onsdag 8 april 2009

I den bästa av världar serveras maten mitt i natten

Sitter i sängen och har gått om tid.
Ett påsklovsbarn sover, det andra tittar på dvd. Hunden sover som en korv vid mina fötter. Det största problemet här och nu är att lägenheten inte städar sig själv, utan väntar på mig, den städallergiska. Detta måste hur man än vänder och vrider på det anses vara ett lyxproblem.

Däremot att äldre människor får allt sämre service tycker jag är bekymmersamt. För så här har det väl inte alltid varit? En 89-årig kvinna i Malmö fick sin matleverans mitt i natten på grund av förseningar då personalen var överbelastad. Tidigare sköttes matleveransen av Sodexo men då de blev för dyra fick hemtjänsten ta över. Trots att personalen frångått rutinen att åka i par och numera åker ensamma räckte tydligen inte tiden till.

Jag undrar vad det var för mat som skulle levereras. Om det var inhandlat i butik hoppas jag att det var förvarat i kylväska (knappast troligt). Om det var färdigmat, exempelvis från Sodexo´s sortiment kan man ju fundera på dels hur det hållits värmt/kylt innan det nådde sitt mål. Fast kanske det inte spelar någon roll med Sodexo´s ökända innehåll i sina matprodukter?
Någon som minns tortellinigratängen?

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

synne sa...

Man undrar lite hur de tänker...
Var det alltså dagens middag som kom mitt i natten? Den skulle inte jag vilja äta. Nu får nog kommunen detta hände i börja kika lite på sina rutiner.
Jodå jag kommer ihåg torteliinigratängen...
VILL INTE HA....

Klems Synne.

Charlotte sa...

Idag fick jag veta att maten där min faster bor lagas (fabrik, kyls ner (snabbt???) och sedan forslas upp till Stockholm, där den senare uppvärms! För detta har personalen på boendet utbildats i konsten att värma färdiglagad mat och det viktigaste var att de bär speciella kläder i köket som är i samma rum som matsalen!! Inga väggar emellan där inte. Det är speciell personal som fått äran att bli matuppvärmare. Jag tänker på de boende och personalen. Hur känns det inombord for dessa? Jag tycker nästan det känns som om de är dumförklarade. Brevet jag fick, ska jag känna mig trygg i vetskapen att företaget som nu lagar maten till min faster är ett av det bästa enligt stadsdelsnämnden? Jag tvivlar, eftersom vi själva slutat äta mat från detta företag.
Att serveras mat mitt i natten är en skam!! Herregud hur klarar en gammal människa detta??? Det finns nog mycket att säga om både det ena och det andra när det gäller maten för de äldre. Men betalt ska de ha för undermålig mat som knappt går att äta.

Cattis sa...

Synne: vet inte hur de tänker. Det verkar som om de slutat helt ibland...
Tycker synd om personalen också.

Charlotte:
De skulle se över rutinerna.
Man blir ju lite mörkrädd.
Hjälp, en inbrottstjuv, nej visst, det var bara matleveransen, typ.
Vilken "ära" att få ansvara för uppvärmningen. Nä fy, det finns en hel del feltänk inom omsorgen!

bakgrund