lördag 18 april 2009

Politiska och ekonomiska intressen styr mer än vi vill tro.

Här ska statueras exempel.
Killarna bakom The Pirate Bay dömdes till fängelse ett år och orimligt höga böter. Mina ungdomar förklarar upprört för mig att det finns fler sajter som tillhandahåller så kallade "torrenter". Pirate Bay är inte ens den största svenska sajten enligt deras uppfattning. Barnapappan kompletterar det hela med att dela med sig av informationen att grabbarna på Pirate Bay har stuckit ut hakan och utmanat de "tjocka feta advokaterna och de amerikanska cigarrökande skivbolags direktörerna med löner större än man kan föreställa sig"
Han förklarar för mig, på ett sätt som får mig att le igenkännande, då jag kikar in hos Jinge. Det skulle kunna varit barnapappan som skrivit det blogginlägget...
Själv funderar jag på om någon på fullaste allvar tror att det går att stoppa fildelningen? Om man lyckas, kommer det att säljas mer film eller musik som en konsekvens av det? Mitt svar blir ett stort NEJ. De som delar filer är framförallt ungdomar.
De har inte råd att köpa den musik som de vill ha. Om möjligheten att dela filer på nätet försvinner, kommer det att ske på annat sätt, exempelvis genom att man träffas hemma hos varandra och delar med sig.
Att fildelningen skulle vara en form av stöld, känns också ologiskt. Det kan tvärtom leda till ökad försäljning.
Vad kommer den här domen att leda till då? Ja inte leder den till att artisterna får mer pengar. Kanske inte ens producenterna och skivbolagsdirektörerna, som slagit sig samman under namnet antipiratbyrån. Den största vinsten går förmodligen till advokaterna som är involverade i ärendet. Även dessa killar kommer säkert att få mer guld i fickan som en direkt följd av domen. Pirate Bay killarna firade efter domen, och skrattade bort det hela, den enda som möjligen tog det hela aningen på allvar mångmiljonären Carl Lundström som i praktiken blir den som får betala hela kalaset, då han är den enda som har pengar. Domen är självklart redan överklagad.
Trots att Per Sundin, Universal Music, uttalar sig om detta som "väldigt tillfredsställande" är det inte nödvändigtvis en förlust för Pirate Bays "fanclub" Piratpartiet som i om med domen fått ett stort antal nya medlemmar och som nu sätter stort hopp till att bli invalda i EU.
SvD rapporterar om både en stor läsarstorm samt att bloggvärlden reagerar stort på domen. Övriga händelser i omvärlden har tappat det mesta av sitt nyhetsvärde.
Newsmill fortsätter debatten som fått kraftigt med bränsle och brasan lär brinna ännu en tid.

Ifpi kräver att Pirate Bays nätleverantör ska stänga ner nätverket vilket dessa vägrar, de anser inte att domen har med dem att göra. Strax efter att domen föll pågick tio miljoner nedladdningar.

All uppmärksamhet som företeelsen fått i media genom domen leder som det ser ut till det rakt motsatta mot vad syftet var. En stor ändring för hur internet får användas är helt klart på väg.

Kostdebatten och ärendet Pirate Bay har mer gemensamt med varandra än ni kanske anar. I båda fallen handlar det om enorma politisk och ekonomiska intressen. Debatten påverkas även av intressenter långt utanför landets gränser. Men då Pirate Bay paradoxalt nog vunnit indirekt framgång genom all uppmärksamhet som de fått gäller det rakt motsatta för kostråden.

Genom att förtiga att livsmedelsverkets vetenskapliga grund, blivit fullkomligt pulveriserad av 12 välrenomerade forskare undviker man den debatt som är så nödvändig för att få till en förändring i kostråden. En förändring som är förtvivlat angelägen då det gäller fetman och dess följdsjukdomar. Även angående detta finns artiklar på Newsmill, för den som har intresse i sin och andras hälsa.
Exempelvis denna av Sven - Erik Nordin, Livsmedelsverket avslöjat - och pressen tiger

intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

7 kommentarer:

synne sa...

Jag tror att fildelningen kommer fortsätta. Det kommer aldrig att kunna stoppas. men det är lov å pröve seg som de säger i Norge.

Cattis sa...

Synne:
Näpp, självklart inte. Då får de bygga fängelser till stora delar av befolkningen...

Nu blir det Robinsson här strax :-)

Garlica sa...

Vet inte om det var du som var in till mig en sväng.. Tror det.
Svar på frågan: Jag älskar både grädde och ost men tror att de hämmar min viktminskning. För att ta reda på om det är just dessa två ska jag låta bli de ett tag. Ost kan jag inte äta med motta, tyvärr..
Ha en jätteskön kväll!
Kram

Cattis sa...

rätt gissat..

har också hört att mejeriprodukterna kan hämma. ost kan jag låta bli, men inte grädden i kaffet. Det är så gott!

Anonym sa...

dessutom...jag köper en bok...lånar ut den till 10 andra......jag köpte en LP jag spelade in den på kassettband o blandband mixade med andra LP skivor....jag köper en låt detta köp registreras ej. om min hårddisk krashar måste jag KPÅA allt IGEN. nä fy fan.

gärna en internetavgift på 4% av försäljningen av bredband resp reklam på nätet i STIM pengar...som radioavgiften på 4% på kommerciell radio....eller registrerings sajter där artister på EGEN HAND utan SKIVOLA lägger upp sin musik sina böcker sina filer o sen laddar folk hem därifrån oich alla får del av stimavgiften på nätet.

I LOVE YOU sa...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室

宮保雞丁mika sa...

cool!very creative!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,成人圖片區,性愛自拍,美女寫真,自拍

bakgrund