fredag 30 januari 2009

*** Inlägg på begäran ***

Jag har begåvats med en syster och som tur är, fick jag världens bästa och behövde därför inga fler syskon... :-D
Jag och min syster var väldigt olika som barn, har jag hört.
Och så var det nog.
De enda gångerna vi var sams var när vi gjorde riktigt "förbjudna" saker.
Annars slogs vi mest.
Dvs, min syster hade överläget med fyra år mer på nacken.
Jag låg mest under henne och kippade efter andan.
Fast jag minns en gång när jag hon satt kvar i vår hemgjorda snöbacke och vägrade flytta på sig.
Och jag hoppade på henne...
Och hon blev alldeles tyst.
Då blev jag rädd och sprang hem.

Vi har väl blivit mer lika med åren och som vuxna är vi väldigt glada att vi har varandra.
JAG är väldigt glad att jag har min syster.
När vi var små var jag hennes privata lilla slav i mångt och mycket.
Nu är hon den som hittar de enkla och självklara lösningarna på problem som jag själv snöar in på.

Därför gör jag detta blogginlägg på begäran av min syster och till hennes ära.
Bugar och bockar :-D

Min syster och jag har viss genetik gemensam och är båda korta och tjocka.
På ren svenska


Vi är uppväxta då viktväktarna slog igenom stort i vår lilla stad och alla mammor bantade och bjöd på lätt o lagom och lättmjölk.

Det gjorde vår oxå...

Därför borde vi ju vara smala och fina, kan man tycka.

Men, men Jag ska hänvisa er till en blogg och en föreläsning så får ni återkomma hit sen.

Så nu vet ni allt om LCHF - kost... eller hur?
För ni lyssnade väl på hela föreläsningen?
Om inte
Gör det!

Min syster, och till viss del jag, tror benhårt på denna diet.
Men det finns en annan sak som vi oxå tror på, och det lika starkt båda två. Det är att alla tillsatser som finns i all vår processade mat har förstört våra kroppar enormt mycket.
Det finns så mycket i vår mat som inte borde finnas där...

Jag rekommenderar er att kolla in den här boken om ni vill fördjupa er i just det ämnet
författaren Mats Eric Nilsson har dessutom gjort en uppföljare och ni kan läsa mer här.
Sådärja. Nu har ni fått lite mer kött på benen. Då återgår vi till den mer pragmatiska delen av blogginlägget, det så kallade footarbetet, som en viss jurymedlem kanske skulle sagt *haha*
Alltså min syster som gillade mitt förra inlägg om majskycklingen tyckte att jag skulle följa med henne till vår lokala butik, ICA Kvantum, och ta med mig kameran.
Hon hade nämligen många saker som irriterade henne och som hon ville ha ventilerade via den yngre medelålders bloggen.
Som kassler till exempel.
Min syster gör den mest underbara pastasås med kassler, cremefraiche och purjolök. Den är så god att min son går upp flera kilo var gång moster bjuder på den.
Men nu har kära moster/syster upptäckt att det inte GÅR att göra denna ljuvliga rätt mer.
Den är "no more"


För det finns ingen kassler utan tillsatser!

Vi fotade en kassler på måfå, och bara läs innehållsförteckningen. Går det inte så bara fram med glasögon eller förstoringsglas.
Eller så kan jag dissekera den åt er, för enkelhetens skull, alltså:
Kristinas Cassler (okej)
varmrökt benfri (mums)

ingredienser, benfri kotlett (allt i sin ordning)
potatisstärkelse (nä, varför då? vill jag ha en gratäng har jag den vid sidan om...)
glukossirap/druvsocker (neeeej, jag vill inte ha sirap och druvsocker i min kassler...)
E 450, E 451, E 407, E 250 ( okej... ge mig ett lexikon så jag kan reda ut detta. En massa E är inte bra, så mycket har jag redan bestämt mig för )
E 450 = natrium-, kalium- och kalciumdifosfater. Fungerar som stabiliserings-, konsistens- och vattenbindande medel, även som bakpulver. Framställs syntetiskt ur fosforsyra.
E 451 = natrium- och kalium- trifosfater. Fungerar på samma sätt som E 450 om man utesluter bakpulvereffekten... och framställs ur fosforsyra.
E 407 = Karragenan som fungerar som stabiliserings-, förtjocknings-, och geleringsmedel och framställs ur en sorts rödalger.
E 250 = natriumnitrit som är ett konserveringsmedel som bla hämmar tillväxten av bakterien Clostridium botulinum och som är en biprodukt vid framställningen av nitrat ur chilesalpeter.

