onsdag 1 april 2009

Man dör av LCHF - eller misslyckat aprilskämt...

I dag är jag så glad för jag har just tittat på fråga doktorn i SVt play
Nu vet jag att jag inte ska bekymra mig om att ta ställning alls då det gäller alla kostråd. Kostråden är så förvirrade att det är mest hälsosamt att inte bry sig alls. Hellre äta en bakelse fylld med E:n och kolhydrater. Om jag skippar skuldkänslorna så slinker det ner så mycket lättare.
Nej usch och fy för skuldkänslor. Det är dem man blir tjock av. Förresten är det inte säkert att det är farligt att vara lite rund, nejdå. Bara man äter mycket livsnödvändiga vitaminer som finns i frukt och grönt. Så då kanske den här dieten är passande...
Det som möjligen bör varnas för är att vara alltför lycklig över sina hälsovinster av lchf-kosten.
En fantastiskt välgjord studie har visat att en person som åt den kosten dog.
Nu ska jag äta godis - för det är helt okej, bara jag inte äter hela påsen. (Jag köpte en STOR så det ska nog gå bra)

om någon tror att jag gjort en kovändning i mitt tyckande så är det inte så. Det ovan ska föreställa ett aprilskämt. Men det var tydligen inte så lyckat...
Jag får jobba på det till nästa år.

Andra bloggar om: , , ,

16 kommentarer:

synne sa...

Ja du....
Vet inte vad man ska säga efter att man sett detta....
Man blir bara så matt....
Nu ska jag steka mig lite bacon och ägg...
Kramen Synne.

Åsa sa...

Hur menar du nu? Jag ser inte i artikeln att han utesluter lchf-förespråkare ur debatten. Däremot ger han en tydlig bild av vad han anser om hur debatten förs just nu, och det kan man ju tycka vad man vill om.

Cattis sa...

Synne:smaklig spis

Åsa:
“Livsmedelsverket välkomnar en saklig debatt om kostråden. Vi vill däremot varna för den informationskampanj som drivs av förespråkare för lågkolhydrat- och högfettkost, så kallad LCHF-kost, skriver Ulf Bohman.”

klippt direkt ur tidningen…

Redan där är ju lchf sågat av honom

Ulf Bohman hänvisar sedan till sina studier men utesluter tydligen de som man kan finna på Annika Dahlqvists blogg.

Ska man kunna bedriva en saklig debatt som inte utesluter allmänheten får man kanske göra studierna lite mer lättillgängliga så att vanligt folk kan sätta sig in i dem?

Charlotte sa...

Godis är gott! Men man får nog låta bli att kolla vad som är i... blir nog trots allt godis till påsk hos oss. Även om jag knappt äter det längre.
Om bara EN dött av en diet så kan det knappast vara så att alla dör av den. I sådanafall hade jag varit död för länge sedan eftersom jag inte äter ALLT, underliga människor så jag får nog ta mig en titt på programmet och höra vad de hade att säga. Missade det för maken kunde inte hålla tyst en sekund så inte hörde jag vad de sa.
Min faster piggnade till efter en dunderkur med antibiotika. Vi får se hur det går. Men hur många infrakter/luginflammationer kan en gammal människa klara, hon är 95 år.

Ha det bra!

Anonym sa...

Bra inställning bruden. Hellre lite rund och glad än smal som en sticka och kostrådsförvirrad och deppig :) Kram från Zanna

Åsa sa...

Precis så, han säger vad han tycker om "informationskampanjen", därmed inte sagt att han inte vill ha en debatt. Jag tror att alla som arbetar inom området kost och hälsa alltid välkomnar en debatt eftersom vår yttersta önskan är att hitta den bästa möjliga kosthållningen för våra patienter. Det är ju ingen hemlighet att SLV inte står bakom lchf men man får skilja på kritik mot person och kritik mot metod. Ulf Bohman är, såvitt jag vet, inte med och väljer ut de studier som finns redovisade på SLV:s hemsida. Det är de expertgrupper som anlitas av SLV som utesluter eller inkluderar de studier som sedan ligger som underlag till kostråden. Vad de har för kritik gentemot just de studierna som Annika D redovisar kan inte jag svara på. Det är tyvärr så att studier som publiceras är skrivna på ett sånt sätt att de är svåra att läsa om man inte vet hur de ska läsas. Till och med jag som slavat på högskolan i nästan fem år måste gnugga de små grå för att kunna förstå allt som skrivs i vissa publikationer. Är man dock uppriktigt intresserad av att tillskansa sig information från forskning så finns det massvis med jättebra böcker om forskningsetik och statistik. Tanken är väl att de studier som valts ut av SLV har gjorts mer lättillgängliga genom att publiceras som kostråd.

Cattis sa...

Så då menar du att vi som vanliga “dödliga” bara ska tiga och samtycka eftersom vi inte förstår vad som står. Att kostråden uppenbarligen inte fungerar i praktiken för många av oss är helt orelevant då?
Många av oss lchf:are efterlyser forskning på området och ställer mer än gärna upp på studier.
Vart ska vi vända oss för att få till forskning på området?

Den forskning som Annika Dahlqvist stöder sig på ligger länkad på hennes blogg. Den kan vem som helst läsa. Även Ulf Bohman, eller du. Så att lchf -arna bygger sin idé på löst tyckande är lika sant/falskt som att SLV gör det.

Åsa sa...

