lördag 31 maj 2008

~ En hyllning till Köping ~

Jag är alltså uppväxt i Köping.
Då jag var liten (fel jag menar barn...) och for på båtsemester med mina föräldrar fick jag alltid frågan av kamrater som jag plockade upp på öar och små gästhamnar:
Köping ~ vaddå?
Norr - Köping?
Söder - Köping?
Lin - Köping?
Det finns verkligen många Köping...
Fast, det finns oxå ett "bara" Köping.
Denna lilla ort ligger längst in i Mälaren, och där är jag född, för förr fanns det även ett BB i Köping ~ det gör det inte längre.
Nåväl, någon gång i mitten på 80-talet, tror jag att det var, blev Köping framröstat som Sveriges tråkigaste stad. Det var första gången som jag varit med om att min lilla hemstad placerat sig på Sverigekartan. Möjligen föga smickrande.
Småningom har ju Filip och Fredrik uppmärksammat Köping på fler sätt genom sin bok "En nötkräm och en moviebox" samt då de tog med sig tv-teamet till Köping för att festa...

( Sorry fd. granne, Johan, om du av någon händelse råkar läsa det här. Förlåt! Jag har kvar boken fortfarande. Jag SKA lämna tillbaks den. (( förresten får jag nog köpa en ny för katten har drällt vatten på ditt ex. ))
Nåväl det allra sista och nog ändå det största avtrycket som Köping har satt i mer officiella sammanhang måste nog ändå vara med tv-serien
"I en annan del av Köping"
Nu vet alla var jag kommer ifrån och var bilderna som jag bloggar till i dag kommer ifrån. Jag har varit ruskigt illojal mot min gamla hemstad och inte alls tyckt att den varit speciellt skojig. Ska höll t o m med de som röstade fram min stackars födelseort till tråkigast i Sverige. *rodnar*
Men, för bara några veckor sedan fick jag anledning att hälsa på Köping.
Det är nämligen så att min far och hans kusiner har en helhäftig tradition att anordna kusinträffar med jämna mellanrum.
Vi barn brukar vara välkomna oxå.
Min syster trugade med mig på träffen i år och jag ångrar mig inte...
Förutom att själva träffen var jätterolig ~ så var det oxå en upplevelse att se Köping med lite andra (äldre?) ögon.
Tillsammans med syster och systersambo med son gick jag alltså en promenad en vacker lördag i slutet av maj genom lilla staden.
Det är så mycket som hänt sedan jag bodde där. Staden har fått ett ansiktslyft och visade sig verkligen från sin allra bästa och mest frestande sida.
Min syster förvånade mig oxå genom att vara så kunnig i vad de olika husen hette.
Det här är exempelvis prästgården.
Det hade jag ingen aaaning om.
Visst är det vackert?
Vi tog alltså en tur bla utmed Köpingsån. Det är märkligt så dofter får en att minnas.
Köping luktar mört.
Tycker jag, som förknippar doften med mina barnsomrar då vi fiskade, med vanliga metspön, i Mälaren med deg som bete. Då fångade man just mört. Den matade man goda vänners katter med sen. Ville man ha aborre fick man gräva upp mask först för de är mer kräsna och låter sig inte trugas med så enkla saker som små degbollar.
Fast... jag tvivlar på att det finns mört i Köpingsån...
Möjligen är det så att den karaktäristiska doften inte alls härstammar från det lokala fiskbeståndet ~ utan möjligen från den blålera som staden har som grund.

Den här stackars fågeln bryr sig säkert inte om vilket...
Den vill nog bara komma över på andra sidan...

Andra bloggar om: , , ,

9 kommentarer:

annette sa...

Cattis!
Tror det har lite med ålder att göra detta med att uppskatta sitt ursprung och den stad/ort man kommer ifrån.Är själv född i Stockholm men uppväxt här i Norrköping, har varit borta ett par tre år emellanåt och jobbat på annan ort, har märkt för varje gång jag kommer tillbaka att jag uppskattar Norrköping mer och mer.
Ha en fortsatt trevlig kväll i "tvättstugan"
Kramis //annette

Aalerud Stall sa...

Hei :-)

Har ikke vært på nett på et par dager, for skjermkortet i dataen er ødelagt... Nå låner jeg eldstejenta sin PC; hun er borte i kveld.
Så bra at du tok utfordringen! Morsomt å se hva andre leser :-)
Og hjemstedet ditt ser riktig fint ut! Skjønner hva du mener med å se sitt hjemsted med mer voksne øyne; det har jeg også erfart med det stedet der jeg har vokst opp.
Håper du har fått tid til å jobbe med boken din! Ha en flott lørdagskveld!
Klem fra Britt :-)

synne sa...

I en annan del av Köping har vi inte sett här på andra sidan gränsen. Men vi har hört talas om den serien. Den skulle jag gärna se.
Säger som Annette. Det har nog med ålden att göra. Jag själv saknar Peking mer och mer. Att få strosa på gamla kända platser och insupa just den atmosvären som finns i MIN stad.
Måste nog fasiken ta mig en tur hem snart....
Du hittade nostalgiknappen hehe....
Snart kommer vi.
Kramen från Digernes.

Inger Maryissa sa...

Själv är jag uppväxt i "köpinget" Linköping.
Och ja det finns många Köping.
Ja, det är alltid roligt att veta var personer bakom bloggarna kommer ifrån.
Och kul är det att ha kontakt med bloggare från olika platser i vårt avlånga land.
Fina bilder !
Ha en fin fortsatt dag.

Pialotta sa...

I Köping har jag aldrig varit, men sett de där TV-programmen:-)
Du frågade om Clematisen inne hos mig.. Det är en överlevande clematis sedan ifjol som jag haft på balkongen hela tiden. Trodde aldrig den skulle blada och blomstra igen.. såg så torr och ynklig ut i sin kruka..
Mjölk dricker jag så sällan så det kan jag verkligen inte skylla på.. verkar som när jag ätit så vips ploppar den där ballongen upp och blir där sedan.. sköter toaletten, men lik förbannat.. får nog börja med enbart vätska;-)
Stranden intog jag ändå, trots allt:-) Va fasen det är ju första dagen på sommaren och varmt till tuden här i staden, K-Town.
Ha de fint o sola långsamt kram

Karin Krut sa...

Jag håller med, Köping ser väldigt vackert ut :) Visst ser man saker och ting annorlunda med "vuxna" ögon :)
Ha en skön kväll
Kram Karin

~~*Pennyshouse*~~ sa...

Hejsan....

Sin barndomsstad/by/ort...glömmer man nog aldrig....man har ju så mycke minnen..hiihhiih...Köping är en fin stad.

Pralinerna kommer...har köpt en plåtlåda med formar som jag lovat att göra praliner i...får se när jag hinner.

Ha det bäst!
kram Nilla

Helena på ROOM & serve sa...

Jag brukar åka förbi Köping då och då. Till Åsby :) Tack för dina kommentarer på min blogg :)

huga sa...

Ja inte ska man nedvärdera sin hemort inte! fast det är nog lätt hänt ibland. Roligt att du fick en rundvandring med lektion av syster!

bakgrund