Okej... vi tar en tyst minut och tänker efter.

Det verkar som om den benfria kotletten som används till Kristinas Cassler var ytterst instabil till att börja med. Tre sorters tillsatser för att få den att hänga i hop.
Jag undrar hur grisen såg ut?

Det där E 250 kan jag väl förstå användningen av, möjligen.

Okej. Jag har föreställt mig den porösa grisen nu men ännu inte kommit fram till i vilken hage den går. Kanske ett undangömt läger för sladdriga grisar som flyter omkring eller helt enkelt står så tätt packade att de stöttar varandra så att de håller i hop.

Nästa ingrediens är ...
animaliskt protein från gris (men, va? jag trodde att kotlett var en del av grisen?? innehåller inte den delen grisprotein naturligt???)

Aromer ( av okänd sort, kanske grisarom? för grisen har kanske inte någon EGEN arom med tanke på den vaga rasen)
jästextrakt ( men hallå? det var ju redan bakpulver i kasslern. ÄR detta en bit kött eller är det ett förklätt bröd?)
E 621 samt E 631 fram med lexikonet igen...
621 = mononatriumglutamat som kort och gott är smakförstärkare i form av ett syntetiskt framställt salt av glutaminsyra.
(glutamat är väl det första ämnet som debatterats, tror redan man fick upp ögonen för det på 70-talet. Om jag inte är helt ute och cyklar tror man att det gör barn hyperaktiva, då det är ett nervgift.)
Smakförstärkare i denna redan aromförstärkta sladdriga grisabit?
E 631 = Dinatriuminosinat, fungerar som smakförstärkare och är syntetiskt framställt salt av inosinsyra ( E 630) och kan ha animaliskt ursprung

... GAHHHH...

socker... (låter ju som en vanlig tillsats trots allt efter alla E:n, men visst fanns det redan glukossirap/druvsocker i eländet? Jag blir alltmer förvirrad. Är detta en baklava?)
E 301 (E 301, ett EEEEEE till, och jag sliter nästan av mig klädera i vild förtvivlan som matatoren som ska slåss mot tjuren Ferdinand.)

E 301 = Natriumaskorbat som fungerar som antioxidationsmedel men kan även användas som surhetsreglerande medel. (C-vitamin) Detta E framställs oftast syntetiskt. Salt av askorbinsyra (E 300)

Jag känner mig nu så matt att jag egentligen skiter fullständigt i att den så kallade kasslern tydligen har Sverige som ursprungsland.

Min syster hade rätt... och dessutom påstår hon att det inte hjälper om man tar en kassler av annat märke.
De har alla liknande innehåll.

Redan nu känner jag att detta blogginlägg fullkomligt dränerat min, för dagen genomförkylda, hjärna på energi. Men skam den som ger sig. Det finns mer så kallad mat i butiken. Och jämfört med kasslern är den bara "småpotatis".
Bjuder er på Euroshoppers halvskumma risgrynsgröt. Systrarna ysters mor är sparsam och pensionär. Hon har ännu inte sjunkit så långt att hon äter kattmat, även om jag hört att den rent näringsmässigt är bättre än skolmaten. Men, risgrynsgröt tycker hon om.
Fast hon tycker inte om att laga mat och därför köper hon ibland färdiga "korvar" med den vita gröten.
Fast... hon har klagat på besvär från magen under en längre tid och kom fram till att hon inte tålde gröten.
Jag undrar varför?
Det är ju så enkla ingredienser som vatten, ris, mjölk, salt och kanske lite vaniljstång i gröten. I allafall i den som jag brukar göra.
kikade på Euroshoppers "korv" och det visade sig att den var något mer komplicerad.
Alltså:
mjölk, vatten, risgryn 13 %, socker, margarin, ( palm-,raps-, shea-, kokos-, solros - och sojaolja), emulgeringsmedel (E 471 ) salt.

