fredag 1 maj 2009

Mer grävande i mammas kakburk


Visst ser de läckra ut, mammas chokladbollar!
Tänk er att sätta tänderna i en sådan och smutta på det nybryggda kaffet. Fast, de har glömt gräddskvätten i kaffet förstås...
Och, kanske någon av mina återkommande läsare, tänker för sig själva nu. Inte äter väl Cattis chokladbollar? Nix, och framförallt inte dessa. Men, jag läste om dem i går och gjorde ett litet blogginlägg som jag känner ett behov av att utveckla. Till att börja med fick jag klagomål från en nära vän, som tyckte att jag gjort dålig research på det jag skrev.
"Det finns mer att hämta, kolla upp kakfirman som levererar kakorna, det är rena guldgruvan. Du kan ju inte släppa det nu?!"

Sedan fick jag kommentarer, bland annat från lilla mamma som beklagade och meddelade att:
"Tyvärr gumman, Din mamma använde margarin, då smöret var såå dyrt.... Annars vanliga ingredienser precis av samma sort som Du använder. Hur margarinet var sammansatt på den tiden förtäljer inte historien. Kanske hade de inte uppfunnit alla dessa E-n då?!"

Jo, tyvärr bakade troligen min generations mammor nästan utan undantag med margarin, just av den anledningen att det var billigare. Och såvitt jag förstår var margarinet om möjligt ännu mer kemikaliebesmittat på den tiden. Men det var inte margarin jag skulle blogga om nu. Det har jag redan gjort.
Vidare fick jag en bitsk kommentar från en anonym person som utgav sig för att vara kemist. Han skrev bland annat:
"Kanske snarare dags att ta och utbilda er lite innan ni uttalar er om vad dessa saker är? Då kanske ni också slutar tro att allt som har ett "otäckt kemiskt namn" är farligt. ALLT i världen är kemikalier och det mesta har också fått ett kemiskt namn förutom det vanliga. Att företaget som tillverar bollarna skriver dom rätta kemiska namnen är som värst dålig marknadsföring."
Han avslutar sin kommentar med:
Så ta er ett glas divätemonoxid (vatten) och lugna ner er ett snäpp. :)
Ganska intressant att han utgår från att jag är outbildad, rädd, och upprörd. Framförallt har jag blivit upphöjd till kejsare eller något liknade och därför talar han till mig i plural...

När jag kollade upp ursprungsartikeln såg jag att en person till har bloggat om den. Han har en blogg som heter Dumjävlar och han retar sig på människor som inte tänker som han själv gör. Det tog ett tag för mig att bestämma mig om han är rejält ironisk, och därför rolig, eller om han bara är en trångsynt och okunnig rackare. Efter att ha läst hans blogg högt för en god vän är jag tyvärr tvungen att meddela att min uppfattning stannar vid det senare.
Jag vill ändå citera en bit ur hans något röriga text. (Den blir bara mer "rolig" för var gång jag läser den ;-)
"Glycerider är helt enkelt ett hårdfett och inte mer "kemiskt" än t.e.x margarin som dumjävel säkert inte har något emot."
Ett helt underbart citat som rymmer både fördomsfullhet, samt okunnighet. Inte vet bloggaren vad den person som han talar om har för åsikter om margarin. Och visst är margarin en rätt "kemiskt" produkt...

Efter alla reaktioner kring dessa snyggt förpackade "godbitar", kollade jag ändå upp hela innehållsförteckningen. Där finns mer saker än de som man tagit upp i den relativt korta artikeln i Expressen. Det är helt makalöst hur ett originalrecept, som förmodligen innehöll i runda slängar dessa sju enkla ingredienser, kunnat "utvecklas" med tiden.
Jag håller fortfarande med damen som anmälde chokladbollarna till konsumentverket för olämplig marknadsföring. Hur modern jag än försöker vara kan jag inte få dessa ingredienser till att vara en naturlig anpassning till dagens råvaror.

När jag ändå är igång vill jag bjuda på ytterligare en av dessa underbara produkter som man kan välja att sälja, för att finansiera sin skolresa.

För det är just till skolor och deras elever, man vänder sig för att få ut sina "hemgjorda" snyggt förpackade kakor på marknaden.

Dessa chokladdrömmar har, trots att de stoltserar med "hemligt recept" , en innehållsförteckning. Även den är rätt intressant och innehållsrik även om dessa kakor sluppit den modifierade stärkelsen som mammas chokladbollar har som en av sina ingredienser.
"Bevisligen cancerframkallande kemikalier, epiklorohydrin och propylenoxid, kan finnas kvar i modifierad stärkelse."


Källa: Fakta och sammanställning: Roy Firus,
Initiativtagare till internetpublicering: Rose-Marie Tofte.

Förutom att kakorna har snygga lock på sina förpackningar är dessa även "miljöanpassade".
Jag utgår från att det innebär att man kan lämna de tomma lådorna i kvarterets gröna container, då man tuggat i sig innehållet.

Kakfirmans förslag på hur ungarna ska kunna sälja exempelvis 14 burkar av varan är helt fantastisk även den. Jag bjuder på den som diskussionsämne vid kaffebordet ;-)

Trots den gedigna marknadföringen vill jag rekommendera ett enklare koncept:
Låt ungarna baka kakor hemma och sen sälja på torget eller utanför den lokala konsumbutiken. I Nynäshamn brukar det ofta stå halvstora ungar och sälja sina bakverk. De brukar inte ha svårt alls att bli av med dem. Tvärtom, man får skynda sig om man vill ha något med av godsakerna.

intressant:
Andra bloggar om: , , , , , ,

3 kommentarer:

backman; arg&bitter sa...

Jag vet mycket väl hur margarin framställs och är också insatt i fettsyror och estrar fungerar och menade inte att det inte var kemiskt framtaget genom raffinering och annat utan just att det inte var "farligare" än margarin som var och varannan person använder sig av utan att ens fundera på vad det är för något. Konstiga ord brukar ha en förmåga att skrämma upp folk mer än nödvändigt och det var just det jag menade på.

Cattis sa...

jag använder inte margarin och det blir alltfler som inte gör det.

Tyvärr är det alltförmånga som tror att det är hälsosamt, eftersom reklammakarna ljuger så mycket de orkar.

Anonym sa...

För en vecka sedan bestämde fyra i min klass att ca 30 personer ska sälja minst 15 burkar var eller ge egna pengar UTAN att fråga någon annan. Många andra verkar gå med på det men jag är väldigt blyg och hatar att sälja. Jag vågar inte fråga andra eftersom att jag är rädd för att bli utstött, jag har aldrig varit särskilt populär och folk lyssnar sällan på mig. Eftersom att jag är väldigt mycket sen I växten är jag inte särskilt stor och har blivit retad för det, jag som är liten hatar att gå ute i mörkret och vara nära främlingar, de hade enkelt kunna råna eller kidnappa mig om jag ska sälja kakor. För visså ska pengarna gå till barn i U länder här vi ska dit på studieresa, men varken vi eller dem är dem riktiga vinnarna, kakföretaget som tillverkar dessa överprisade kakorna som kostat ca 7:- att tillverka säljs för 50:- stycket. Nu har jag delat mina åsikter och vill veta om någon har tips om hur man kan undvika sådana försäljningar. (jag vet att detta är lite halvt orelaterat)

bakgrund