söndag 17 maj 2009

Beslut om miljardavtal togs av tjänstemän och ansvariga politker blev aldrig informerade av sin ordförande, som tyckte att arbetet "rullade på" .

Ett miljardavtal har slutits med Sodexo. Det innebär att Sodexo ska leverera matlådor till Södertälje sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset i Solna, Huddinge- och Danderyds sjukhus under de närmaste sex åren med rätt till ytterligare fyra års förlängning.

Men detta är inte ett politiskt förankrat beslut. Trots att landstingsfullmäktige beslutat att produktionsutskottet skulle ansvara för upphandlingen av sjukhusmaten, var det först då Sodexos matlådor började debatteras i pressen som utskottet blev uppmärksammade på att avtalet slutits.

Den som skulle informerat och tagit upp frågan i utskottet är ordföranden Maria Wallhager (FP) Hon delegerade dock frågan vidare till tjänstemännen på upphandlingsavdelningen. Det arbetet var "redan på rull" och eftersom Maria Wallhager "upplevde" att hon måste lita till sina tjänstemän lät hon dem hantera frågan på egen hand. Så fantastiskt att en politisk ordförande kan "uppleva" hur hon ska hantera sitt uppdrag. Det måste kännas gott att kunna göra så. Bara gå på upplevelsen, som en äkta konstnär.
Fast nu är det ju inte ett konstnärligt uppdrag hon har...

Lagen är dock tydlig med att det var utskottet som skulle ta yttersta beslutet och även ansvara för det inför väljarna. Trots detta hävdar Maria Wallhager att hon inte "begått något formellt fel".

Den 89- sidor långa utvärdering, som landstinget gjort på sex avdelningar vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, vilka provat på Sodexos matlådor, och som innehöll kritik framförallt från patienter med långa vårdtider, hann inte nå fram till vare sig utskottet eller upphandlingsavdelningen innan det "feta" avtalet var klart.

Håkan Jörneved (v) som sitter i utskottet säger bland annat:
"– Jag blir förbannad. Det är oerhört nonchalant skött. Personalen larmar om en mängd problem och vi som politiker har inte ens sett eller smakat på den här maten. Då blir det absurt. "

Många läsare har vänt sig till SvD och frågat Maria Wallhager om de ansvariga politikerna skulle kunna tänka sig leva på Sodexos mat under en längre tid, och hon svarar:
"– Ja. Varför skulle vi inte klara det?"

Jag undrar stilla, är hon insatt i frågan alls eller är hon bara fullständigt likgiltig inför smak och innehåll i den mat hon stoppar i sig. Nåväl, säga vad man kan om Maria Wallhager och hennes avsaknad av ansvarskänsla, delegera det kan hon !

intressant
SvD1, SvD2, SvD3,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

2 kommentarer:

synne sa...

Ja så länge det rullar på är allt bra. Då behöver man inte ta ansvar alls. Är det inte dax att Sverige får politiker som tar sitt jobb på alvar? På fullt alvar?
Hur länge ska det här fortgå?
Jag skulle inte vilja leva på den där maten en dag ens...
Skamligt är det ska jag säga. Skamligt mot sina medpolitiker. Mot de som röstat fram dessa oansvarliga politiker, men skamligt först och främst mot alla de som skall äta det här. Det är inte mat jag skulle vilja ge "min" hund ens...
URK!....

Så till MGP.
Det var en grandslam seger det där. Så kul för Alexander. Han förtjänar det verkligen.
Synd tycker jag dock om Malena. Hon hade faktiskt förtjänat bättre poäng.

Jo, han såg, men såg den ändå inte hehe...
Lyssnade från köket. Så när det blev poängdax frågade han hela tiden hur många poäng vi fick...
Helt ointresserad är han nog inte haha...

Nu får ni ha en flott dag. Det ska vi. Solsken, fågelsång och 17 mai...
Får se vad det blir. Stan eller skogen.
Tror mest på skogen ja...
Ha det gott nu.
Kramen Synne.

Dennis Nilsson sa...

Underligt är det att Sodexo byggde sin nya matfabrik i Märsta ca två månader innan beslutet fattades att de skulle få uppdraget.

Precis som Sodexo visste att de skulle vinna uppdraget.

Vilken företagare bygger något nytt utan att vara säker på att få ett visst uppdrag som betalar investeringen!??

bakgrund