allright först gör man gröten nästan som jag dårå, sen späder man ut den med gissningsvis alla oljor som blivit över i euroshopperfabrikens produktion. Det visar sig att gröten så klart blir rätt "såsig" alltså häller man i emulgeringsmedel efter behov och toppar med en gnutta salt.
För säkerhetsskull informeras kunden om att man kan späda geggan med mjölk utifall man inte gillar konsistensen trots allt besvär producenten lagt ner på att tillverka det som ser ut som gröt, men som uppenbarligen ger åtminstone EN tant rännskita. Ursäkta ordvalet, men jag tyar inte mer.
Alltså övergår vi till något mindre osmakligt. Folk i Nynäshamn har troligtvis hängt med i LCHF - debatten och börjat köpa smör som tokiga. Denna bild tog jag i går, torsdag och redan då började det bli tomt i smörhyllan. till helgen är ALLT smör slut. Så brukar det vara.
Därför har man även börjat ta in smör från ett annat litet mejeri för att tillgodose de smörsugna Nynäshamnarnas behov. Mycket trevligt. För smör är INTE farligt. Om det är naturligt.
Här i hyllan har jag varit pinsam och fotat grädden oxå. Min syster som uttryckligen bett mig ta med kameran och släpat ut mig på upptåg börjar nu att bli smått generad eftersom jag fotar när folk ser på. Jag som bloggat under snart ett och ett halvt år eller nåt, börjar bli härdad och bra på att ignorera att jag är pinsam. Så varför fotar jag grädden då?
Jo, vi som är så engagerade i mat i allmänhet och fett i synnerhet har märkt att 5 dl förpackningarna med grädde oxå tar slut innan veckan är färdig. Nu finns inte Arlas variant heller och det verkade som om vi skulle bli tvungna att köpa Skånemejeriets variant... Arlas grädde innehåller 40 % fett medans skånemejeriet trollat bort två procent fett och ersatt den med stabiliseringsmedel. Så den går fetbort. Nu har Ica kvantum övergått till att ta in ekologisk mjölk från ett litet mejeri i Gävle och plötsligt stod det även stora gräddförpackningar i hyllan där Arlas dito stått tidigare. Den grädden innehåller oxå 38 % och min syster drog förhastade slutsatser och började krafsa på de ekologiska 3 dl förpackningarna från Arla. Hon behövde MÅNGA eftersom hon skulle göra pannacotta till fler personer än en om man säger så.
Jag läste åt henne på de stora förpackningarna att de faktiskt, trots sina 38% inte innehåller stabiliseringsmedel.
Syrran pustade ut. En produkt som var okej trots allt.
Men varför 38% då Arlas innehåller 40%?
Det ville hon veta och skickade sin syster, dvs, pinsamma fotografen/bloggerskan på en ur personalen som plockade bland mejerivarorna.
Han bekräftade att de bytt mejeri.
Men att procenten på grädden var lägre hade han inte noterat, och kunde inte svara på varför alls.
Storasyster/moster började bli lätt rosa nu.
Men frågar man inte får man inga svar. Och ifrågasätter man inte får man äta skit.

Det var i denna hylla som jag "trakasserade" den "okunnige" mejeristen.
Här finns det oxå ett hål. Jag har noterat att det är svårt att få tag på yoghurt som passerar mitt nålsöga. Yoghurten ska mina barn äta och jag vill inte mata dem med lightprodukter där man tagit bort fettet till förmån för socker och stabiliseringsmedel av olika varianter.
Jag har för mig att yoghurt förr i tiden, på stenåldern, då jag var barn, innehöll 3% fett.
Nu hittar jag inget som inte är light och o,5 procentigt eller däromkring. Tills jag hittade ett nytt märke med 3,4 procent och som utgav sig för att ha vaniljstång i sig oxå... tro´t eller ej.
Ni ser beviset för att det är fler än jag som letar efter äkta vara i hyllorna. Det gapar ett hål där den yoghurten som jag vill ha stod innan den raskt tog slut.
Här finns oxå ett hål. Micropopcornen har blivit utkonkurrerade av den riktiga varan. Majskorn som man poppar på gammaldags vis i oljad kastrull på spisen. Visst man får diska kastrullen och man måste passa på fredagssnacksen.
MEN, man slipper bjuda barnen på industripreparerad majs med tillsatt palmolja.
Back to nature och rädda regnskogen.

Har ni inte fått nog av intressant fakta kan ni ju alltid besöka min systers favorit kostdoktorn

Nu ska jag njuta av fredagskvällen med mina tre yngsta flickor och barnapappan.
Vi ska slappa i soffan och titta på let´s dance och hjälp!

