lördag 9 maj 2009

Tillstasfritt middagstips från Smörtanten

Att kliva in i en "riktig" matbutik...
Redan då, när man får använda suga in dofterna, se allt det goda och känna hur snålvattnet rinner till, börjar måltiden.

Häromdagen köpte jag potatis i Nilssons Köttaffär. Potatis som såg ut som potatis och som hade ett lager äkta smuts på kvar. Tänk att det luktar så gott med jordig potatis...
Denna var odlad i Sorunda och hade en god sötaktig smak. Faktiskt smakade jag en, trots att jag normalt sett inte äter kolhydrater, efter att ha skrubbat dem noga och kokt dem med skalet på.
Att besöka vår fina köttaffär utan att handla med något gott hem, är ju omöjligt. Jag fick inte bara med mat, utan även en intressant pratstund. Det visade sig att butiksinnehavarna läst blogginlägget som jag gjort om butiken. Och de gillade det!

Det kändes bra att bära hem ett paket med kött, inslaget i papper och inte i en inplastad låda med skyddande atmosfär...
Fet Paketet innehöll sju tjocka fina kotletter med svålen kvar. Det har jag aldrig sett tidigare. Men jag lovar det smakar gott. Barnen blev överlyckliga. Mina barn älskar kött med fett "gummi" på. ( Gummi är barnens eget ord för det feta)
Jag fick ett tips i butiken, om att steka upp en yta på kotletterna och sen grilla dem i ugnen. köttsaften som rann ner genom gallret använde jag till att göra en supergod sås. Jag blandade helt enkelt köttsaften med gräddfil och mjölk. Kryddningen var redan lagom eftersom jag saltat och pepprat köttet när jag stekte det i smör. Jag steker alltid i smör.
Pricken över i - en klick smör på potatisen. Hela måltiden smakade ljuvligt. Det tyckte vi alla, stora som små. Och inte en tillsats i sikte.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

7 kommentarer:

synne sa...

Ingen dum middag det där du.
Sådana butiker skulle det finnas lite var stans tycker jag.
Men jag kan inte äta svålen. Det bara går inte...
Men potatisen slinker nog ner. Jordig, färsk potis, det är gött det.
För det ska vara gött att leva.
Kramen Synne.

Cattis sa...

Just denna potis var dock lagrad. Men jag började fundera på färskpotatis där i butiken när jag såg de jordiga godsakerna. Färskpotatis kokt med dill, sill, gräslök och gräddfil till...

å så kanske en liten skååne

Peter sa...

Kotletter med svål får jag ibland tag på hos min köttaffär. De brukar försöka lägga undan till mig eftersom de vet att jag vill ha det. Det är det bästa när man kan få en rejäl bit fett på kotletten!

Elisabet sa...

Men i Ystad i affären där jag arbetar, säljer vi ofta kotletter med MINST 1 cm:s svålrand runt om.

Men det är ju i Skåne det ..-)

Tant Grön sa...

Ojoj, det där ser verkligen gott ut! Det är så härligt med LCHF - man får äta det goda fettet utan att känna att man gör nåt "fel"!!

Vink! från en grön tant

Ann-Katrin sa...

Mmmm... Knaperstekta fläsksvålar... *drägglar*

Cattis sa...

Peter: jaaa. det är gott, hälsosamt och mättande :-)

Elisabeth: härliga skåneland!

Tant Grön: Det var en superb måltid, som jag kommer göra fler gånger. Enkelt och smakfullt, slurp!

Ann-katrin:
japp. det är riktigt, riktigt gott.

bakgrund