tisdag 4 mars 2008

*** Tisdagstema ~ fritid ***

Dagens tisdagstema är FRITID. Vad gör du på den? Först måste jag då snabbt definiera vad fritid är för mig... Tid och vad vi gör med vår tid är faktiskt något jag haft anledning att fundera en hel del över de senaste åren, då jag bara inte fått tiden att gå ihop med alla måsten. Kom över en bok för något år sedan där det står om tid som något som det enda vi har... Fantastiskt! Sen är det upp till oss hur vi växlar in vår tid.
Nå, den tid vi förvärvsarbetar får vi väl ändå ta bort från kategorin fritid. Sen är det väl upp till var och en om man anser att tiden i tvättstugan eller tiden då vi lagar mat till familjen eller diskar, dammsuter etc är fritid eller ej. Jag räknar det som inte är förvärvsarbete och som inte är det allra mest tråkiga hushållssysslorna som min fritid. En dag då det är kul att vika tvätt, för det är det ju ibland, då räknar jag det som fritid ;-)
På den fritid som är som mest rolig och avkopplande för tillfället ägnar jag åt virkning och att pyssla med den nyaste familjemedlemmen, valpflickan. Vill ni se henne kan ni ju alltid kika på de närmsta inläggen där jag utövat ett annat fritidsintresse, nämligen att fota och blogga :-)
Vill ni se vad fler deltagare i Tisdagstema denna vecka gör på sin fritid kan ni ju kika här.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

27 kommentarer:

Famos sa...

Grattis till lilla Carro!
Håll i virkningen nu, annars blir det inte mycket kvar om hon får tag på den.
Lycka till och hoppas det går bra på valpkursen i vår.
Ett litet tips: träna henne med klicker, det är både kul och går snabbt.
Haa Dee!

Famos sa...

Tack för att du tittade in hos mig!
Klickerträning är det nyaste och absolut bästa sättet att träna hund idag.
Den bygger på positiva metoder och på att hunden skall ta egna initiativ till olika beteenden.
En klicker är en liten plastlåda med en metallbit i, som man trycker på och då blir det ett klickande ljud, som går rätt in i "reptilhjärnan".
Klickerns syfte är att tala om för hunden att belöningen är på väg. T.ex. om Du vill lära hunden att sitta, så utan att säga något kommando, klickar Du när hunden "råkar" sätta ner rumpan och ger en godis eller annan belöning till henne.
Hon kommer snabbt att upptäcka att det var sittandet som hon fick belöningen för och kommer då att upprepa beteendet.
När hon sen lärt sig sitta, lägger Du på kommandoordet "Sitt".
Klickerträningen går ut på att hunden, när den lärt sig olika beteenden, skall prova sig fram till de beteenden som Du vill ha och som ger belöning. M.a.o. skall hunden vara aktiv och våga prova olika saker.
Du kan i princip lära hunden nästan allt, som en hund kan göra.
Det finns en del bra böcker som beskriver klickerträningen, och en hemsida, som jag rek. är www.canis.se där Du hittar det mesta om ämnet.
En del valpkurser lär oxå ut klickerträning.
Kika oxå in på min sida om Klickerträning, där har jag skrivit litegrann om detta och Du kan även se bild på en klickerdosa. Det är en sort, det finns olika modeller.
Vill Du veta mera eller ha hjälp, kan Du kontakta mig på mejlen.
När Du anmäler Dig till valpkursen, bör Du ta reda på vilka metoder dom använder! Bra och positiva metoder, förutom klicker, är Inki Sjösten och Sven Järverud.

Lotta sa...

Bra skrivet om den fria tiden - den varierar sig från dag till dag och precis som du skriver kan hemmajobb en dag räknas som fritid och en annan jobb... =) Det gäller att göra något med den tid vi har... Härligt foto på virkningen!och ha en bra dag 8`)

Jette sa...

så bra du skriver om fritid. Jag håller helt med dig. Har ofta funderat på alla som säger att "jag hinner inte"... tid är ju faktiskt det enda som är helt rättvist utdelat, vi har lika mycket tid allihop.

visst.. några måste arbeta mer, andra har en massa småbarn som konsumerar all tid, men den stora massan har ungefär lika mycket tid och hur roligt livet blir bestämmer vi alldeles själv! Det är vi som bestämmer innehållet i tiden... till stora delar.

Ha en bra dag!

Karin A sa...

Det är svårt att hinna med allt man vill emellan alla måsten tycker jag. Men ditt synsätt är bra, och ger kanske mindre dåligt samvete.

Kul att du virkar mormorsrutor. Jag hade ambitionen att börja i slutet av förra året men det blev aldrig att jag började. Får se om jag hittar fri tid i år. Ha en bra tisdag! Kram Karin

Pernill@ sa...

Just så funderade jag också.
Vad är fritid ?
Jag tycker att fritid är tid för mig själv där jag kan göra vad JAG vill..
Och det har jag INGEN...
Men tid det har jag massor och fylld är den med ;-)

Wickan sa...

Skrev just en kommentar om att mycket är / går i perioder. Virkning hade jag dille på för några år sedan (ja, ja en gång för snart 30...hm...) finns en massa orange dukar bl a...
Men mormorsrutor går alltid hem! Dom är fina!!

Bara Gry sa...

