onsdag 29 april 2009

Människans hysteriska läggning är betydligt farligare än svininfluensan

Nu har Pandemihysterin gått igenom taket.
Mänskligheten har drabbats av pandemier och virussmittor genom alla tider. Pesten, Spanska sjukan, Asiaten, Hong kong och ja, även HIV är ett muterat virus, ett av de lömskaste. Men låt oss hålla oss till influensa virusen, och då de som utvecklats till pandemier och inte de som återkommer i olika varianter varje vinter.

Spanska sjukan härjade som värst under första världskriget och tog långt fler liv än kriget självt. Men det är ju det krig är till för, att ta liv? Vi fick bara lite oväntad hjälp på traven. Även civila offer hör jag någon protestera. Jamen visst, det är väl inte första gånger civila drabbats i ett krig. Det händer oavbrutet världen runt. Det händer i Israel i dag. Jag läste någonstans i förbifarten att det första influensaoffret konstaterats i Israel nu. Rent statistiskt sett måste det komma rätt långt ner på skalan av dödsorsaker i detta område. Inre strider sätter betydligt större spår.

Någon som tycker att jag är cynisk? Jag är inte förespråkare för krig, men det finns tydligen tillräckligt av individer bland mänskligheten som är det. Det påvisar historien tydligt. Vad jag menar är att skräcken plötsligt blev så mycket större då det var ett virus som tog över rollen som bödel i stället för soldater med bajonetter.

När Spanska sjukan drog över Sverige drabbades min farmor och hennes syster svårt, då deras mor och lilla bror dog. Det präglade deras uppväxt och även deras fortsatta liv. Men livet gick trots allt vidare. Det finns saker som vi inte kan styra över helt enkelt, hur gärna vi än vill inbilla oss det.

Asiaten drabbade världen insjuknade mängder av människor utan att drabbas av panik. De visste nämligen inte att det var just Asiaten som fick dem att bli sängliggande i veckor. Ann Helen Rudberg har skrivit en riktigt bra artikel på Newsmill angående detta, och om den tid då vi tillät oss att vara sjuka, utan att bli hysteriska. Även Asiaten var ett muterat fågelvirus.
Virus muterar nämligen, det är därför de är så lömska och det är därför vi inte kan gå till doktorn och komma hem med en ask antibiotika som gör oss redo att gå till jobbet inom ett par dagar, skenbart raska och krya.

I slutet av 60-talet härjade Hong Kong. En nära vän till mig var barn då och blev rejält sjuk och feberyrande. Han minns att han lärde sig läsa via Expressen och att det stod väldigt mycket om just Hong Kong influensan under den tiden.

Då fågelinfluensan satte skräck i oss genom att smitta direkt mellan fågel och människa, förberedde vi oss maximalt och var på gång att bygga upp en vaccinfabrik. Fågelinfluensan angrep människan väldigt aggressivt, men spred sig lyckligtsvis inte i den utsträckning som man befarat. Då smittan avstannade lades arbetet med vaccinet på is. Nu propsar experterna på att det är dags att återuppta det projektet. Om inte annat så efter att denna pandemi blommat över.

Nu är det svininfluensan som är den stora skräcken. Viruset har muterat så att det inte bara smittar mellan djur och människa utan nu smittar det även mellan människa och människa. Att influensan drog i gång vid "fel" årstid var tydligen också en indikation för att det kunde handla om en uppblossande pandemi.

Det som ändå talar för att det är en överdiven hysteri, som sprider sig snabbt via media och bloggosfären med fördel via twitter, är uppgiften om att svininfluensan troligstvis inte är mer dödlig än en ordinarie influensa. Läs den mycket intressanta intervjun med Jan Albert, överläkare på smittskyddsinstitutet.
Det finns andra saker som är mer dödliga i världen än just detta virus. Läs exempelvis här för att få ett annat perspektiv.

I Egypten har man hetsat upp sig så till den milda grad att man nu överväger att slakta hundratals svin, inte för att hindra smitta, utan för att dämpa panikkänslorna hos folket.

Det om något måste väl ändå vara ett exempel på allvarlig irrationalitet på hög nivå...
Den snabba nyhetsrapporteringen världen runt är på gott och ont. Emellanåt kan även den liknas vid en pandemi av alldeles egen sort.

Vad kan man göra som är mer genomtänkt då?
Till att börja med, ta det lugnt. Hysterin är uppenbarligen en större fara än själva pandemin i sig själv.
Res inte till Mexico.
Kolla på WHO:s hemsida för att få mer korrekta uppgifter. Det planeras en konferans under dagen och strax efter att den är klar kommer det att läggas ut en rapport.
Vill ni ha en svensk sida som ger bra information finns det också.

intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

12 kommentarer:

Elisabet sa...

Vad jag tycker om din blogg!

Och vad jag håller med dig.

Kraxpelax sa...

Klart man ska ha munskydd, det säger sig självt. Läkarna påstår motsatsen. Rent skitprat. Läkarna går politikernas ärenden och ska bara bagatellisera allting för att "motverka panik". Det är svenskeriet det. Här ska man vara Politiskt Korrekt, det är allt som gäller. Sanningen anser Makthavarna irrelevant. Läkarna hör och lyder Överheten. Duttia vovvar.

synne sa...

Jag tror inte att svinifluensan är värre än nått annat. Det är den snabba informationen som gör att folk blir hysteriska. Skaffa munskydd, skaffa tamiflu och vaccinera dig. Gör så, åk inte dit, ät detta, ät inte detta osv....
Det var visst 300 000 svin i egypten som skulle slaktas såg jag på nyheterna. Är inte specilet oroad. kommer ihåg förra våren med fågelinfluensan...
Vad hände med den? Varför blev det plötsligt så tyst?
Samma sak kommer ske med det här.
Klems på dig.
Synne.

Cattis sa...

Elisabeth
Tack. jag blir alltid så glad över beröm från dig :-)

kraxpelax:
mmm...

synne:
följde du länkarna?
stackars arma svin...

ann helena rudberg sa...

Tack för att du rekommenderar min artikel... jag tycker som du... det du skriver är klokt... ha en bra valborg!

Maria sa...

Godmorgon nyfynna vän:)

Vilket informativt inlägg! Även fast man själv förstår att det är media som blossar upp hysterin hos folk känns det skönt att läsa den text du lagt ut. Tack för det!

Från svininfluensa till omelett... joda, joda det bidde en sån till lunch igår. Kastade i lite klipt bacon jag stekte före. Mums! Tack även för det:)

Nu blir det lite långledigt och hopp om fortsatt vackert väder så vi kan ånga på ute med vår altan.

Trevlig helg.

// Maria

Marje-Mai sa...

Du har så rätt, så rätt. Du är den enda vars blogg jag läser varenda dag. Tycker att du har humor och saklighet i dina skriverier.:)Tack!

Trevlig helg!

Cattis sa...

Ann Helen Rudberg: Tack och tack det samma :-)

Maria:
Jag ska hålla tummarna för vackert väder åt er och oss alla,

Det är ju så mycket lättare när solen skiner

Trevlig helg på dig med!

Marje Marj: Vilket fint beröm!

donna sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

lin sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

I LOVE YOU sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,情色論壇

宮保雞丁mika sa...

cool!i love it!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,情色,日本a片,美女,成人圖片區

bakgrund