måndag 11 maj 2009

Kan två misslyckade instanser bli en - som dessutom täcker upp för fallet mellan stolarna?

I går läste jag för första gången om S förslag till en sammanslagning av Af och Försäkringskassan. Jag tycker förslaget är högintressant.

De kontakter jag själv haft med arbetsförmedlingen genom åren har fått mig att bilda mig uppfattningen att det är en tämligen värdelös myndighet då det gäller att få arbete.
Det samma måste jag säga om Försäkringskassan när det gällt att få aktuellt stöd därifrån. Jag talar inte om de flesta handläggare som oftast varit trevliga, även om jag även stött på en och annan "idiot" genom åren, sådant får man räkna med, det är trots allt människor som sitter på de olika posterna ;-) Nej, jag talar om systemet och de så kallade "fall mellan stolarna" som man ideligen råkar ut för. Det handlar både om otydlighet i vems ansvaret är samt ett överdrivet krav på papper och intyg av alla dess slag. På något sätt verkar det som om gränserna mellan de olika instanserna dras aningen snävt, med resultat att det blir ett limbo däremellan.

I Ingenmansland finns ingen hjälp att få. Och där, hamnar ofta de krångliga fallen, de som ingen får rätsida på. De blir alltid "någon annans" ansvar. Denna "någon annan" som finns överallt och ingenstans och som aldrig gör någon nytta alls. Hemma hos oss stökar exempelvis "någon annan" till lite här och var, men städar aldrig upp.

Nu är det så att man blir hänvisad till detta hopplöst obefintliga "väsen" om man är för frisk för att var sjukskriven, men för sjuk för att ta del av den öppna arbetsmarknaden. Det är sannerligen ett stort steg mellan att vara sjukskriven, med chans att komma tillbaka på sikt och att bli förtidspensionär och därmed anses vara omöjlig för arbete under resten av livet. Hamnar man där, vilket många helt säkert redan gjort och fler kommer att göra, är det socialbidrag som gäller.

Ska tidsbegränsad sjukersättning, som inte längre existerar, ersättas med en slags socialpension?

Eller kan vi fortfarande hoppas på att det nya förslaget leder till att fler fångas upp i skyddsnätet och faktiskt får det stöd som behövs för att komma tillbaka till någon form av arbete?

intressant
Expressen, Aftonbladet, SvD, DN.se, DN.se2, HD, Sydsvenskan, SvD2
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

5 kommentarer:

synne sa...

Det systemet har vi ju redan här.
Det fungerar tillfredställande. Men man kan fortfarande ramla ner mellan två stolar.
Det är många som gjort det.
Sen är det så att där varit inkörningsproblem. Många har fått vänta i över ett halvår på att få sina ersättningar, sjukpengar, arbetslöshetsersättning, pensioner osv. De är hänvisade till Soc. Som inget gör som vanligt.
Det sista är väl dessutom så att många norrmän upplever det systemet som kontrollerande. Nu har du arbetsförmedling, försäkringskassa, pensioner och allt på samma ställe. Allt för att de ska kunna kontrollera allt.
Detta system går under namnet NAV.
Tanken med det var nog god, men resurserna räcker inte till. De som enbart jobbade på försäkringskassan vet inte rikigt hur det andra fungerar, de som jobbat på arbetskontoret vet inte hur det fungerar med sjukskrivningar osv...
Så det är ganska mycket rot kan man säga. De halkar efter med utbetalningara så att många anställda runt om i Norge där de inte halkat efter, har gått in och jobbat kvällstid utan lön för att folk ska få sina pengar.
Så kallad dugnad.

Det är vårt system. I sverige har man kikat på det norska. Bara så du vet vad ni har att vänta er.
Tänk dessutom på att det är dubbelt så många invånare i Sverige mot här så det kan bli kaos av stora mått. Se bara på hur det varit i Sverige sista året.

Nu ska jag ha mitt kaffe med grädde. Ska jobba idag. Gott ska det bli kan jag säga.
Sola skjin og fuglan syng.
Ha det gott.
Klems Synne.

Cattis sa...

nä, heltäckningsmatta får vi väl aldrig. Och inkörsproblem blir det väl alltid då systemen ska ändras. Men jag tycker ändå att det låter som en möjlig väg att gå.
Norge är ju ett "rikt" land. Politikerna får väl skjuta till lite då...
Någonstans måste ju folk ändå få sin försörjning ifrån, och då måste ju ett subventionerat arbete vara bättre än socialbidrag.

Anonym sa...

Jag tror att kraftsam kommer att hjälpa de sjuka att få ett bättre liv. http://www.kraftsam.nu

kraftsam sa...

Se till nu att de rödgrönna vinner så att vi får ett "kraftsam"

Cattis sa...

Är det bara upp till mig så blir det grönt så det skriker om det :-D

bakgrund