måndag 9 november 2009

Rena rama gissningsleken

Jag har haft svininfluensa. Eller så har jag inte haft svininfluensa. Det är det man inte vet.
Det är nämligen så fiffigt att man kan ha väldigt varierande symtom av den nya influensan. Det rör sig mellan allt från en lättare förkylning till att man hamnar på sjukhus, eller t. o. m dör. På vårdcentralen ber man folk med influensasymtom att hålla sig undan och bara komma om de absolut måste. Inte förrän man är riktigt allvarligt sjuk tas det några prover. Att testa alla som har någon form av influensa symtom är nämligen omöjligt. Det är mer komplicerat än ett stick i fingret.

Så är det med vanlig influensa också. Att man kan dö alltså. Varje år dör en mängd människor av den orsaken, det är "normalt" och inget att haka upp sig på.

Men denna nya influensa är en så kallad pandemi och därför sprider den skräck. Vissa har influensa panik, andra har vaccinpanik. Aftonbladet och Expressen har ridit på båda vågorna. Där rapporterar man ivrigt om både de som dött av "flunsan" och de som dött eller blivit sjuka av vaccinet.

Det som är mest fantastiskt i det hela är att man visar kurvor på hur influensan sprider sig. Man har även gjort bedömningen att vaccinet, trots sina eventuella biverkningar, ska väga upp risken mot den att insjukna. Tillverkarna har dessutom sett till att de slipper ta ansvar för eventuella framtida biverkningar av vaccinet.

Hur man nu kan avgöra det när man inte vet hur många som kommer att bli smittade, hur många av dem som kommer att bli lättare, medel eller allvarligt sjuka. Man vet egentligen inte hur många som haft eller kommer att få flunsan. Det måste alltså vara omöjligt att göra någon som helst statistik på dödsfall kontra sjukdomsfall. I och med detta faller också möjligheten att veta om massvaccineringen var motiverad eller inte.

Allt är rena rama gissningsleken.

intressant
aftonbladet om vaccin, aftonbladet2 expressen, expressen2, expressen 3, expressen 4, Dn, Dn2, SvD
Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

Slasher sa...

Jag tycker inte att det här är en Pandemi. I så fall har ordet förlorat sin mening.

synne sa...

Har haft besök av svinflunsan här med.
Men jag både överlevde og blev friks fort.
Så vi ska inte ha någon vaccination här i huset inte.

Tycker media och sjukvården håsar upp och skrämmer folk alldeles i onödan. Hur många människor sitter det runt om i våra länder och är livrädda för det här?
Jag tycker nog det är värre än influensan!

Har varit ute och gått i skogen en stund. Skönt, doftar gott och var ganska mysigt.
Granris medtogs hem. Ska fixa ordning på trappan.

Hörs under kvällen.
Kramen från Digernes.

Cattis sa...

slasher:
Det är utlyst som pandemi eftersom det sprider sig på det sättet och i den mängden. Fast med tanke på de tester som tas(eller inte tas) kan man ju verkligen undra över det också ;-)

Synne: Fast det lustiga är att din diagnos kom på beskrivningen, inte från något faktiskt test.

håller med dig. Troligtvis är oron större än besvären som sjukdomen ger.

Man kan ju också spekulera i om de som varit riktigt sjuka kanske fått den hjälp de behövt om inte så många andra oroliga ringt ner vårdcentralerna...

Men som sagt - även jag gissar ;-)

bakgrund