tisdag 7 juli 2009

* Favorit i repris *

Tjaha. Vad gör man när det är sommar, sommarlov och semester?

Jag gör som Nynäshamnsposten. Jag återvinner en artikel som jag skrivit och skickat in, 090410...
Den är värd att reprisera då den berör ett så viktigt ämne som mat och livsmedelsverkets idioti, som pågår trots att grunden ligger i smulor.
Förnekelse är en svår åkomma ;-)

Nåväl, läs och begrunda:

Livsmedelsverkets vetenskapliga grund har fallit

Sedan jag på allvar började engagera mig i kostfrågor, har jag alltmer sett Livsmedelsverkets kostråd som ett stort hinder för folkhälsan i ställer för tvärtom som ursprungstanken var. Framför allt gäller detta maten i våra förskolor, skolor samt inom åldringsvården där Livsmedelsverkets kostråd är mer eller mindre norm. Eftersom man hävdat att man har goda vetenskapliga belägg för att mättat fett är farligt rekommenderas lättmjölk och margarin till alla åldrar.

Nu när det ska bli inskrivet i den nya skollagen att våra barn ska garanteras näringsriktig mat, känns det extra viktigt för mig att det inte blir margarin med oredovisade kemikalierester, samt lättmjölk med tillsatta vitaminer, som blir den fastställda normen.

Vid kontakt med en representant för Livsmedelsverket, angående denna fråga, fick jag en hänvisning till deras hemsida om varför de kommer fortsätta att rekommendera margarin. Jag fick även upplysningen att de alltid tittar på ny forskning, men att det hittills inte dykt upp något som gett dem anledning att revidera sina kostråd. Jag vill gärna tro att denna person var okunnig om hur tunna skälen för dessa kostråd är, även om jag tycker att hon borde vetat bättre som anställd vid nutritionsavdelningen.


2009 - 04 -08 publicerades det en debattartikel i Dagens medicin, vilken är författad av 12 män med titlar som docent, professor, läkare, överläkare samt forskare. Bland dessa 12 ingår läkaren Andras Eenfeldt, alias "Kostdoktorn", Uffe Ravnskov docent från Lund och författare till "Kolesterolmyter", samt Göran Petersson professor vid Chalmers. De är allstå kunniga inom området kost och medicin och får väl därmed anses mer trovärdiga än de tusentals "vanliga" dödliga som "bara" märkt hur bra de mår då de äter naturligt fett på bekostnad av kolhydraterna. Dessa "galna fettätare" som man tror sig kunna vifta bort i debatten, som okunniga, vilseledda, arga och viljelösa offer för sina sektledare. Ja, så har man faktiskt uttryckt sig.

Så vad kom de fram till, då de studerade den breda vetenskapliga grunden i form av den sk 72-8 studien, som livsmedelsverket lutar sig mot?

Resultatet är slående om än inte överraskande för oss som redan praktiserar "fettdieten" och därmed redan åtnjutit dess verkningar, och på så sätt förstått att kolesterolskräcken bara är en myt. Kanske överraskar det ändå många, då det visar sig att underlaget blir fullständigt punkterad. Av de 72 studier som ska bevisa det mättade fettets farlighet finns i slutändan enbart tre kvar med någon slags relevans.

Den slutsats herrarna som analyserat fettstudierna drar är följande:

"Allmänheten bör upplysas om att varningarna mot det mättade fettet saknar all trovärdighet. Det är dags för ansvariga makthavare att besluta om att Livsmedelsverket omedelbart bör upphöra med att ge kostråd till allmänheten och överlåta frågan till folk med klinisk erfarenhet och adekvat vetenskaplig utbildning."

Nu är det dags för en stor förändring inom kostråden!Vill ni även ha lite nyheter kan jag rekomendera en titt inne hos herr
kostsdoktor som har skrivit många bra inlägg de senaste dagarna. Ni kan bla upptäcka att Carolina Gynning gillar fett (bra!)få ett recept på en maffig lchf macka, samt få tips på en spännande utbildning.

Även Annika Dahlqvist, nyutnämnd drake, har intressanta saker att säga på sin blogg. Det handlar om sköldkörteln och det handlar om miljöpartiet som gått ut med sin syn på maten till barn och äldre.

Hurra vad jag är glad att jag gått med i rätt parti :-)

intressant

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

synne sa...

Ja det var en favorit i repris det där. Men det kommer ta många år innan livsmedelsverket kommer ändra åsikt. Om de överhuvudtaget gör det....

Nu hoppas jag däremot att ni får en bra dag i solen. Här regnar det ännu....
Det älskar jag :D
kramen oss.

Charlotte sa...

Hej!
Bra repris, skulle livsmedelsverket ändra sig så gräver de säkert sin egen grav som myndighet.
Jag har besökt Nynäs, bla våtmarken och Coop. Kunde inte titta förbi eftersom jag inte vet var du bor eller ens heter i efternamn... men det går säkert fler tåg. Regnet öste ner och det åskade som tur var hann vi igenom våtmarken innan det bröt ut. Coop var fint, verkligen kul att se en ny butik.
Semestertider och inte blir det mycket bloggande för mig.
Ha en fin sommar!

bakgrund