onsdag 6 maj 2009

Grattis frukterian!


Det är makalöst, fascinerande och egentligen hysteriskt roligt när man tänker efter. Att vår kosthållning är en sådan källa till rasande debatt och emellanåt maktkamp.

Efter fruktkriget som varat under senaste veckan, läser jag nu om en man som är frukterian.
Han är 66 år, har levt enbart på frukt i 25 år utan en enda sjukdag, och mår helt enkelt bra.

Jag säger - grattis!

Det är inte en diet som jag är sugen på att prova alls, och den måste väl ändå kallas för extrem. Men det skadar väl ingen att han äter så.

Ändå måste det till en brasklapp på slutet, där en läkare konstaterar att hans kost inte fungerar. Han måste tillföra kroppen protein, förslagsvis via sojaprodukter.

Fast i hans fall verkar det funka bra ändå ;-)

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Ann-Katrin sa...

Har varit lite avstängd i helgen men hann ändå läsa om frukt som skulle vara "farligt". Men läs artikeln igen. För det första är det Aftonbladet så man ska väl ta det med en nypa salt oavsett - om det inte vore för att så många tar kvällstidningarn som absolut sanning hade det kanske inte ens varit värt att kommentera - och för det andra:

Forskningsresultaten som personen som uttalar sig bygger sin teori på handlar om Fruktos i läsk... Fruktos i läsk... D V S det är garanterat en himla massa andra tillsatser också. Skulle ju helt enkelt kunna vara så att det stöder teorin att tillsatser och kemikalier inte är bra, hellre än att frukt skulle vara farligt bara för att det också innehåller fruktos.

Det är väl skillnad på artificiell fruktos och naturligt fruktsocker i själva frukten skulle jag vilja tro...

Tror bestämt att det kan komma att bli ett litet inlägg så småningom. Eller så står jag över eftersom tillräckligt många bloggat om frukts farlighet... :-)

Cattis sa...

Det verkar som om du har till ett inlägg ;-)

Våra frukter är rätt förädlade och besprutade, men helt säkert bättre än läsk. Frukterianen mår helt klart bra, därmed inte sagt att alla skulle må bra på den dieten.

Jag äter måttligt med frukt och hellre bär.

Kemikalierna och den raffinerade maten i kombination med ett stressat samhälle och överkonsumtion. Allt detta bidrar helt klart till fetman. Svårt att sätta fingret på en enda orsak.

Ändå lite häftigt med den starka reaktion som frukten gav upphov till.

Tror också att det är skillnad på artificiell och naturlig fruktos, även om de som kokar i hop alla tillsatser vill hävda att det är sak samma... fan trot ;-)

Ann-Katrin sa...

Ja, fruktfrågan väckte onekligen en hel del debatt... Hellre vitaminer via frukt och grönt än via mystiska tillskott, och helst narodlat och vad som är "i säsong" - om inte annat för att det är godare. Fast visst är frukt godis :-)
Å andra sidan: Jag gillar den typen av godis, men precis som kemikaliegodis så gäller det att inte överdosera, antar jag. Fast fruktarian eller ens vegan skulle inte funka för egen del. Är alldeles för förtjust i mat för det. Och vad för sorts goda oljor kan man få ur frukt? Vare sig raps, oliver, solrosor eller linfrö kommer från frukt...

Ann-Katrin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ann-Katrin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ann-Katrin sa...

oj då! Min mobilbrowser bestämde sig för att posta samma sak tre gånger. Städat efter mig så gott det gick...

bakgrund