Efter min cancer säger jag alltid att livet är en skål med tid. Vi vet inte hur mycket som finns i vår egna skål, det ända vi kan påverka är vad vi gör med innehållet i skålen- alltså den tiden du har. Kan man inse att det faktiskt ÄR så, då tror jag många skulla fundera lite på vad man använder sin tid till. Har du väl tagit ur skålen, så är det ju mindre kvar. Använd därför skålen med vördnad och ta bort sånt som inte betyder något.

Du frågar om Italien. Vi tänkte vara på plats i ca 10 dagar, sen ser vi på resan dit och hem också som en del av målet. Vi tänker inte blåköra med andra ord. Själva de 10 dagarna på campingen kostar nästan 6000. Vi har valt (fast inte bokat än...) en camping utanför Venedig, alldleles vid en lång, härlig sandstrand- så det är möjligtvis dyrare där. I tillägg till enhetspris för husvagn- eller husbil, betalar man per person och hund, och vi är då 6 individer. Vuxna kostar mera än barn.

På den här länken finns vårt resmål http://www.campingeuropa.com/dovesiamo.asp
Sen tillkommer förståss bensin tur/retur. Mat och dryck behöver man ju hemma också, så det räknar vi inte så mycket extra på.

Om du är sugen att ta med Carro utanför Sverige och Norge, så kolla med veterinären när du kan börja vaccinera henne. Vet inte hur det funkar för valpar, om det är bäst att ta det på en gång eller vänta tills hon är vuxen.

Kram Gry

emma sa...

Kul att se dina fritidsintressen! :)

Ninni sa...

Vilken liten sötnos! Jag kan förstå om du har svårt att få tiden att räcka till.
Det där om tid/fritid stämmer ju väldigt bra, man får själv välja vad man vill göra med sitt liv...
Bra skrivet av Gry!
Stryka eller blogga det är frågan :-))
Kram Ninni

Paula sa...

En liten Carro kan nog uppfylla din fritid med många timmar! Vår lilla prinsessa tuggar fortfarande på förbjudna grejer, trots att hon är över året och trots alla tuggisar som ligger utspridda...
Senast tuggade hon sönder remmen till revisorns handväska som låg på golvet...ajajaj sånt kan bli dyrbart!

huga sa...

fritid? vad är det?

ok. blogga.läsa.tv.husbygg.carving.

http://asas.tradgardsblogg.se/ sa...

Ja när jag ser dessa virkade rutor tänker jag på min kompis..som virkar o virkar. =))Ja fritid borde man tänka över aboslut..så man utnyttjar den rätt! / åsa

Hanna sa...

Kul med virkning!!! :-) Själv har jag inte virkat så många gånger, vi fick göra det på syslöjden en gång i skolan, men jag var inget bra på det, så det har inte blivit nåt mer med det sen... :-P

synne sa...

Fritid? Hmm.....
Det blir nog vad man gör det till.Väljer jag att plugga, städa, stryka eller bara slappa framför brasan på vintern, eller i solen på sommarn så vill jag kalla det för fritid. Det är ju det jag valt att göra på min fria tid.
Hoppas du förstog den där, hehe.
Hälsa resten så mycket.
Kram Synne ;D

Ingrid sa...

Hej och tack för titten hos mig!
Så härligt med en liten valp, men som sagt det gäller nog att hålla i garnnystanet, annars blir det nog annat är virkade alster av det.
Kram Ingrid

Laila sa...

Oj vilken go liten hund! Vad duktig du är som virkar! Det hade jag någon gång tänkt mig att prova:)Kloka ord du nämnde om tiden. Tack för titten!

Pialotta sa...

Härliga vikade rutor, förstår du älskar det där, jag har ju oxså virkat massor av de där färgrika rutorna.. Tänk så mycket man kan sy ihopa de alla till senare:-)
Härligt. Kramar

Lissen sa...

Kloka ord, det gäller att låta den tid vi har bli meningsfylld.
det är ju den enda tid vi har!
Livet är ju här och nu.
Skulle vilja lära mej virka, sådana rutor. Till en halsduk-
Kram Lissen

Marie sa...

Det var en riktig sötnos du har skaffat dig..! Det är alltid lika gulligt med valpar... Ha en fin kväll!

Marie sa...

Det var en riktig sötnos du har skaffat dig..! Det är alltid lika gulligt med valpar... Ha en fin kväll!

Frukostflingan sa...

Kloka ord du skrev om tiden och fritiden, det gäller bara att ta vara på den, men det tycks du göra ordentligt! Hoppas vi får se vad det blir av alla mormorsrutor!

Storjägarn´ sa...

Vilket jobb..mormorsrutor!!!

Klimakteriehäxan sa...

Mormorsrutor - det var länge sen! Men kul och man kan ju faktiskt göra en massa olika saker med dom.

Annika sa...

Mormorsrutor vill jag också göra,som flerbarnsmamma har man fritid och egentid och det är den egnatiden som är nästan noll.

Savanna sa...

Mysigt med mormorsrutor! Jag har precis plockat fram min handarbetskorg igen och funderar på att virka något i just mormorsrutor. Helst vill jag ha ett överkast men jag är rädd att jag kommer att lessna långt innan jag blir klar... :)

KaosHouse sa...

Hej!
Precis vad jag menade! Mammaledig = fritid hela tiden? :)

PS. Vår jycke har oxå såna där korvar på rep som du visat innan. Han älskar att slänga med dem! Ser lite roligt ut, stor som han är. :)

bakgrund