~~** Önskar Er alla en skön fredagskväll och helg - Lev väl ** ~~

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Andra bloggar om: ,

10 kommentarer:

synne sa...

Godmorgon och tack för spännande läsning så här tidigt.
Visst är det märkligt att vår föda ska tillsättas så mycket konstigt medans våra djurs mat ska genomgå en hel hög med tester för att man ska se om den duger åt dom.
Efter det här så får man börja äta hö, havre och dricka vatten tror jag.
Man blir ju livrädd.
Tur man redan hållit på en stund att plocka bort mat som innehåller en massa konstigheter.
Men problemet kvarstår...
Vad ska vi äta?
Jag har ett jobb åt dig.
Som granskande reporter på Plus eller nått sånt program.Där skulle du platsa bra med din kamera och din "penna".
Nej nu måste vi kritiskt börja granska vår mat, protestera och sätta foten ner till dessa matproducenter.
Tala om att vi vill ha ren mat!
Och det redan idag.
Ska vi starta ett upprop?
Skriva namnlistor och maila till producenterna?
Jag är med.
Om lite mer än tre veckor så kommer du hit. Vi får slå våra kloka huvuden ihop då och se vad vi får till.
Nu är jag trött på att käka kemikalier.

TACK Cin för ett himmlabra innlägg.
Nu ska jag dricka en kopp te...
Törs man de????
Kram Synne.

Anonym sa...

braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
jag frågar också o ifrågasätter o läser
o läser
o de hittar färre o färre grejer ner i min matkorg
men jobba på vi behövs som vågar ifråga sätta
kram från yla

Elisabet sa...

JÄTTEBRA blogginlägg och detta ska jag skriva ut och ta till affären och visa på måndag, när vi har måndagsmöte, alla avd.ansvariga!

Suveränt jobbat!

Christina sa...

Jag halkade in här från Elisabets blogg, och tycker också att du har skrivit ett jättebra inlägg!
Boken du tipsar om har jag hört talas om mycket och har själv tänkt läsa den.
Nu ska jag verkligen se till att få det gjort! Tack för knuffen!
Ditt exempel med kasslern var ju vämjeligt.

Mian sa...

Intressant!
Skrämmande!

lifeblog sa...

Underbara inlägg och ett utomordentligt arbete- kom in här från Elisabet men nu ska jag hitta till dig själv!
Hittade bra smör från
http://www.lindahlsmejeri.com/
på Willys i Borlänge, hoppas att det kommer ut i fler affärer.
På igensyn! Hurra för dig!

Willewira sa...

Cattis, du är så bra!!
Tackar för denna upplysning!
Det är verkligen intressant att få veta allt detta.
Tänk om vi kunde gå tillbaka till de små butikerna igen; Ta sin tur till bagaren, slaktaren, grönsakshandlaren, mjölkboden etc. Visst, föralldel så går det bra att samla dem under ett tak så länge det är småföretagare som säljer närproducerat. Tror faktiskt att det börjar bli en marknad för dem...

Tillhör också dem som växte upp på VV:s gulddagar och som levt på lightprodukter hela mitt liv. Aldrig mer!!!
Sen jag skippade light, så har jag blivit mindre sötsugen. Tänka sig!!

Upp till kamp mot matmarodörerna!!

Kram
Willewira

Mors Deka sa...

Det var längesen jag fick skratta så mycket åt ett blogginlägg. TACK Cattis! Det varså intressant och underhållande att jag var tvungen att hämta Kärleken åxå. Han skrattade minst lika mycket. Du är bara FÖR rolig. Ett suveränt inlägg och du har verkligen vunnit över oss på din sida. Vi var redan ense om att något behöver göras åt vår situation, men inte hur och vad. Nu vet vi.
Sköt om dig. KRAMEN!

sanna sa...

oj vad jag skriver en kommentar långt långt efter publicerat datum :P håller på å läser igenom lite i din blogg och såg då mitt kära Gefleortens mejeri-grädde på en bild. Ville bara kommentera att Gefleorten utgör alltså, gästrikland, dalarna, hälsinland osv uppåt samt neråt uppland lite också.. Så nåt litet mejeri i nån ort är det inte ;P sen är det riktigt bra också.. hehe.. ville bara säga det. ha det bra/Sanna

Cattis sa...

Tack för den intressanta upplysningen Sanna. Bättre sent än aldrig :-D

bakgrund