söndag 19 april 2009

Om bröd, hälsosamt, ekologiskt och lchf

Jag har vant mig av med bröd. Jag trodde att det skulle vara svårt, och det var det till en början. Nu längtar jag aldrig efter bröd. Mina barn däremot vill ha macka och en av mina bästa vänner, den tågtokiga barnapappan, vill också ha bröd. Han letar dock nyttiga alternativ, vilket fått oss att hamna i djup debatt över bröddisken eller frukostbordet. Det här brödet tror han är nyttigt.
Skulle tro att det hamnar om utseendet. Det ser mörkt ut och alltså är det grovt. Så tänker han.
Jag är dock inte lika övetygad. Jag vet att det händer att man färgar brödet med sockerkulör för att få det mörkt. Jag vet också, att fullkorn, vilket det här brödet visade sig innehålla, är diskutabelt. Det framhävs som nyttigt och hälsosamt. Jag är dock inte övertygad. När jag äter lchf mat, utan något fullkorn alls är jag bättre i magen än någonsin förr. Allt mjöl omvandlas till stärkelse och höjer blodsockret, även om fullkorn har lägre GI än vitt mjöl. Ett bröd likt som frestas med på bilden ovan innehåller uppskattningsvis motsvarande en näve socker då det bryts ner i kroppen. Men, ja, vissa tål ju det , så varsågod ;-)
(Brödet ovan innehöll dock en massa konstigheter och självklart, konserveringsmedel, men av någon anledning har bilden kommit bort. Kan det bero på att jag är så dålig på att tagga mina bilder...)

Jag är ju mer inne på biodynamist odlat bröd om det ska vara något alls. Det här brödet fick barnen häromdagen. Ett bröd från Saltå kvarn, med biodynamiskt odlat mjöl och utan tillsatser.
Brödet såg så gott ut och hade ojämna luftbubblor i sig. Precis som äkta bröd ska ha, enligt tips från "den hemlige kocken". Brödet såg så aptitligt ut och doftade så gott att jag faktiskt smakade lite. Jag valde "limpungarna", ni vet kanterna som barnen alltid lämnar kvar i påsen. De ska man äta, fick jag lära mig av min mormog. Äter man dem blir man vacker. Nu tror jag i ofs att det är något man sa till barnen förr för att de inte skulle gnabbas om vem som skulle ha kanten. Ingen mat fick ju förfaras. Fast, kantenbiten på brödet med ett tjockt lager riktigt smör eller bregott. Det är riktigt mumma!
Annars kan man ju baka ett lchf bröd som exempelvis polarkaka. Recept på den hittar man lite varstans. Jag hittade mitt hos Häxans mat. Där finns alla ingredienser och även utförlig beskrivning hur man gör. Det är keso i detta bröd vilket ger det ett aptitligt tuggmotstånd.
Brödet nedan heter kallas för Oopsies och receptet fann jag hos Emmasform.Det är väldigt snabbt att göra, och jag har fått tipset att man kan använda det till att göra rulltårta av också. Minns inte av vem. Men skulle tro att det tipset finns att hämta inne på Kolhydrater i Fokus.

Nu blev jag supersugen på att baka. Men först måste jag nog städa fram köket. Ett märkligt fenomen hemma hos mig. Köket försvinner hela tiden under karotter och dylikt. Fattar ingenting. Jo förresten, tänkte tipsa om Fyrabarnsmammans nya "dagens miljötips". I dag tipsar hon om att ta vara på gamla plastpåsar för att ha hembakt bröd i. Jag sparar alltid mina brödpåsar. Sedan återanvänder jag dem till olika saker beroende på hur rena de är ;-)

Den här tjejen bakade bullar i går. Visst är det frestande! Inte särskilt lchf, men helt säkert tillsatsfritt. Jag säger bara det, tur att jag inte hade vägarna förbi, då hade jag inte nöjt mig med en bulle. Tur både för dig och mig, goa Synne :-D
Jag vet att mina barn är sugna på nybakt, men jag törs inte än, skulle tro att jag får återfall om bänken blir fylld av nydoftande kanel och vaniljbullar med pärlsocker på...

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

6 kommentarer:

synne sa...

Hejsan igen.
Sitter och funderar på att baka igen. Brödet är slut hemma. Bakar inte så mycket åt gången. För det håller sig inte så länge.
Så är det när man bakar utan tillsatser.
Nu ska jag ut och se om vi har fått några vitsippor nere i backen...
Följer du med en tur?
Kram på dig.
Synne.

Peter Midas sa...

Saltå kvarn gör toppenbröd. Det finns ett bageri i Åkersberga som bakar med deras mjöl och enligt deras recept. OOOOTROILIGT gott, men dyrt. Jag barar själv allt familjens bröd, gott och roligt!

Men jag förstod aldrig det därmed lim-pungarna, va ä däää?

Cattis sa...

hade jag varit där hade jag följt med, garanterat, det vet du. här har varit blåsigt i dag. usch.
hoppas på bättre väder i morgon. vill ju ha sol!

Peter:
Jag tänker göra en utflykt endera dagen till Saltå kvarn. Är nyfiken på hela konceptet med järna by.

jodå, läs en gång till. limp ungar!
det där andra är bara något obehagligt *haha

Peter Midas sa...

Jag har ett barn i waldorfskola och åker ibland ner till Järna. Det är en mycket intressant miljö och hela konceptet är lite omtumlande. I våras var vi på utflykt med skolan samma dag som man har en marknad några km söder om Järna på ett slott vid havet. ÅK DIT! Helt underbar marknad med bara ekologiska, biodynamiska produkter, härlig stämning och vid bra väder alldeles underbart. Man får massor av inspiration och många bra tillfällen att snacka näring. Husen, trädgårdarna, växthusen, restaurangerna, solen... Toppen!

Cattis sa...

peter:
Ska helt klart låna syrrans bil och ta en tur!
Väntar på en solig dag som kan passa :-)

Peter Midas sa...

Jag tar reda på när nästa marknad är och meddelar dig här. Du får bara inte missa detta tillfälle! En heldag!

bakgrund