tisdag 14 april 2009

Smarta lunchlådor

En smart Ica-handlare i Lund gör matlådor av mat som håller på att gå ut i datum. I stället för att skriva av maten som hanteringssvinn tjänar han pengar på maten och glada kunder slipper göra matlådan själv.

Sådana initiativ borde vi ha mer av. Icabutiken i Nynäshamn säljer också matlådor som är lagade i butiken. Jag misstänker starkt att även de är gjorda på matvaror som inte hunnit säljas som tillräckligt fräscha. "Min butik" ger ingen information just om den biten.
Kanske beror det på att folk i allmänhet har fördomar mot råvaror som nästan gått ut i datum, även om de är helt dugliga? Eller är det jag som har fördomar nu...
I vilket fall som helst tycker jag att det är en toppenidé.
Den maten bör bli bättre än halvfabrikaten då jag utgår från att Icabutiken inte har modifierad stärkelse, stabiliseringsmedel och annat "skit" i sitt kök.

De förvandlar ratade råvaror till utsökta luncher [dn.se]

Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

Elisabet sa...

Av egen erfarenhet vet jag vilka hårda bestämmelser det är när det gäller att laga till mat i en butik, - till försäljning alltså -. så den biten blir säkert ett hinder för många som kanske skulle vilja nappa på den här idén, som ju är kanon!

I vår affär slängs det enormt mycket.
All frukt .., precis som du säger .., är det en liten fläck på paprikan så vill ingen få dem .. (jag halva-priset-säljer frukt/grönt i kassan när kunden inte upptäckt att det kanske inte är 100% tip-top ..) och det är MÄNGDER som kasseras!

Kött sätter vi ner priset på, som i så många andra butiker, men ååå, vad man skulle kunna ta tillvara varorna på ett helt annat sätt.

AnnA sa...

Bra iniativ tycker jag oxå, finns inte heller nära mig.

Har även tagit för vana att läsa innehållsförteckningarna när jag handlar, vänder och vrider och tittar även på sådant som jag är tacksam att jag inte skall handla...

Cattis sa...

Elisabet:
Det skulle vara intressant att veta hur mycket som slängs...
Tänk om man kunde ta tillvara på det till matlådor eller Få skänka det till skolor och äldreboenden.
Det måste ju finnas en mängd bra sätt att använda det på.

AnnA: ja ibland kan man glädjas åt att lägga tillbaka en och annan vara ;-)

bakgrund