måndag 11 maj 2009

Sjuk mat till sjuka människor

Sodexo har fått ta över leveranserna av sjukhusmat. Om Sodexo kan man säga mycket, och det har jag även gjort, men att de kan göra mat har ingen sagt.

Därför blir jag så oerhört trött när en av mina matspioner ringer mig och stammar fram att jag ska läsa i SvD...
Jag skyndar mig innan han i örat ska svimma av upphetsning och läser följande:
"Från den 1 april får patienterna vid Södertälje sjukhus och på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge sin mat i svarta vakuumpackade plastkartonger från cateringföretaget Sodexos centralkök i Märsta. I höst införs systemet även på Danderyds sjukhus."
Inte kommer maten med innehållsförteckning heller.
"På förpackningarna finns ingen information om vilka tillsatser maten innehåller, en uppgift som Sodexo inte heller ville lämna ut då landstingspolitikerna själva besökte köket i Märsta, enligt oppositionslandstingsrådet Raymond Wigg (MP)."


SvD har dock fått ta del av faktalistor över Sodexos mat och därför kan vi ta del av ett gäng "fantastiska" innehållsförteckningar där allt finns med från modifierad stärkelse till guargummi, toppat med smakförstärkare av olika sorter.

Guargummi och även xantangummi är aptitnedsättande och används i bantningsmedel. Smakförstärkare misstänks, som väl de flesta redan vet, orsaka illamående och huvudvärk.
Fast förmodligen räknar man med att det inte ska märkas så mycket. De som ska äta maten är ju redan sjuka...

Dessutom är ju alla tillsatser godkända.

Det slår mig att detta kanske inte är ekonomiskt försvarbart trots allt. Varje rätt ska "plingas" i micron så det lär gå åt en del ström, för att inte tala om den personal som ska stå ösa in och ut lådorna, för att sedan skicka vidare den till den som ränner runt med den 90 gradiga lingonsylten för att bjuda de hungriga patienterna.

Nog vore det väl bättre att hoppa över det momentet och bara riva av plasten och servera rätten direkt med en plastgaffel som enda tillbehör?

intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

synne sa...

Jag har bara ett ord.
URK!

M. sa...

Och den satans försäkringskassan skall vi inte ens prata om. Jävla svin. Fungerar bara när det handlar om att kräva tillbaka bostadsbidrag.

jag pluggar, och jobbar lite extra för att ha råd med hyran. Och därför tjänar jag för mycket för att få bostadsbidrag.

Så ta ni era femton tusen och stoppa upp dem i röve, säger jag.

(kolla gärna min novellblogg för lite vackrare ord)

Cattis sa...

Synne:
joru... men de gör inget fel vetdu. tillsatserna är ju gooodkända.

M:
ska kika i din novellblogg.
Ibland är det skönt att använda fula ord också!:-)

Charlotte sa...

Herregud!! Eller vad ska jag säga??? Är detta sant? Lika bra att hålla sig frisk och undvika allt vad sjukhus heter. Den där maten med sporadiska lingon såg inte god ut.
Nu ska jag äta riktiga köttbullar, hemkokt potatis, hemgjord sallad på mungbönor, coscos, morot, tomat och rödlök. Ingen aning om salladen smakar gott, jag tog vad jag hade. Hällde över diverse kryddor och hoppas de inte är alltför många tillsatser just i kryddorna. Halvfabrikat i alla ära (?) men riktiga köttbullar ska det vara! Då vet jag vad de innehåller i alla fall. Oj potatisen... måste ta hand om den och inte fastna här.
Ha det bra!

Ann-Katrin sa...

Får bli egen matlåda om man av någon anledning skulle bli inlagd på sjukhus i Sverige låter det som...

Cattis sa...

Charlotte:
ja, vad ska man säga... fy tusan!

Tänk om de sjuka fick din mat, vad gommen skulle sjunga :-)
Hoppas det smakade, det lät väldigt gott.

Ann-Katrin: jaa, fy! Fast man kan ju hoppas att detta går att stoppa. Så här kan det ju inte få fortsätta.

bakgrund