Självfallet ska ni inte tiga. Precis som jag skrev i mitt förra svar välkomnar jag en debatt. Det jag menade var att det är svårt med forskning, den är otillgänglig för många. Självfallet är detta ett problem men det gäller ju för all forskning, inte bara på kostområdet. Om kostråden inte fungerar är det viktigt att man gör en ordentlig utredning av de individuella förutsättningarna då kostråden är generella och inte individuella. Kanske finns det andra saker som ligger bakom en eventuell övervikt eller så krävs det en individuellt utformad kostplan.

Just när det gäller kostråd vid diabetes pågår ett projekt vid SBU som du kan läsa mer om här. Forskningen i sig utförs inte av SLV. Men du kan säkert fråga någon där om vart du ska vända dig med frågor om forskning.

När det gäller deltagande i forskningprojekt är det svårt att forska på “frivilliga” på det sätt du beskriver. Det krävs tillgång på före- och efterdata och studien ska helst vara utformad så att personerna som deltar inte vet vilken grupp, av de som undersöks, de tillhör.

Jag har sett de olika artiklarna på Annika Ds hemsida men tyvärr inte haft tid att läsa dem. Det jag påpekade var bara att jag inte vet varför dessa studier inte inkluderats av SLVs expertgrupper. Huruvida Ulf Bohman vet om de finns där eller inte har jag ingen aning om ;) Jag kan omöjligt veta vad Ulf bygger sina uttalanden om “löst tyckande” på men faktum är att många, dock inte alla, argument som förekommer i debatten är tyckande, exempelvis diskussionen kring huruvida margarin står för den ökade frekvensen av hjärtinfarkter (vilket troligen har åtskilliga orsaker snarare än ett livsmedel).

Jag är också av den åsikten att vi alla har ett ansvar gentemot oss själva och vår omgivning. Med detta ansvar följer också möjligheten att lära sig nya saker. Är det något jag vill förändra ska jag inte haka upp mig på min egen uppfattning om mina begränsade möjligheter. Jag är fullt övertygad att om du har intresset och ger dig själv tid så kommer du själv att kunna läsa publicerade studier och sen bilda dig en helt egen uppfattning utifrån din egen kunskap och det är då det blir intressant.

Ha det gott!
/Åsa

huga sa...

Jasså jag trodde du försökte lura oss med rubriken jag!! nä jag tror det är sunt förnuft och motion som gäller...
kram på sig

Ulla sa...

Så nu kommer du att sluta med LCHF kosten? Själv är jag inne på min 3:e vecka och mår hur bra som helst. Att en person har avlidigt kommer inte att avskräcka mig.

Cattis sa...

men suck...
det var meningen som ett aprilskämt...

Charlotte sa...

oj så det kan gå! Jag fattade inte att det var ett aprilskämt!!

smulan sa...

Cattis! Jag såg "Fråga doktorn" programmet om dieter och kände mig mycket beklämd över de tramsiga svar som livsstilsprofessorn och doktorn gav. Så tunna och innehållslösa svar! Jag som sjuksköterska skämdes nästan över den ovetenskapliga och fåniga svar som gavs. För övrigt tycker jag det programmet behöver en uppdatering i kompetens...

Det som är sant är att det har blivit svårare och svårare för konsumenter och patienter att försöka förstå alla olika kostråd som virvlar runt idag. Själv plågas jag lite av den divergens som råder när det gäller riskerna med kolesterolvärden och statinbehandling. Där finns många olika åsikter idag - både vetenskapliga och mindre vetenskapliga - och jag känner mig oerhört kluven ang. detta.

För övrigt har jag skrivit en kommentar till "Dietist Åsa" på hennes blogg.

Hälsn. Anita/Smulan

Cattis sa...

Åsa:
Jag får nog “bita tag” i dessa forskningsstudier. Kanske förstår jag dem.
Även jag har gått på högskola. Ett mycket intressant ämne är källkritik. Att granska källor kan vara ett problem i sig. Många forskningsresultat är säkert osäkra just på grund av sättet som de är upplagda på. Hur vet man att personerna man följer i studien verkligen äter eller lever som de förutsätts göra?

Nu ska Karolinska institutet försöka sig på en annan forskningsmetod där man inte talar om för deltagarna hur de ska äta, utan utgår från HUR de egentligen äter. Tycker det låter som en potentiellt god idè.

Sen det här med jäv…
Det mest önskvärda är väl om de som ska ge oss våra kostråd vore fria från inflytande från livsmedelsindustrin.

Bra att du är öppen för debatt och disskussion.
Kostfrågan är värd mer än att fastna i en maktkamp.

Och tiga - det skulle jag inte klara ;-)

/Cattis

Cattis sa...

Anita: Ja, visst var de "bleka" i programmet. Det var därför jag försökte "driva" lite med programmet i mitt aprilskämt. Men det blev nog lite svårtuggat ;-) Pinsammast var nog när de försökte antyda för den lycklige lchf-ätande mannen att han kanske skulle tröttna eftersom det kanske var en svår diet. Då han kvittrade på att han inte tyckte det alls och att han mådde tusen gånger bättre nu, klämde de till med någon undersökning som visade att man dog tidigare på lchf-kost...
Programledaren hade åtminstonde vett att gratulera karln till hälsovinsterna.
Hoppas debatten leder till något vettigt snart!
Margarinförbud istället för margarinrekommendation i skolan exempelvis:-D

Cattis sa...

Huga:
Jajamensan, jag lurades alltför bra.
Fast det kanske är meningen egentligen?
Fast jag hade hellre velat få folk att småfnissa istället.

Charlotte: Ta och lyssna på programmet. kosttanterna är så pinsamma - tycker jag.

Ulla:
nehejdå. Jag åt mitt stekta fläsk till frukost som vanligt. Kul att du mår bra!

bakgrund