måndag 27 juli 2009

Snälla folk - ät mer margarin

- gör industrin och läkemedelsindustrin en tjänst....
Nu börjar fettkriget ta desperata former. Gamla undersökningar rotas fram som ska visa att livsmedelsverkets rekommendationer är rätt, att trycka i sig kolhydrater är så bra, så bra och att naturligt fett ÄR farligt, farligt.
Det debatteras tom att det skulle vara fara för patientsäkerheten att tala om att kolesterol inte är farligt alls.
Fast, att folk börjar förstå att margarin är "skit" är ju helt uppenbart. Det hjälper inte ens att smeten är ekologisk. Om det i förlängningen betyder att vi mer allmänt börjar äta mer naturlig mat kommer det helt säkert att vara gott för vår hälsa.

intressant
Fler som har åsikter om kostens sammansättning:
Annika Dahlqvist, kostdoktorn, alterntiv hälsa, utvilad.se, Mattias, Mad world, fetsmart, pennelina, jiddra, min glugg, i tobias lilla värld

Andra bloggar om: , , , , , ,

10 kommentarer:

Våga vägra fuskmat sa...

Fram för smör, riktig grädde, vanlig mjölk och ge fasiken i alla sk lightprodukter är min filosofi :)

Naturligtvis i rimliga proportioner.

Säger en tant i medelåldern med ett bmi på 19.

Kurt sa...

Undersökningen är publicerad i Juli numret av Journal of the American Dietetic Association, och för de flesta av oss är inte det en gammal artikel!

synne sa...

Hade jag fått ett paket smör hade jag handlat där.

Vilka knep för att få folk att handla.
Jag säger då det....
Kramen Synne.

Cattis sa...

våga vägra:
japp, rimliga proportioner är ett allmänt gått råd :D

Kurt:
säkert är den ny för många, så även för mig. Men då jag varit inne på kostdoktorn och han hävdar att undersökningen inte är purfärsk och även möjligen inte helt rätt tolkad, går jag på det.
Sen kan jag aldrig tro att konstgjord mat är bättre än industrimat.
Det är lättare för oss som är ständiga jojobantare att äta lagom då vi äter fett och inte så mycket kolhydrater. Det vet jag av egen erfarenhet.
Många jojobantare/överviktiga har problem med blodsockersvängningar då vi äter kolhydrater. Kolhydrater hjälper även kroppen att lagra fett.

Synne:
Japp, smör ska det va, eller någon kallpressad olja :-D
margarin - nej, nej.

Lev väl!

Tant Grön sa...

Hujedamäjj för margarin!! Fattar inte nu att jag kunnat äta det förut... tur att man kan ändra sig!! Men jag är faktiskt uppvuxen med margarin - vi var en stor familj utan eget jordbruk och mina föräldrar hade inte råd att köpa smör. Fast på den tiden fanns åtminstone inga lightprodukter... men visst har det säkert haft inverkan på kroppen, detta med margarin.

Anonym sa...

Man kanske skulle ha passat på att hamstra lite till kommande behov. Månntro om det är lämpligt att frysa margarin? Snart är det väl på modet att käka detta igen, och då kan man skatta sig lycklig med detta lager!!

Cattis sa...

tant grön:
jag är uppväxt på lätt o lagom o lättmjölk...
inte blev jag direkt smal på det...
Men då trodde ju alla att det var "skitbra"
framförallt billigare.

Cattis sa...

anonym:
det är jättemodernt att äta margarin i skolorna. Tyvärr... eftersom det är en massa goja i margarinet.

Smör däremot är en naturlig produkt.

JAG kommer aldrig att mer att äta margarin.

Ann-Katrin sa...

Hade det inte varit så tragiskt med de konstiga livsmedelsråden hade jag fortfarande skrattat åt den sköterska som för ett antal år sedan försökte övertyga mig om att byta från riktig ost till ost med låg fetthalt. Jag stirrade på henne, och konstaterade sedan att hon uppenbarligen hade dålig koll. Mina värden var helt perfekta, mitt BMI perfekt, snarare åt det smalare än åt andra hållet, och ändå så tyckte människan att jag skulle lägga om min kost... Hellre ingen ost än ost med låg fetthalt, den smakar bara damm...

Kaktusblomman sa...

Använd sunt förnuft. Margarin kan aldrig vara nyttigt efersom det är en processad vara som framställs med hjälp av olika kemikalier. Det samma gäller lättprodukter.

Motion i olika former, frukt och grönsaker (ekologiskt odlade)är också bra. Men jag tycker vi talar för lite om matens kvalitet. Titta på innehållsförteckningen.Ju länre lista på tillsatser desto sämre kvalitet.Köp ekologiskt och kravmärkta varor. Då vet du att de odlats på mark som inte gödslats med avloppslam eller konstgödsel.Slammet framför allt innehåller många kemikalier och tungmetaller som är skadliga.

bakgrund