måndag 18 maj 2009

Dags att tänka annorlunda på vår livsmedelsförsörjning?

Nu slår kronans svaga ställning igenom och matpriserna höjs kraftigt. På Willys och Hemköp har man redan börjat höja priserna och under de närmaste två månaderna kommer övriga marknaden bli tvungen att hänga på.
Det gör mig först aningen skrämd eftersom jag har ett stort hushåll och därmed redan höga matkostnader. Dessutom vill jag gärna ge mina barn bra mat.Men, jag förstår också att det är den importerade maten som kommer att skjuta i höjden och inte den som vi producerar själva. Det betyder ju också att den närproducerade maten inte bör prishöjas och därmed stå sig bättre i konkurrensen bland livsmedlen. Kanske dags att handla mer lokalproducerat, och även se över hur många åkrar och ängar som vi inte har i bruk, samt hur många bondgårdar som inte nyttjas till annat än boende?

Som konsumenter är det viktigt att vi håller koll på våra butiker så att inte även den "härproducerade" maten följer med i prishöjningen.

intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
svd, svd2

6 kommentarer:

Anettes hus sa...

Hei! Takk for hyggelig hilsen:)

Så flott blogg du har!!

Ha en fin uke!

Klem Anette:)

Anonym sa...

Närporducerad mat (åkrar i träda) verkar som EU kanske satt stopp för. Så man kan undra, hur detta ska sluta.

Ann-Katrin sa...

Min tanke också. Även om importerad mat blir dyrare bör den mat som är närodlad, så länge man inte använder mycket bekämpningsmedel från utlandet etc, vara relativt opåverkad - den maten torde ju inte vara valutapåverkad på samma sätt. Visserligen har elpriserna väl stigit men inte så till den milda grad. El är fortfarande billigare i Sverige än t ex här i Tyskland.
Och apropå matpriser: Här i Tyskland har t ex mejeripriserna sjunkit. Så låt dem inte bara höja baserat på valutan, utan ställ krav. Kolla jämförspriser och vad man faktiskt får för pengarna är väl det bästa tipset, i vanlig ordning.
Spännande att följa din blogg i vanlig ordning!

synne sa...

Ja, nu får man verkligen se om sitt hus när det gäller matpriserna. Efterdyningarna kommer nu.
Klems Synne.

Cattis sa...

Anette: Tackar, tackar.

anonym: något att ta itu med...

Ann-Katrin:
visst måste dt vara smartar för alla att äta maten som finns att tillgå istället för att skicka den fram och tillbaka över klotet...
ska kika in hos dig nu. Har inte hunnit med alls senaste tiden.

Synne:
Spännande att handla nuförtiden när man både ska bevaka pris och tillsatser, rena detektivarbetet ;-)

Kaktusblomman sa...

Ja, det är både klimatsmartare och hälsosammare att äta närproducerad mat.Framför allt ekologiskt odlad som ska innehålla mindre bekämpningsmedel tillsatser och tungmetaller. I utlandet använder sprider de ännu mer slam på åkrarna.

bakgrund