fredag 24 april 2009

JO vägrar pröva om jäv förekommer i Pirate Bay målet

Rättegången mot The Pirate Bay, och alla omständigheter kring den växer sig allt större. Innan den här saken är utagerad, kommer helt säkert många svenska medborgare ha knuffats ur den naiva tron, att vi lever i den bästa av världar. då det gäller rättsäkerheten. För att inte tala om att det även spridit sin internationellt.

Domaren i målet, Tomas Norström, anklagas nu för delikatessjäv. Själv är han helt oförstående till detta, trots att han själv gett det goda rådet till en av nämdemännen, att denne skull avsäga sig målet eftersom han är medlem i intresseorganisationen svenska tonsättare. Detta efter att Norström blivit uppmärksammad på detta av The Pirate Bay... Han fick ingen aha upplevelse alls angående sin egen situation, som aktiv medlem i flera intresseorganisationer gällande upphovsrätt i samband med detta.

Monique Wadstedt, som företräder de amerikanska bolagen i TPB rättegången och som sitter i samma intresse organisationer som Norström slår i från sig med att de inte känner varandra privat. Hon tycker inte att det är konstigt alls att de är deltagare i samma intresseorganisation. Angende frågan om det skulle kunna handla om delikatessjäv säger hon följande:
"- Nej, det är inte. Det finns inga sådana kopplingar. Risken att målet skulle tas om bedömer jag som obefintlig."

Jag tycker däremot att det är helt utan tvivel att Tomas Norström är jävig, och att det framgår med all tydlighet efter den senaste tidens nyhetsrapportering.
Någon som tvivlar? Tomas Norströms inblandning i razzian mot Bahnhof räcker bra för mig.
Där handlade det om att kronofogden agerade som Antipiratbyråns majorinett och gjorde en husransakan på felaktiga grunder. Vid tillslaget hittades material som inte hade med saken att göra, men som föranledde en anmälan från Antipiratbyråns sida. Banhof svarade med en motanmälan där man påstod att Anipiratbyrån planterat material och även anställt en infiltratör. Eftersom parterna gjorde upp i godo, inom mindre än en månad, tystades den smutsiga historien ned.

Om Tomas Norströms kan fällas för jäv i juridisk mening verkar tyvärr vara ett gränsfall enligt Eric Bylander, sakkunnig, som trots detta uttalandet ändå anser att Norström borde ha avsagt sig uppdraget med anledning av det "respektavstånd" man brukar ha till jävsreglerna. Det är, enligt honom oerhört viktigt att inte ens väcka tanken för jäv. Finns det någon som inte håller med om det?

I bloggosfären var Tomas Norströms påstådda jäv, den absolut största nyheten under gårdagen och andemeningen var att nu måste rättegången naturligtvis tas om. I går eftermiddag hade minst 45 anmälningar landat hos JO.
Det visar sig dock att den första anmälningen avslogs, relativt omgående och att de följande kommer att möta samma öde.
"Det här blir en fråga för det ordinarie domstolsförfarandet", säger chefs-JO Mats Melin till SvD.se.

Alla konstigheter runt historien med The Pirate Bay gör att den helt klart kvalificerar sig till min privata uttagning, till den största och mest irriterande realitysåpan som pågår just nu.

Är det någon som vill uppdatera sig i vad som hänt i målet, finns det en sammanfattning på DN.
Det finns även i skrivande stund tre intressanta artiklar på Newsmill som ni kan ta del av.
DN:s Torbjörn Larsson kan också vara jävig artikel av Rolf Van den Brink fri publicist, tidigare chefredaktör på Dagens Media.
Upphovsrättsföreningen är en diskussionsklubb av bloggaren och juridikdocenten Mårten Schultz.
Jävsdebatten skadar svenska domstolars internationella rykte utomlands av bloggaren och före detta överåklagaren Sven-Erik Alheim.

intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

bakgrund