tisdag 9 juni 2009

Vad gör en lchf-are med den fantastiska grönsaksfrukten rabarber?

Läser om vad Mats-Eric Nilsson har att säga om mat i Svd denna vecka. Det visar sig att han skriver om säsongens råvaor, som är gurka, vitlök, sparris och den ljuvliga grönsaksfrukten rabarber.Vad kan var mer ljuvligt än rabarber?

Men vad gör en lchf-are med sin rabarber, som ju är en ganska sur och sträv filur, och som kräver en viss del sötningsmedel av någon slag för att komma till sin rätt.
Tja inte använder jag aspartam, acesulfam K, sackarin, sorbitol, och mannitol. De är visserligen godkända som livsmedel, men har då en rekommendation på en maxdos som inte bör överskridas eftersom det kan medföra biverkningar.
Jag skulle visserligen kunna använda socker med måtta. Fast jag vet inte riktigt var gränsen går för mig innan jag trillar ner i sockerträsket. Så jag avstår. Trots att livsemdelsverket inte satt någon gräns alls för hur mycket socker man bör äta.

Finns det då verkligen inte något naturligt sätt att söta, exempelvis en smarrig rabarberpaj på, för oss sockeröverkänsliga?
Möjligen skulle Stevia fungera. Stevia är en grön växt och dess blad innehåller väldigt mycket sötma som man kan ta vara på. Det bästa med detta, förutom att det är en naturprodukt, är att sötningsmedlet som man kan få ur Stevian är utan kalorier och höjer inte blodsockret. Det påstås t. o. m att det kan dämpa sötsug och hunger hos gotteråttor (alltså gotteråttor av arten männsika...)
Kan ju vara värt att prova tänkte jag. För att se om det verkligen är möjligt att det finns ett sådant miraklel. Man törs ju inte tro det förrän man blivit överbevisad.

Fast, det finns en hake. Det är olagligt att sälja Stevia i Sverige eftersom det inte är tillräckligt vetenskapligt undersökt. Trots att det ätits sedan 1500-talet utan att man upptäckt några biverkningar. De senaste 20 åren har Stevian blivit allt vanligare som sötningsmedel i Japan.

Men så är det ju här i Sverige. Man räknar inte med att vi svenskar ska kunna känna av alls om vi mår bra eller inte av det som vi stoppar i oss.
Och får vi äckliga statiner eller annan skit på recept som vi inte mår bra av, så ska vi äta dem ändå, för att inte dö. För det har läkemedelsindustrin sagt till våra läkare på någon konferens där de fick gratisprover och kanske något annat kul?

Hittade dock uppgifter någonstans om att Stevia använts som preventivmedel av naturfolken, så vill du bli gravid, kan du ju låta bli att prova Stevian just nu.


Läs mer om Stevia här.
Läs mer om recept på godsaker man kan göra med rabarber om man är lchf:are här
intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , ,

10 kommentarer:

smulan sa...

Jag älskar också rabarber i alla former. Rabaraberkräm inte minst!Jag gjorde rabarberpaj häromdagen, och använde förstås socker i den. Jag funderar att använda honung nästa gång - jag tror, trots sötman, att den är nyttigare än vitt socker. Tror du inte?

Sötningsmedel smakar absolut inte gott, tycker jag!

Allt gott!
Smulan

Cattis sa...

Hej Smulan!

Så gott ditt namn låter...som smulpaj ;-)

Honung känns bättre än socker, den innehåller väl en del nyttigheter som sockret inte har.

Tänkte prova Stevia, andra sötningsmedel känns inte bra och smakar illa.

Hittills har jag offrat mig på socker då jag mumsat rabarberpaj.

Det är oemotståndligt gott ju :-)

Ha det Cattis

hugan sa...

Finns detta stevia att köpa då?

Detta bröd oopsies, nåt recept som du går efter?

Tror jag har ett liknande...

Gonattkram på dej!

Garlica sa...

Har du funderat på Sukrin då, det har jag funderat på att testa. Ska ju också vara naturligt och inte ha nån bismak som Stevian har. Kolla här: http://mindresocker.se/produkter/baking/23584__sukrin/

Jag har inte gjort nåt med mina rabarber än... :-/

synne sa...

Stevia är förbjudet att sälja här med kan jag säga. Men de finns de som köper på internet. Vi har en gemensam bekant här i nabolandet som skulle prova. Trots att de ville få barn. Det funkade inte kan jag säga.
Nu äter hon Atkins igen....
Jag tror inte på det där på och av hela tiden. Antingen är man på. Eller så är man av....

Men stevia ja..
Nej myndigheterna är livrädda för att vi ska kunna kontrollera vad stoppar in genom matluckan...

Men du, hur mycket socker är det egentligen i en smulpaj? Det ska väl gå bra. Man äter ju heller inte paj varje dag...
Nu däremot ska vi ha kaffe innan maken far på jobb.
Kramen Synne.

Anita sa...

Förra gången jag hade trädgård och inte var var kolhydratöverkänslig (den kom med min struma) lagade jag olika rabarberrätter till gäster med diabetes utan socker, men med hackad spansk Körvel som neutraliserar det sura och ger viss smak. Lite längre fram kan man ta vara på fröna och använda lite som nötter. Har glömt att så Stevia för att testa, men det kommer, klarar mig på min Körvel som i år växt sig riktigt stor.

Fru Babsan sa...

Jag gjorde en efterrätt enligt engelsk förebild häromdagen.

Jag smälte ett par rabarberstjälkar (skalade och delade i bitar) i en ugnsform med lite vatten och lite Stevia. (Folie över formen med några små hål i och ugnen på 200 grader.

När den var helt mjuk tog jag ut den så den fick svalna. Undertiden vispade jag en förvarlig mängd grädde. När rabarbern kallnat (helt) vispade jag ner den i grädden. Slurp!

Cattis sa...

Hugan:
jo... man kan få tag på det via nätet...

oopsies består av ägg och färskost. Såå enkelt.
vispa tre äggvitor hårda. blanda 90 gr färskkost (jag köper eldorados utan tillsatser) med de tre äggulorna.
Blanda ihop de hårda äggvitorna med äggulorna och grädda i 25 min

Garlica:
Ska kolla på sukrin.
Tack för tipset

Synne:
har fått mitt Stevia nu, så jag ska prova och återkommer i ämnet.
Just nu använder jag socker när jag gör paj. Men hittar jag något alternativ som inte matar sockermonstret så...

Nej, är man kolhydratkänslig så kan man inte använda lchf och atkins som bantningsmetod och gå tillbaka till vanligt ätande sedan. Det är en förändring som man måste hålla fast vid.

Anita:
Men det var ju ett bra tips!
Det får jag också prova.

Tur att rabarbern växer hela sommaren :-)

Fru Babsan:
Nu dräglar jag...
det lät riktigt frestande det där...

Godmorgon på er alla!

smulan sa...

Cattis: Måste kolla upp vad Stevia är för något.. Har inte hört talas om det tidigare.

Hmm...jag har provat att skapa en hälso- och viktblogg. Mest för min egen skull och för att jag har ett intresse av kost och hälsa.
http://pesage.blogg.se/?tmp=19133549

Hälsningar Smulan

Cattis sa...

Smulan:
Tyckte inte stevia var någon hit. liten flaska till stor peng. Svår att dosera.
Men nu har jag provat i allafall.

Ska kika in på din hälsoblogg. Spännande!

bakgrund