söndag 10 maj 2009

Någonstans måste gränsen dras

Så säger man från vid arbetsförmedlingen och A-kassan och nekar en 48- årig kvinna att åka till sin mammas begravning. Inga undantag kan göras och eftersom kvinnan, ändå väljer att åka på begravningen, får hon "böta" med en veckas avdrag från A-kassan.


En 61 årig kvinna fick ett så kallat plusjobb och hittade sitt drömyrke på äldre dagar. Då hon började studera till undersköterska på eget initiativ fick hon besked från arbetsförmedlingen att hon absolut inte fick plugga då hon uppbar aktivitetsstöd. För att får behålla sin försörjning var hon tvungen att genast hoppa av utbildningen och förbli passiv. De uppmanade henne även "gilla läget".

S har tagit fram ett förslag att göra om Arbetsförmedlingen till kompetensförmedling. Det låter som en god idè, verkligen. Jag är nyfiken på om förslaget får genomslag. Sedan handlar det ju om vilken regering vi får efter nästa val och om det är mer än valfläsk.

Att skyddet vid arbetslöshet är undermåligt i nuläget bevisas även av att lärarförbundet satsar på en tilläggsförsäkring för att rusta sig inför varselvågen inom lärarkåren.

Faktum är att allt färre arbetslösa får A-kassa på grund av strängare och krångligare regler i systemet. Jag har personer i min umgängeskrets som betalat in stora summor pengar till A-kassan helt i onödan. Helt klart hade det varit klokare för de personerna att sätta in pengarna på ett sparkonto i stället för att vara medlemmar i fackförbundet. Solidaritet lönar sig inte alltid.

Vårt välfärdssystem har genomgått vissa förändringar under kort tid och blivit mer gränssättande. För det är väl klart att sjuka och arbetslösa måste förstå att de inte kan sätta sig i en sådan situation? Att bli långtidssjukskriven eller långtidsarbetslös måste väl ändå anses närmast oacceptabelt?

För tillfället ser Försäkringskassans regler, då det gäller långtidssjuka, ut på följande sätt:
Den "sjuka" får ersättning i 364 dagar med 80% , därefter, om personen är fortsatt sjuk och får tillgång till en läkare, som är duktig på att formulera sig, kan sjukligen få rätt till ytterligare 550 dagar med 75% ersättning. Då dessa dagar är slut är det obönhörligen slut. Om, personen som haft den dåliga smaken att bli sjuk, inte kan anses utslagen från arbetsmarknaden för resten av livet.

Om läkaren är osäker på hur lång tid patienten behöver för att återhämta sig, är det inte bra att tidsbestämma detta i läkarintyget. Eftersom det är svårt att se så långt i framtiden som ett eller två år, är det bättre att läkaren "bestämmer sig för" att patienten är utslagen för all framtid. Detta enligt en anställd vid försäkringskassan...

Att vara positivt inställd till att patienten ändå med tiden kommer att kunna fungera i arbete är inte bra alls att formulera i ord på ett läkarintyg, eftersom tidsbegränsad sjukersättning inte längre existerar.

Sjuka personer som skulle kunna ha nytta av en period till med rehabilitering får i stället vända sig till socialkontoret. Försäkringskassan har satt sin gräns.

Eller som en handläggare vid kassan klargjorde, det är egentligen inte Försäkringskassan som utformar reglerna, det sker på politikernivå.


Fast, alla politiker förstår inte heller systemet. Inte ens de som suttit i Försäkringskassans socialförsäkringsnämnd... Varför jag skriver så? Jo, en regionpolitiker som stämmer in på den beskrivningen, har "lyckats" med att ta ut drygt en halv miljon för mycket i sjuklön under ett antal år.

Själv säger hon att hon "blivit förd bakom ljuset".

~ Jag undrar - har vi inte alla blivit förda bakom ljuset? ~

intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

7 kommentarer:

synne sa...

Ja vad ska man säga. Är glad det inte är lika hårda regler här ännu. Men vem vet. Det kommer kanske....
Hoppas dagen bjuder på något bra hos er ialla fall.
Kram Synne.

Cattis sa...

Synne:
å ja, dagen bjuder alltid på något bra :-)

Jag har kaffe med grädde.
Lilla A ska på teaterrepetition och själv ska jag ... städa.

glädjen finns i vardagen
kram
Cin

M sa...

Medborgarna har inte blivit förda bakom ljuset, Alliansen var glasklar om detta redan inför valet. Däremot tror jag att människor har felbedömt och hoppats eller trott att Moderaterna helt plötsligt blivit mänskliga och empatiska. Icke. Enda hoppet är att så många som möjligt röstar i EU valet och i nästa nationella val & ser till att vi får politiker som bryr sig om andra och inte bara sig själva och sina likar, d.v.s. de som redan har det bra. Jag hoppas att människor inte låter sig lockas med skattelättnader som betalas av de sämst ställda och att många känner empatin starkare än egoismen igen. Håller tummarna!

Cattis sa...

M:
Ja tyvärr var det alltför många som lät sig föras bakom ljuset vid sista valet.
Ganska snart upptäckte väl dessa sitt misstag, men då var det för sent.
Nuvarande regeringen har inte legat på latsidan direkt. Tänk så snabbt det går att ta beslut emellanåt...
Jag gör som du, håller tummarna och går och röstar!

donna sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

I LOVE YOU sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,情色論壇

宮保雞丁mika sa...

cool!very creative!avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,情色

bakgrund