onsdag 15 juli 2009

Mitt i semesterkoman dundrar Stockholmsprogrammet in.


Den senaste tiden har jag fyllt dagarna med sommarlov och semester och därför inte vänt blickarna utanför familjens och hemstadens vackra domäner.
Så flimrar Stockholmsprogrammet förbi och väcker min nyfikenhet. Vad är nu detta som pågår mitt i det sommardåsiga huvudstaden? Ett oerhört viktigt möte om Europas framtid. Ett möte angående polisiärt samarbete över gränserna, migrationsfrågor och juridiskt samarbete. Information om medborgarna ska utbytas mellan EUs länder som en del i brottsbekämpningen över gränserna. Brottslighet så olika som bland annat barnpornografi och miljöbrott läggs för övrigt i samma gottepåse.
Det låter bra till viss del, det låter svårgreppat till stor del och det får varningsklockorna att ringa. Vad är det som händer?
Är vi, den stora massan tillräckligt införstådda med resultatet av detta, eller överlåter vi lojt allt till de representanter som vi valt, utan att ens försöka sätta oss in i detta stora?

Jag erkänner, det lättaste vore att stoppa huvudet i den solvarma sanden. Men det vill jag inte. Jag vill försöka förstå vad Stockholmsprogrammet kommer att betyda i realiteten. Ett storebrorssammhälle som övergår i ett storebrorseuropa, kan det enbart vara av godo?

Och, ursäkta min naivitet, men var hamnade det goda samarbetet? Nu verkar det mest fokuseras på att skydda medborgarna med hårda nypor och integritetsinskränkningar för ... vad?
Ökad brottslighet och terrorism? Är det verkligen så, eller är det något som det viftas med för att få fram bidrag...

Var hamnar samarbetet i miljö och klimatfrågorna? Kanske kommer det ett helt eget program för dessa ack så viktiga frågor, lika stort som det som tas upp nu, under morgondagen och fredagen.

Följ gärna länkarna, som kommer nedan, till de olika artiklarna i ämnet som publicerats den senaste tiden. Det finns även länkar i artiklarna som leder till pdf-filer där ni kan sätta er in mer i frågorna. Jag kommer försöka få så mycket grepp jag bara kan angående detta.

intressant
svd, Barometern, svd2, dn, svd3, dn2, hd, svd4, dn3, dn4
Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

synne sa...

Måste erkänna att jag inte har en aning om vad det är du beskriver. Har inte hört något om det. Kan kanske bero på att man inte bor i Sverige.

Men det är nog viktigt att sätta sig in i det som du säger. För tiger man så samtycker man finns det nått som heter.
Det ska vi inte göra. Vi ska ifrågasätta och diskutera, ta reda på vad det innebär.

Hoppas du finner svaren.
Klems en morgontrött Synne.

Anonym sa...

Synne: Det är inte så konstigt att du inte har hört det med tanke på att media har varit rätt tysta om det precis som politikerna.

Kolla in Pär ströms sida:
www.stoppa-storebror.se

bakgrund