onsdag 13 maj 2009

80% pris + 20% kvalité = Sodexo

Vad är detta?
Rymdfarare, obducenter, kirurger, laboratorieassistenter, eller anställda vid smittskyddsinstitutet som forskar kring pandemier?

Fel, fel, fel.

Detta är Sodexos kemister, som går under täckmanteln kökspersonal. De håller just på att koka ihop dagens leverans av sjukhusmat. Bland annat kommer de att sända ut ett antal lådor med detta innehåll:

Faktiskt är det inte en avancerad kemistlåda som ska sändas iväg, utan just det som överskriften antyder, en maträtt. Kemikalierna ingår i receptet och har inte hamnat där av misstag.

Minns ni äldreborgarrådet Ewa Samuelsson(kd), som jag bloggat om förut, och som skulle äta matlådor från Samhall under en månad. Hon är snart färdig med projektet och har lämnat rapport om mat som är hyfsat god, fast aningen kryddsvag och med blaskig potatis. Ewa reagerade över de långa innehållsförteckningarna, som Sodexos matlådor har. På hennes lådor från Samhall finns det inga tillsatser alls i innehållsförteckningen. På sin blogg lovar hon att återkomma i ämnet och jag väntar nyfiket på resultatet.

De borgerliga landstingspolitikerna i Stockholm tror trots allt så mycket på detta koncept med matlådor från Sodexo att de vill fortsätta med dem och har beslutat att inte bygga kök alls i det nya universitetssjukhuset som skall stå klart 2015. Varför öda på utrymme som kan användas till att driva forskning på patienter med diffusa och svårförklarliga matsmältningsproblem?
Sodexo var det billigaste alternativet, som man kunde förhandla fram, kanske är det även det mest spännande, med långt fler möjligheter än vad man kunnat ana.

På tal om billigt, så blev jag uppmärksammad på att jag och flera andra bloggare blivit piratkopierade. Svenska Dagbladet har sparat in på ob-tilläggen genom att klippa och klistra från inte mindre än sju bloggar i dagens pappersupplaga. Inte vet jag om de övriga blogginnehavarna blivit informerade, jag hade det inte. Inte heller denna bloggare visste något förrän han öppnade tidningen.

Nu tänker jag inte tjura för det. Jag klipper och klistrar gärna ur dagspressen på nätet och får väl bjuda tillbaka antar jag. Jag är tacksam för att SvD ändå hade den goda smaken att lägga ut urlen till min blogg.

Men hur är det egentligen med upphovsmannarätten i detta fall? Borde vi alla sitta i fängelse och betala frikostiga böter till varandra? Jag bollar frågan vidare till dessa eminenta herrar, som har koll på läget.

intressant
SvD1, SvD2
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Garlica sa...

Ha ha ha.. du klipper väl och klistrar en del själv! Du är ju kändis ju.. :-)
Ha det fint! Kram

Christopher Anderton sa...

SvD får gärna citera, då texterna får användas rimligt (dvs inte basera en bok eller hela artiklar) om man anger källan.

Däremot skulle det ju vara kul att man fick ett mejl om det hela.

coolbettan.blogg.se sa...

Jag blir förtvivlad att det serveras sådan mat!
Jag blir också förtvivlad över den mat vi ger våra äldre som inte kan laga mat själva, det är sådan bristande respekt att jag blir att må illa.
Jag gillar verkligen din sida, jag lär mig massor!
Skulle du komma hem till mitt hem så skulle nog mycket åka ut i soporna ur skafferiet, men jag lär mig vart efter.
Kram

coolbettan.blogg.se sa...

Jag blir förtvivlad att det serveras sådan mat!
Jag blir också förtvivlad över den mat vi ger våra äldre som inte kan laga mat själva, det är sådan bristande respekt att jag blir att må illa.
Jag gillar verkligen din sida, jag lär mig massor!
Skulle du komma hem till mitt hem så skulle nog mycket åka ut i soporna ur skafferiet, men jag lär mig vart efter.
Kram

Cattis sa...

Garlica:

Jajamensan, det gör jag ju. Ändamålen helger medlen och jag tycker det är okej. Sen kan man diskutera på vilket sätt man ska göra det och arbeta fram bra regler så att alla blir nöjda och glada.
Att sätta folk i fängelse och dela ut böter känns.... lite off.

Ha det gött!
kram
Cattis

Christopher Anderton:

Japp håller helt med. Det hade varit trevligt. Och kanske en gratis papperskopia åtminstone ;-)

coolbettan:
Visst är det bristande respekt. Bra att det ifrågasätts! Det känns som att folk i allmänhet blir mer och mer medvetna så det finns hopp om att påverka åt rätt håll.

Jag har "sanerat"skåpet, men ändå smyger det in saker som jag inte vill ha där. Ibland är det jag som missar, ibland övriga familjen.
Det är inte alltid lätt att leva som man lär. Att ställa om vanor tar tid.
Bara att jobba på!
Tack så väldigt mycket för berömmet, jag blir så glad. Som du vet gillar jag din blogg jättemycket också. Emellanåt hinner jag inte in överallt som jag vill eftersom livet är fyllt med allt möjligt...

Hoppas solen lyser på dig också :-)

Tant Grön sa...

Jadu, det är verkligen hemska uppgifter det här. Min dotter jobbar på ett äldreboende, men där har dom som jobbar själva tänkt till och ändrat en hel del när det gäller maten. Gamlingarna blir ju undernärda annars!! Nu får dom mer fett och mer hemlagad mat där dottern jobbar... Jag blev så glad när hon berättade det!

Vink! från en grön tant

bakgrund