onsdag 22 april 2009

Marinerad i E:451

Gissa vad bilden nedan föreställer?
Ni ska få tre ledtrådar, det var fryst, hade inget glas i sig, och föranledde ett förfärat rop på hjälp...

Det är en fryspåse där två kilo kycklingbröst befann sig en stund innan. Bilden är inte så illustrativ som jag önskat. Tanken var att visa er hur mycket spad som fanns kvar efter att kycklingen tinat och hamnat på skärbrädan.
Min syster är i full färd med att laga en härlig middag till sin familj och delar av sin hungriga systers familj. Det kurrar i allas magar, för "moster" är ett kulinariskt geni. Så lagar hon också mat med mycket naturligt, aninmaliskt fett, enligt lchf metoden. Så varför var det nöd?
Kycklingen som puttrade i grytan var marinerad enligt beskrivningen på påsen. Nu flöt den omkring i en oerhört stor mängd vätska och led drunkningsdöden.

- "Skynda dig med kameran" tjöt kokerskan i falsett.

Så då gjorde jag det. Och kom även fram till följande:
* Min syster hade inte läst innehållsdeklarationen
* Kycklingen var marinerad, i vatten, salt, E:451 samt dextrose
* Kycklingen låg inte i marinaden, det var marinaden som låg i kycklingen, därav E:451 en fantastisk uppfinning, för matproducenterna. E 451 är nämligen ett stabiliserings, konsistens och vattenbindande produkt som gör att man kan få kycklingen att bli dubbelt så volymiös och betydligt tyngre än den egentligen är. E: 451 utvinns ur fosforsyra och är självklart heeeelt ofarligt för allt utom plånboken - och stoltheten. Såvitt man vet...

Det är likadant med dextrose, som jag inte begriper alls varför man strör i alla produkter, bara för att.
Min farmor hade blodsockersvängningar på äldre dar, och hade alltid ett rör dextrosol i väskan. Det sög hon på när svängningarna blev för svåra. Att dextrosol, fruktsocker, ger upphov till rena sockerkicken med ny påföljande blodsockerdipp, det visste inte farmor. Men barnbarnen var dock glada och tiggde gärna av de vita, fyrkantiga, ursöta bitarna.
Nu vet man att socker inte är något vi ska sträva efter att äta. Ändå häller matindustrin i det i allt som står i vägen för dess framfart.
Kan det ha att göra med att de vill att vi ska äta mera.

Här puttrar kycklingen i den rara marinaden som kröp ur och fick den att behöva simborgarmärket. Det är tur för oss alla att "moster" är bättre på att trolla än Joe Labero. Moster trollar nämligen på riktigt!
Kycklinggrytan blev gudomlig med hjälp av paprika, ett antal äkta kryddor och två stora burkar helfet creme fraiche. Utan stabiliseringsmedel.

Hokus pokus filijokus

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

synne sa...

Bättre att köpa färska fileèr.
Vi har blivit sockerberoende mot vår vilja...
Synne.

Angel.Pearls sa...

Tack för tips -man får sig en tankeställare -att läsa innehållsdeklarationen är bra!!Ha en bra dag //Eva

Cattis sa...

japp, det är det så klart. Men det kan vara praktiskt med frysta också. Dessa var nog rekordmarinerade ;-)

Eva: Ja, faktiskt vore det bra om vi läste innehållsförteckningen mer. Om vi inte köper de "värsta" produkterna, måste tillverkarna dra ner på "joxet" de har i.
Det blir allt mer spännande att kolla innehållet tycker jag ;-)

bakgrund