lördag 13 juni 2009

lösgodisförbud och höga skatter på socker och glutamat skulle gagna oss alla.

Ett gäng lärare och sjuksköterskor har gått ihop och föreslår att lösgodis och stora läskflaskor ska förbjudas eftersom de orsakar fetma hos barn.

Vi lever i ett samhälle där man förbjuder både det ena och det andra och vanligtvis brukar jag tycka att: Men hallå - ge er!

Fast det här förslaget tycker jag är otroligt bra.
Lösgodis orsakar bara en massa elände. Förutom att barnen riskerar att bli tjocka skadas även tänderna och ungarna blir hyperaktiva av allt socker. Godiset står ju alltid väldigt strategiskt placerat också, i anslutning till kassan och kön. Ungarna hinner tjata mycket och föreslå att både det ena och det andra ska ner i kundvagnen. Jag har funderat på fylla en ipod med nej och sätta i öronen på min avkomma då vi står i kön. Det skulle spara på mina stämband och mitt tålamod väsentligt.

Lösgodiset är värst. Hur många mammor har inte förtvivlat plockat upp sina små högröda barn som hovrat runt snasklådorna och som vill ha, vill ha, vill ha. Hur många ungar har inte smaka ur lådorna, med risk för att anmälas för snatteri...
Tänk, kanske någon även smakat och lagt tillbaka, jojo ;-)

Nej, bort med lösgodiset!
Minska storleken på läskflaskorna, varför inte återgå till 33cl på back som man får köpa ut till jul, påsk och midsommar ;-) Då blir det lite nostalgikänsla också och barnen lär sig att uppskatta att få en läsk då och då.

Det godiset som blir kvar och som finns i förpackningar bör ställas längst bort i någon hörna så att man bara går dit om man planerat att köpa något. Självklart ska det beskattas kraftigt så att man tänker till innan man handlar. Det godiset med mest "skit" i ska beskattas högst. Mörk choklad med hög kakaohalt kan man låta gå fritt.

Vi har systembolag i Sverige för att främja folkhälsan och vara solidariska med de som har alkoholproblem. Varför inte vara solidariska med alla sockerberoende också, samt hindra barn från att utveckla detta beroende? Vi klistrar varningsetiketter på snusdosor och cigarettpaket om att det dödar och utvecklar beroende. Men sockret och glutamaten får säljas fritt utan varning.

Inte för att jag förespråkar alkohol och nikotin, men jag tror att socker/kolhydratberoendet är långt mer dödligt och sjukdomsframkallande än någon annan drog.

intressant
Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

synne sa...

Vet du att jag håller med dig.
Kan vi inte starta en folkrörelse på det här?
Att bara ha godis och chips i speciella butiker var en bra ide.
För då frestas man inte så mycket.
Så ja, det där förslaget säger jag med JA till.
Klems i regnet.
Synne.

Cattis sa...

Synne:

ja, som systembolaget för sötsaker...

Inte så himla dumt. Säkert ett större folkhälsoproblem än alkoholism egentligen.

bakgrund