tisdag 27 oktober 2009

Att säga att det är kolesterolet som orsakade infarkten är som att säga att det var plåstret som orsakade såret...

Läser en riktigt intressant artikel i Expressen/Sydsvenskan. Där står att mättat fett kan vara nyttigt. Det har läkaren Sara Holmberg kommit fram till efter 12 års forskning. Hon säger även följande:
- I dag finns det en vedertagen hypotes om att fet mat ger högt kolesterol som ger hjärtinfarkt, men det är bara en tes som egentligen inte har blivit bevisad, säger Sara Holmberg till TT.
Varför tror man då att det är kolesterolet som ger infarkten? Det kan komma sig av att då man obducerat människor som dött i hjärtinfarkt har man funnit en hel del kolesterol i kärlväggen där infarkten uppstått. Men, eftersom kolesterol är kroppens lagningsmedel och dessutom starkt antiinflammatoriskt och själva ursprunget till infarkten verkar börja med en skada i kärlväggen, kan det faktiskt vara så att kolesterolet är där av en orsak.

Kanske är det så att man orsakar spacklet för att det är hål i väggen, eller plåstret för att såret finns där under...

Vi webläsare erbjuds också att dela med oss av våra åsikter kring fettet. Det glädjer mig att så många av de som röstat inte verkar vara fettskrämda. MEN vad jag fortfarande saknar är att frågan formuleras på ett något annorlunda sätt. Varför ställa mättat fett mot omättat?

Varför inte ställa naturligt fett, mättat som omättat mot industriellt framställt?

intressant
Andra bloggar om: , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag bara måste kika in och krama dig lite, det var så länge sedan. Jag har inte glömt dig fast det verkar så ... men operationen som tar ut sin rätt och jag som inte riktigt har kommit igång med kommenterandet igen. Jag läser bloggar men skriver inte så mycket svar.
Hoppas att du och ungarna mår finemang.
Kram Maggan Livsglimtar

synne sa...

godmorgon.
Nu ska vi snart äta en riktigt god frulle....
Kramen Synne och resten.

synne sa...

Hej hopp.
Det kommer mera bilder. Snart....

kramen.

Nässelblom och choklad sa...

Tack för titten hos mig. Kul att höra av dig. Det här med fettet är en intressant fråga. Och just som här vad orsakar vad och vad är resultatet. Vad kul det var att läsa om Örebros satsning på bättre mat till skolor och äldrevård. Verkligen något som fler kommuner borde prioritera. Ha det bra!

Ann-Katrin sa...

Fast med tanke på att många av de jag känner med ett skyhögt kolesterol är de som äter skräpmat hela tiden och blandar dessa med lightprodukter kan jag inte tror att högt kolesterol, av "fel" sorts kolesterol, kan vara bra på något sätt. Jag äter rejäl mat, med fett, och aldrig några lightprodukter. Är smal och har jättebra värden. Om kolesterol i sig - oavsett sort - skulle vara bra i kroppen så skulle jag alltså vara ohälsosam. I så fall tycks det som om jag måste börja äta skräpmat och light och det vill jag ju inte göra...
Kan alltså inte tro att höga kolesterolvärlden skulle vara bra. Varför man får högt kolesterol är en annan fråga...

Cattis sa...

hej Maggan!
Länge sedan jag kikade in hos dig.
Måste verkligen ta mig en sväng och se efter hur det är med dig!!

Kraaam

Synne: kikar in vartefter :-)

Nässelblom: Japp, maten är förhoppningsvis på frammarch. allt fler blir medvetna om hur mycket det vi stoppar i oss påverkar vår hälsa.

Ann katrin: Jag håller helt med dig. Det är faktiskt det jag menar. Då kolesterolet sticker i höjden indikerar det att det är obalans i kroppen. Det kan exempelvis vara en obalans mellan fettsyrorna omega 3 och omega 6. I vegetabiliska fetter och margarin (brrrr) är det ett stort överskott av omega 6 som gör att det bildas inflammatoriska processer i kroppen. Kolsesterolet motverkar inflammationer och naturligtsvis höjs kolesterolet då.

Äter vi för lite kolesterol bildar levern mer av det och äter vi mycket kolesterol bildar levern mindre. Normalt sett, då vi äter en balanserad och naturlig kost får vi det kolesterolvärde som kroppen vill ha. Då vi äter just den onaturliga skräpmat som du beskriver får vi ett högt kolesterol som indikerar att kroppen är i obalans. Men det är inte kolesterolet i sig som skapat obalansen utan margarinet, lightprodukterna samt den industriellt producerade kost som vi mumsat i oss.

Dr. sa...

Vilken härlig naturapoteket-kunskapen den senaste kommentaren lämnade.

1. Så innebär inte Omega 3- och Omega 6-fettsyror ett dugg egentligen utan att specificera det närmre. Omega 3 innebär nämligen bara ett sätt att benämna fettsyror på utifrån var den första dubbelbindningen sitter i förhållande till Omega-kolet i fettsyrasvansen.

2. Kolesterols huvuduppgifter är inte antiinflammatoriskt arbete utan framför allt transportera kolesterolestrar till rätt platser i kroppen för uppbyggnad av bl a cellmembran, gallsyror och steroid hormoner.

Cattis sa...

Dr
Omega 6 och Omega 3 har många uppgifter i kroppen och samarbetar med varandra. Därför är det mer optimalt att de är ungefär lika i intag. Annars dominerar den ena. Den kost vi äter ger oss ett omega 6 ett stort försprång.

kolesterolet har fler uppgifter än att vara inflammatoriskt.

Samspelet i kroppen är enormt komplext och detta är inte en medicinsk lärobok

Dessutom är nog inte forskningen alldeles klar. Vi vet inte allt ;-)

Poängen är att kolesterol och mättat fett blivit utsedda till kostens svarta får, utan några egentliga bevis.

bakgrund