söndag 24 maj 2009

Om internets betydelse, dagens snabba nyhetsflöde, nygamla avslöjanden och att kryssa rätt bland valsedlarna som måste finnas tillgängliga...

Då jag varit minimalt aktiv på nätet de senaste dygnen, eftersom jag är upptagen med en stor omorganisation i livet, blir det påtagligt hur viktigt nätet är för mig för att informera mig om vad som händer i världen.

Samtidigt konstaterar jag hur kort tid en nyhet är en nyhet och hur snabbt de flimrar förbi. Sedan presenterar media ofta gamla nyheter åter som nya avslöjanden, eftersom ingenting görs åt många "skandaler" då andra nyheter tar över och allt bums faller i glömska. Som det här med att EU- anställda som jobbar i Sverige, inte betalar skatt här. Det är ju egentligen inget nytt avslöjande alls, den skandalen var uppmärksammades redan för ett par år sedan.

Att politiker, som Wanja-Lundby Wedin tar med sig sina respektive på kombinerad tjänsteresa och semester utan att ta upp detta som en förmån är heller ingen nyhet för dagen.


Förresten, varför är Wanja Lundby - Wedin en sådan het potatis? De var och är fler politiker som utnyttjar kryphålen på ett skickligt sätt. Är det någon form av strategi att det alltid är fru Lundby Wedin som ska stå i skottgluggen och vem har i så fall lagt upp den? Är det pressen eller är det helt enkelt så att det bara är hon som bemödar sig med att gå i svaromål?
Väljer man att ducka när det blåser verkar det som om felen numera kan passera obemärkt förbi om man har tur eftersom media har en sådan hög hastighet och snabbt springer förbi folk som gömmer sig i hörnen.

Det var värre för när Mona Sahlin handlade blöjor och toblerone på fel kort och överraskat försökte vifta bort det hela, då en reporter tryckte upp en mikrofon under näsan på henne, med detta sensationella avslöjande. På den tiden rullade nyheterna något saktare och man bet sig envist kvar vid fru Sahlin och nagelfor henne in på bara skinnet tills hon inte var möjlig att stå kvar som partiledarkandidat, eller ens politiker längre. Jag har ofta undrat vad som hänt om inte just den skandalen fått sådant stort fokus. Tänk om Mona blivit partiledare i stället för Göran Persson...
Mmmm...

För tillfället är nätet en av de största informationskällorna då det gäller EP- valet och det gäller i allra högsta grad mig. Som flerbarnsmamma hinner jag ofta inte lyssna till valdebatten, alternativt får svårt att koncentrera mig då barnen oftast vill saker just då talaren tänker klämma ur sig något viktigt. Därför är det otroligt bra att kunna gå in på nätet och se efter vad som sagts och även kunna finna olika analyser och tankar från övriga bloggare. Så visst är det så att "Kampen om kryss utspelas på nätet" precis som man konstaterar i SvD i dag.

Fast, att kunna kryssa rätt försvåras nu av ett visst sabotage, av vissa kallat valfusk. Piratpartiets valsedlar har myglats undan lite här och var i de mobila vallokalerna. Något som uppmärksammats stort de senaste dagarna och förhoppningsvis, tack vara detta, åtgärdats nu. Det vore ju synd om inte alla de nyväckta ungdomar som tänker engagera sig i valet tack vare Piratpartiet, skulle stå där utan att finna rätt röstsedel att lägga i kuvertet. Sådant ska inte förekomma i en demokrati som Sverige. Och jag tycker det är helt rätt att ta till det hårda artilleriet för att hejda detta. Detta tycker jag utan att för den sakens skull själv vara intresserad av att rösta pirat i detta val.
intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Maria Bjaring sa...

Hej, maila mig, har en förfrågan, vänligen maria.bjaring@second-opinion.se

synne sa...

Det är väl som den berömda sångtexten.
Allting går att sälja med mördande reklam. Till och med konserverad gröt. När man inte finner nya färska nyheter dammar man av några gamla, sätter ny rubrik på dom och vips har man konstruerat en nyhet.

Nu ska jag konstruera mig en kopp kaffe. Så huvudvärken går över. Är trött...
Det tar att jobba natt så här ska jag säga.
Kramen Synne.

Cattis sa...

synne:
jovisst är det så. Men den konserverade gröten väljs nog ut med omsorg. Jag tror inte det är en slump att just den konserven plockades ner från hyllan så här strax inpå valet till Europaparlamentet.

ta och vila dig en stund nu.

Kramen

bakgrund