måndag 25 maj 2009

Vet du inte hur du ska rösta - kika här!

Nu är får alla ni som inte bestämt er för hur ni ska rösta en chans att ställa frågor direkt till partiernas toppkandidater. Klockan 16.00 idag är det Marit Paulssens (fp) tur att svara på frågor på Expressen.se. Vill ni hålla er uppdaterade med vad som händer i EU-valet just nu är EU-bloggen ett av de ställen som har viss koll.

Vill ni läsa in er lite på varför ni ska rösta och vilka frågor som de olika partieran vill driva kan ni få det enkelt uppställt här. För att få en annan uppställning kan ni kika här.

Det är ju faktiskt så att väldigt många svenskar är osäkra på hur de ska rösta, eller om det ens är meningsfullt. Trots att vissa politiker tycker att det är plättlätt är det inte det för gemene man/kvinna.

Bland annat kommer det inte fram så mycket om vad som händer i EU och en av förklaringarna som jag hört är att det är stora konflikter i EU-parlamentet som inte kommer fram, eftersom man till slut måste kompromissa och alliera sig med varandra för att komma till något slags beslut. Det låter i mina öron oerhört demokratiskt, faktiskt. Ska man genomföra något överhuvudtaget på ett demokratiskt sätt är det väl så man måste gå till väga. Det är väl det vi kallar för demokrati? Att bara stå och skälla på varandra och tala samtidigt är inte så fruktbart, men det har vi ju sett en hel del av på sistone...

Tittade på Agenda i svtPlay där mycket intressant blev sagt. Se gärna alltihopa om ni vill ha mer "kött på benen". Den lilla desserten blir diskussionen mellan Gudrun Schyman (Fi), Sven- Olof Sällström (SD) och Piratpartiets Christian Engström. Den klara vinnaren utser jag Gudrun Schyman till. Vilken cool och rolig kvinna. Christian Engström kändes balanserad och sympatisk. Sverige Demokraterna har jag alltid tyckt varit skrämmande i sitt budskap och Sven-Olof Sällström fick mig bara att stå fast vid det. Diskussionen mellan honom och var nog största behållningen av morgonens lilla uppdatering för mig.

En annan väldigt intressant fråga är vilken partigrupp som de vi skickar till EU-parlamentet ska liera sig med när de väl kommer dit. Det är något som inte tagits upp tillräckligt tycker jag. Det har fokuserats alldeles för mycket på vilka frågor som drivs av de olika partierna i Sveriges riksdag och på tok för lite på vilka sakfrågor som kommer att få möjlighet att drivas i Parlamentet.
Jag hoppas att detta inlägg, och de länkar som finns här, ska kunna bidra till att ni som ville veta mer fick det. Jag fick mer insikt under tiden som jag gjorde mitt blogginlägg.

intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

synne sa...

Det här jag inga åsikter om alls. Har inte hört eller sätt debatten. Men det kan ju bero på att jag bor i nabolandet.
Klems Synne.

Mikaela Mars sa...

Jag håller på Gudrun jag, hon har hjärtat på rätta stället och det munläder som behövs i bryssel! :)

bakgrund