söndag 3 maj 2009

Frukt är godis på riktigt

Att frukt är godis sa man redan då jag var en liten flicka. Ändå har man inte riktigt fattat hur väl det faktiskt stämmer. Om man inte är LCHF-are då och redan fått veta det genom Annika Dahlqvists förnämliga arbete som bloggare och föreläsare. Även Kostdoktorn gör ett stort arbete angående kosten och har många diskussioner i anknytning till sina inlägg.

Men nu sticker allt fler läkare och forskare ut sina hakor och talar om för oss att livsmedelsverkets "goda råd" inte är så goda som de fått oss att tro.
Sist i raden är Christer Enkvist som skrivit en artikel i DN och därefter blivit omskriven både i Expressen, Aftonbladet, och SvD samt hela förmiddagen i bloggosfären.
Just nu är det stora ordet på knuff.se bukfetma.
För det är just bukfetma man får av fruktos och inte av mättat fett som vi indoktrinerats till att tro. (obs, skärmdump)

Doktor Enkvist refererar till en undersökning som påvisar sambandet mellan fruktos och bukfetma och som nyligen publicerades i Journal of Clinical Investigation.

Han berättar också om följande händelse:

"När jag på en öppen hearing på svenska Livsmedelsverket i Uppsala våren 2008 två gånger ställde verkets högste professor inför frågan vad det egentligen är som är så nyttigt med frukt svarade han båda gångerna irriterat att det känner ju alla till sedan lång tid, hur nyttigt det är med frukt. Han kunde inte svara."


Jag lägger till en alldeles egen reflektion som möjligen tyder på att vi alla blivit extremt sockerberoende alternativt fått för gott om pengar. Hur kommer det sig egentligen att vi äter så mycket av allt?

I dag serveras frukt dagligen och inte sällan tar man två eller tre.
Barnapappan kan lätt mumsa i sig ett antal apelsiner en ordinär kväll, förmodligen i tron att han är hälsosam.

När barnen köper lördagsgodis står de inte längre med näsan över kanten på kioskluckan och pekar och väser "en sån, nej förresten, en sån..." och lyckas reta gallfeber på den mest jovialiska kioskinnehavare, när kön ringlar sig utmed trottoaren där områdets ungar står på rad och tummar på varsin slant. Nej, nu står de i matvarubutiken, där hela väggen består av godis i genomskinliga lådor med fällbara lock och öser upp skopvis med snask i påsen, som numera vuxit betydligt. Hade påsarna varit lika små som när jag var liten hade de inte ens fått i en skopa. För övrigt spiller och dräller kunderna, stora som små, karameller så att det räckt till hela kvarterets barn för sisådär 30 år sen.

intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

synne sa...

Ja, visst är frukt godis.
Ialla fall när det gäller fruktsockret. Men nu börjar jag känna att de hugger på allt.
VAD kan man äta?
Snart ger jag upp. Börjar nog fanken göra som hästen. Äter gräs...
Klems Synne.

huga sa...

Nja godis och godis...för sockret då, men inte alls lika gott som "riktigt" godis....tyvärr, eller vad man nu ska säga!?

Javisst äter vi mycket mer av allt nu, hur kommer det sig??

märkligt..

kram på dig

Cattis sa...

Synne:
nävars, gör inte det. Tror gräs är lite hårdsmält då man bara har en magge ;-)

Huga:
Tycker du inte?
Jag tycker nog att frukt, eller åtminstone bär är gottigare än godis.
Hallon och blåbär, mumma. Tar man hallonen direkt ur frysen kan man suga på dem som syrliga karameller... uu, vattnar det sig i munnen.

Vi överkonsumerar det mesta något grymt. Beror säkert på många faktorer. Klurar på ett inlägg om det i morgon.

Önskar er en sköööön kväll

synne sa...

Nu kan du kika in till mig igen.
Har inte krälat på backen idag. Det orkade jag inte...

Så det blir brödbak ikväll. Hoppas de får in mycket pengar.
Kramen Synne.

synne sa...

Miss Marple är på NRK 1. Så den tror inte jag du kan se...
Men jag kan titta åt dig med. Dricka en kopp te åt dig med så du vet hehe....
Klems :D

bakgrund