall bromsas jag av just FK. maila gärna. KRAMEN!

bakgrund