torsdag 30 april 2009

Är margarin det mest hälsovådliga vi kan äta?

Jag är ytterst trött på alla margarinbyttor, i alla möjliga granna utföranden som står och tar upp plats på våra butikshyllor. Jag är less på livsmedelsverkets envisa rekommendationer till Svenska folket att vi ska äta denna smörja. Framförallt blir jag heligt förbannad på att skolan serverar margarin till mina barn och andras.
Margarin är ett kemiskt framställd produkt med diverse otrevliga och oredovisade kemikalierester, vilket margarinindustrin mörkar.
Jag tänker sammanställa diverse informationskällor och bloggares åsikter kring margarinet i detta blogginlägg. Tanken jag har är sen att sända runt denna information till olika instanser och personer som jag tycker kan ha nytta av att informeras.


Jag börjar med en intervju som kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, gjort med Gunnar Lindgren, en person som lagt ner mycket tid på att forska i margarintillverkningen. I filmintervjun berättar han för oss hur margarin tillverkas, för att bli till den smörimitation som det är meningen att vara. Gunnar fick upp ögonen för detta då en tillsyningsman vid Carlsahamns margarinfabrik berättade för honom vad han sett i sitt yrke och att han aldrig i livet skulle tillåta sina barn att äta margarin. Då Gunnar började forska i ämnet fann han att man använder mängder av kemikalier i margarintillverkningen, såsom bensin, lut, kaustiksoda, fosforsyra, nickelrester och natriumetylat.Som andra inlägg lägger jag ett som jag själv skrivit och som handlar om Annika Dahlqvist, läkaren som till slut var tvungen att säga upp sig på grund av sina kontroversiella åsikter om kosten. Hon förespråkar Lchf- kost, och föreläser om det runt om i Sverige. För några veckor sedan besökte hon min hemstad Nynäshamn. Annika förespråkar de naturliga fetterna och kallar margarin för skosmörja. Hon tar ofta upp hur onaturligt och potentiellt farligt det är att ge barn margarin i stället för riktigt smör. Bland annat är det viktigt för barn att få rätt fett för att hjärnan ska kunna utvecklas bra. Den mänskliga hjärnan består av mättat fett...


Karin Ahlborg matskribent på Aftonbladet, undrar med rätta, varför vi ska använda margarin då smöret finns?
Bara kolla in innehållsförteckningen på smör respektive margarin...
Sophie, även hon matskribent har provat att baka wienerbröd med riktig smördeg i stället för margarin som blivit alltmer vanligt. Hon kollade upp myten att margarin skulle göra smördegen bättre och luftigare. Gissa resultatet?

Pimli med bloggen Matklok & inget annat berättar följande:

"Jag har en nära vän som nyligen haft hjärtinfarkt. När vännen kom hem från sjukhuset hade de skickat med en informationsfolder. Som såg vederhäftig ut. MEN utgiven av Unilever - och direkt reklam för Becel och andra margariner. Osanningar, helt enkelt. Jag blev minst sagt upprörd. Men kände att det ju är svårt att sätta igång en diskussion med en vän som nyss med näppe överlevt. Senare har vännen läst och funderat och skippar Becel. Till förmån för naturligare produkter. Bra så.

MEN: Jag undrar hur det över huvud taget kan vara tillåtet att lämna sådan information till en patient!"

SarahLineaLarsson bjuder på en överskådlig information om hur margarin tillverkningsprocessen går till.


Vill ni läsa hela texten finns den att hämta som en smidig två sidors pdf-fil här. Filen har jag hämtat från Sveriges Konsumenter i Samverkan som även de arbetar bland annat för att sprida budskapet om margarinets tvivelaktighet.

Till er som bara blivit mer intresserade ju längre ni läst, har jag sparat ett guldkorn. Det tar tid att läsa och kan väl räknas lite som överkurs. Men det är ack så läsvärt.

Det är ett inlägg från MiljöBloggAktuellt som berör margarinets innehåll mer djuplodande. Där får ni veta mer om miljöboven palmolja, som de flesta margariner innehåller under etiketten vegetabiliskt fett. Ni även får ta del av mer belägg för att margarin innehåller saker som av förklarliga skäl inte står på innehållsförteckningen.

innehåller korrespondens både med Svensk mat och miljöinformation samt en representant för Unilever.

Unilevers representant framstår som antingen oinformerad om margarinets innehåll eller belagd med munkavel.intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

13 kommentarer:

huga sa...

Ville bara tillönska damen en glad valborg! Hoppas du inte fastnar i margarinfällan.
Kram på sig.

Ann-Katrin sa...

Bra skrivet - som alltid - och intressant. Men jag undrar om det inte är så att ett problem med hela diskussionen är att det fastnar för mycket på margarin vs smör. Margarin vs naturliga oljor kan få in diskussionen på ett nytt spår. De som är rädda för smör sluter sig när order "smör" nämns, och sedan slutar de lyssna. "Olivolja" eller "Rapsolja" eller "Solrosolja" eller så är mindre skräckinjagande, och har man väl fått dem att lyssna kan man få dem att faktiskt förstå vad man säger. Det viktigaste är ju inte "smör", det viktigaste är "inte margarin" och "inte tillsatser", antar jag.

Ha en härlig valborg, ser ut som om vädret kommer bli lysande i Sverige, förstod jag!

Anna sa...

Jättebra skrivet!
Jag blir, liksom du, heligt förbannad på att dom serverar denna smörja till våra barn i skolorna.

Livet i byn sa...

Ja man kan ju inte tro att det är så mycket processer och tillsatser inna det kommer i byttan.

~Livet i byn

Cattis sa...

Huga
nix pix, inte jag inte. jag ålar mig fri :)

Ann-Katrin:
tack,
där kom du med en aspekt som jag inte tänk närmar på. Naturligtvis måste man inte äta smör, även om det är gott "slurp" alla tål det ju inte tyvärr eller gillar det inte av andra skäl.

Vädret ser riktigt hoppfullt ut här.
hur ser det ut hos dig?

Anna: Tack :-) Ja, jag hoppas på en snar ändring.

Livet i byn: visst är det märkligt att det ska till så mycket för att göra smörjan...

Babs sa...

Just idag har jag startat ett margarinuppror. Än så länge består det av mig, mitt blogginlägg och kommentarer på facebook! :) Men jag har också skrivit till min sons skola och till Livsmedelsverket och när jag får svar från dem (för jag tror att jag vet vad de svarar) då tänker jag gasa. Hänger du på?

I alla händelser kommer jag att länka till det här inlägget och din blogg.

Heja!

Anonym sa...

Men å andra sidan är smör absolut inte naturligt heller att inta för människan! Mjölken tillhör kalven.

Cattis sa...

anonym:
Det finns ju de som tycker så också.
Fast jag tror ändå att smöret ligger närmare människans matsmältningssystem än en massa kemikalierester.
Men det är ju min åsikt det.
VILL någon äta margarin, trots att man vet vad det innehåller så finns det ju att köpa i affären.

Men mata inte mina barn med det!

kstina sa...

Menar du att de kemikalier du nämner finns i margarin? Eller att de används i själva processen vid margarintillverkning? Jag kan ju tänka mig att de kan användas tex vid rengöring eller liknande... Blir riktigt sugen på att göra en kemisk analys för att kolla vad som stämmer!

donna sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

lin sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

I LOVE YOU sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

宮保雞丁mika sa...

cool!very creative!avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,情色

bakgrund