söndag 12 juli 2009

Recept på lasagne, nästan LCHF, kanske GI...

Nu ska ni få ett recept av mig. Det blir inga exakta mått, eftersom hela måltiden var ett experiment som föll alla på läppen.
Syster yster skulle laga lasagne och jag kände helt plötsligt att jag också var extremt sugen på denna maträtt. Men hur skulle jag få den lite mer lchf vänlig?
Ni ska strax få veta hur jag löste dilemmat.
Allra först bestämde jag mig för att använda mig av gröna lasagneplattor, dvs sådana med spenat i. Kanske lite mindre mjöl i sådana ;-)

Eftersom lasagneplattorna aldrig passar i hörnen på formen, eller är det formen som inte passar plattorna, har jag ett tips till er som inte kommit på det ännu. Man kan använda pizzaslicern till att skära plattorna. Det funkar om man "rollar" med precision...
Såsen bestod av köttfärs, färsk svensk lök, salt, peppar, tabasco, sambal oelek, krossad tomat och en liten skål grädde som blivit över. Jo, sen ska man ju ha en vit sås också, som ska vara redd med mjöl. Jag provade något helt annat som funkade alldeles utmärkt. Fann en hink grekisk yoghurt i kylskåpet och en hel massa ostkanter, ni vet sådana som man inte kan skiva längre och som brukar bli liggande tills de kryper därifrån... Jag rev ner ostkanterna i en stor skål, blandade hälften med yoghurt och lite vitpeppar och använde det som vit lasagnesås.
Vid det här laget luktade det så gott att hunden dräglade.
Tur att jag är så snäll att jag inte lät henne smaka på dessa delikata kryddor, som bör användas i lagom mängd, för att vara helt njutbara.
När jag varvat lasagneplattor, köttfärssås och vit sås i ett par lager, toppade jag med resten av den rivna osten och skickade in plåten i 200 grader i ca 20 minuter.
Så här gott såg det ut när det var klart. Doften var ljuvlig och barnen kom nästan bums när jag ropade att maten var klar. En bonus i form av sonen, han som flyttat hemifrån, klev in genom dörren också. Kan doften ha spridit sig så långt?
Hungrig var han i allafall.
Jag lovar att det var suveränt gott! Och att familjen tog en portion till sen, somliga fyllde även på en tredje omgång. Önskar er som vågar er på mina oexakta mått lycka till och en smaklig måltid.
Andra bloggar om: , , , , ,

6 kommentarer:

Elisabet sa...

Tack! Det ska jag verkligen testa!

Åååå, så jag beundrar din okuvliga energi för vettigare mat!

Och härlig bild på den dreglande hunden var det också ..-))

hugan sa...

Härligt Cattis och tack för recept!
Ska provas vid lite mer tid tillfälle! Säger som Elisabet, jag beundrar dn ständiga energi för bättre mat! Kör på!
Kramar

synne sa...

Yammi, that feels good for my tummi....

Inget dumt recept det där.
Ska nog provas här med. Får väl göra två då.
För maken äter ju inte mjölkprodukter vet du.
Klems Synne.

Cattis sa...

Elisabet

Tack, lever inte alltid som jag lär, men försöker igen och igen...

Mat är ju så livsnödvändigt ;-)

Hugan:
Vassego och tack för de snälla orden. Jag suger i mig :-)

Synne:
Hur gör du vitsåsen då?
Smyg du in lite yogurt, det märker han inte ;-)
och låt honom inte läsa här *haha*

kram på er!

synne sa...

Jag gör ingen vitsås....
Bara rödsås.

Cattis sa...

Synne: aha. och gott blir det säkert om jag känner dig rätt :-)

bakgrund