söndag 14 juni 2009

Veckans Söndagsmiddag

Traditionen med Söndagsmiddag har avlöpt för andra gången. Även denna veckan gick det lätt att få över sonen. Plånboken börjar visst bli aningen sladdrig nu, så en fri middag tackade han ju inte nej till gossen. Själv måste jag ju erkänna att jag tycker det är nästan löjligt roligt att laga middag när han ska komma över. Inte var det så här kul när han bodde hemma hela tiden. Visst är det märkligt. Nu är han gäst, och då blir det en annan sak att planera måltiden.
Tantvarning?
I dag blev det renskavsgryta som jag fick inspiration till av Garlica
Jag dubblade hennes recept eftersom jag tycker det är så bra att få lite över till matlåda. Glömde köpa gul lök, så mina röda fick duga. De hackade jag så tårarna sprutade och stekte dem sedan i smör. Redan nu doftade det ljuvligt. Tänk så lätt man triggar gommen...
Hällde över löken i min stora järngryta och övergick till att steka rejält med champinjoner. De på bilden är de som inte fick plats. Innan stekte jag en full panna.

Fyra paket renskav stektes på svag värme och jag skar skivorna i strimlor vartefter de lossade från varandra. Salt och peppar på det och tjoff ner i grytan där jag hackat i ett par buljongtärningar, en stor burk cremefraiche och en skvätt grädde.
På slutet toppade jag det hela med hackad persilja. Visst är det både gott och vackert. Pepparrot skulle det vara i också och jag köpte färsk som jag rev. Eftersom vissa familjemedlemmar protesterade kraftig hällde jag dock inte i någon pepparrot utan serverade den i en skål vid sidan av. Den som ville fick ta.
Jag tog massor!
Gott i gott gott. Sedan gjorde jag en märklig rabarberpaj till efterrätt. Den blev absolut inte som jag tänkt mig. För lite smör och för lite stevia. På tal om Stevia förresten... fick en flaska i posten som var så liten att jag trodde den skulle till Nils Karlsson Pyssling och inte till mig. Stevian ska ju vara så oerhört söt att jag inte visste hur mycket jag skulle ta, så jag spädde ut den i lite vatten och duttade på pajen. Blev som sagt för lite. Dropparna är så dyra att det inte blir något att använda mer än vid särskilt högtidliga tillfällen.

Tror jag ska beställa hem sådant där sukrin i stället.

Andra bloggar om: , , , , ,

5 kommentarer:

Garlica sa...

Vad bra att det smakade!
Ja, muffinsarna måste du prova, goda och behändiga..
Jag har aldrig provat Stevia, många tycker att den är svår att använda och att den ger bismak om det blir för mycket.
Ha en bra kväll!

Cattis sa...

Garlica.

Får prova vidare med min lilla flaska med stevia...
Men hittills tycker jag det verkar mer dyrt än smaskens ;-)

synne sa...

Ja stevia är dyrt. Det är heller inte lovligt att sälja i Norge. Hur det är i Sverige vet jag inte.
Men jag undviker det. För det kan göra så att folk inte kan få barn.

Men middagen såg god ut. Måste prova skav tror jag.
Klems Synne.

Anonym sa...

måste bara säga hoppas du läst noga på buljongtärningarna så dom inte innehåller fel grejer
svårt o hitta bra buljongtärningar
härdat fett o annat skit
annars behöver man sällan såna nu mera tycker jag ,,färska kryddor o smör är den alra bästa kryddan o gör sin buljong alldeles själv
kram yla

Anonym sa...

de där sukrinet ser ju faktiskt ut o innehålla 100procent kolhydrater de skulle jag inte använda,,yla

bakgrund