torsdag 4 juni 2009

När mörkret skingrades steg den fula sanningen fram


Den sjuka sjukhusmaten som Sodexo fått ett sexårigt kontrakt på, och som jag bloggat om tidigare, har genomgått en granskning av Svd. Där kan ni läsa om ett oerhört märkligt förfarande från början till slut där Maria Wallhager delegerat ut upphandlingen till en upphandlingsgrupp bestående av tjänstemän, för att sedan inte följa upp detta. Inte heller har hon tagit upp det i landstingsfullmäktiges produktionsutskott, som det var sagt att hon skulle göra.
Rapporten på 89-sidor, om hur försöket med micromat fallit ut och som kostat en halv miljon att genomföra togs inte emot förrän upphandlingen var klar.


Läs artikeln och förundras. Man tror inte att det får gå till så här i Sverige.
Åtminstone trodde inte jag det förrän jag började intressera mig för Lchf och vikten av vilken mat vi äter. Under det sista halvåret har jag tappat förtroende för den ena myndigheten efter den andra. Livsmedelsverket borde förmodligen läggas ner, byta stab eller tänka om. Den funktion som de försöker fylla i dag är helt sjuk, då de vägrar ta till sig ny forskning och envist håller kvar vid gamla, förlegade och minst sagt värdelösa kostråd. Som tillexempel att mättat fett skulle vara farligt och kemikaliebesmittat margarin hälsosamt...

Och nu det otroligt märkliga förfarandet vid upphandlingen av sjukhusmaten. Ni kan läsa korrespondensen kring detta här.

Maten är en såpass viktig fråga och påverkar oss så fundamentalt. Vi kan odla hållbart eller förstöra vår jord totalt. Det är bara att välja. Men vi måste välja gemensamt. Det räcker inte att försöka i tysthet och på egen hand även om det är en bra början. Vi måste också engagera oss globalt för att exempelvis få slut på GMO grödor som riskerar att rubba vårt ekosystem genom att mutera med annan växtlighet. Vad händer exempelvis om en insektsresistent gröda sprider sig till ett ogräs?

För hindra att detta sker har man börjat använda sig av terminatorgener som gör att de manipulerade grödorna blir sterila. Detta är dock inte helt vattentätt. Ingen kan garantera att det fungerar till 100 procent och att den genmodifierade grödan inte muterar.
En annan tråkig påföljd som det sterila utsädet resulterar i är att man inte kan använda en del av skörden som utsäde igen utan bönderna tvingas köpa nytt varje år. Människan leker Gud, men ibland är vi nog för smarta för vårt eget bästa. Jag tror att vi har svårt att förutse hur vi påverkar och rubbar vårt ekosystem och vilka konsekvenserna kan komma att bli.
GMO är en stor och svår fråga som är svår att gå igenom helt kort. För er som är intresserade av att få veta mer lämnar jag denna länken. Naturligtsvis finns det hur mycket som helst att ta del av ute på nätet...

Jag kommer att rösta på Miljöpartiet och Carl Sclyter eftersom han vill jobba för att Stockholm ska bli en GMO-fri region. Förhoppningsvis kan vi sprida det till ett GMO fritt Europa. Flera länder inom EU jobbar redan med GMO fria zoner.
Hur GMO grödor påverkar vårt ekosystem, vår miljö och oss själva mörkas även det. Denna gången av jordbrukskemiföretagen.

Läs hela artikeln angående detta .

Dags att tända lampan och kräva att smusslet upphör här och nu!

Bloggaren på In the end we´re all debt kommenterar detta på ett intressant sätt.

Intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Charlotte sa...

Gröna spenatpiller, manipulerad gröda, tomater med fiskgener? Ska de lära sig simma med tiden tro? Och vem vill ha mat värmd i plasttråg?? Sådant vi alla borde ta oss en funderare över och rösta för att vi får mat som är giftfri.

Just nu är jag inte bra på att lämna tassavtryck - men jag kommer igen.

Anonym sa...

Om GMO är sterila... hur kan de då sprida sig till annan mark och göra andra grödor sterila?????

coolbettan.blogg.se sa...

Usch, denna uppvärmda mat.
Mat tycker jag att vi ska kunna laga ordentligt!
Jag har en liten fråga till dig då jag inte ska äta E621.
Den enda buljong i mitt kylskåp som inte innehåller E621 var fiskbuljongen.
Vet du om det finns buljong utan denna E621 i och i så fall vilket märke?
Kram

synne sa...

Pillertrillare finns de gott om tror jag.
Men jag håller mig till riktig mat. Det är bäst.
Klems på kvällskvisten.
Synne.

Cattis sa...

Charlotte:
Fram för naturlig mat och mindre manipulation med natur och miljö!

Är också väldigt dålig på tassavtryck just nu. Har så mycket på gång hemma.

kram
Cattis

anonym: bra fråga. Hade inte läst igenom det jag skrivit... Nu har jag uppdaterat det lite. Jag vet ju inte vem du är, men hoppas ändå att du kommer tillbaka och läser igen.

coolbettan:
Japp, hemlagat är bäst :-)

knorr har buljong utan E621 i sina mörkgröna förpackningar.

Synne:
jepp, så är det.

kram och natti natti

bakgrund