onsdag 11 november 2009

Fantasifulla matproducenter


Jag gjorde raggmunk häromdagen.

Min raggmunk innehöll riven potatis, ägg mjölk, mjöl och salt. En rätt enkel smet som jag sedan stekte runda stora "plättar" av i mycket smör. Blev supergott med lingon till.

Fast det är klart. Om man inte vill öda tid på att skala och riva några potatisar efter jobbet kan man ju för all del köpa en hink färdig smet.

Den innehåller hela tolv ingredienser, dock varken ägg eller mjölk.

Ingredienserna är:

Potatis

vatten

vetestärkelse (mm. kan det vara gluten möjligen? Varför ha i mjöl när man bara kan använda en lite den av det. undrar vart resten tog vägen då?)

salt

lökpulver(har man väl i produkter som ska smaka lök, utan att behöva besvära sig med att ha med självaste råvaran lök. I mina goda raggmunkar fann det ingen lök alls, men det gick hur bra som helst utan.)

modifierad majsstärkelse (huva för modifierade produkter. Vad var det för fel på originalutgåvan?)

konserveringsmedlet kaliumsorbat (direkt från kemisalen vägg i vägg med fabriken...)

citronsyra

kryddor

gurkmejaextrakt (gurkmejan var slut? förresten vad har den i raggmunksmeten att göra?)

antioxidationsmedlet sodiumbisulfit (besök i kemisalen igen för att förhindra oxidation. Vad är det som skulle oxiderat annars. Smeten eller cellerna i kroppen på den som åt dessa smetbaserade raggmunkar..?)

Som sagt. Var och en bestämmer vad man vill äta. Jag bara hoppas att den som köper denna märkliga burk verkligen tänkt igenom konsekvenserna av det. Hoppas att den personen läste innehållsförteckningen och visste vad raggmunkar egentligen innehåller.

Andra bloggar om: , ,

5 kommentarer:

Knådrelaxen sa...

Tack snälla för tipset ska Kopiera och ha med på mitt föredrag i morgon kväll. En typisk dum produkt.
ha de gott Anita

Charlotte sa...

Läste aldrig vad den innehöll när jag såg hinken på ICA tror jag det var. Tyckte bara det var heldumt! Riva potatis och blanda i pannkakssmet är hur enkelt som helst... förresten är rårakor lika lätt att göra.

Cattis sa...

såg dem på live på kvantum häromdagen..
Vill inte ha.

Charlotte sa...

Jag har inte glömt dig! Har bara varit förkyld i snart en månad... det börjar äntligen ge sig. Hur har du det?

Elisabeth sa...

Bra blogg! Jag är absolut för hemlagat. Gurkmejan i smeten behövs troligtvis för att ge den gula färgen som man annars får när man gör raggmunk själv. Med så mycket annat skräp så "tunnas" det ju ut från potatis och ägg. Gurkmeja ger ju curry (som är en kryddblandning) sin gula färg.

bakgrund