torsdag 10 september 2009

De rödgröna och Obama - för solidaritet med ALLA

De rödgröna har inte kommit överens i sakfrågan. Vilka skatter ska höjas, hur snabbt och hur mycket? V vill så klart satsa på ett snabbt återställande av skatterna och bättre förutsättningar för välfärd åt alla - inte bara mera pengar till de som redan har och det är de mer ivriga med än S.
M vill lägga mer krut på miljöavgifter och förmögenhetsskatten är man helt oense om. Detta kan ses som en svaghet så här ett år före valet. Eller så kan man se det som något positivt och att det är en process som ska gås igenom för att närma sig varandra. Ska man sedan sitta i koalition behöver det ju inte betyda att man går samman och blir ett parti... I så fall är det ju meningslöst att rösta på någon enskild av dem. Det är ju ändå så att den som har flest mandat får mer att säga till om och sedan får man jämka. Det tror jag inte att de rödgröna kommer att misslyckas med. De grundläggande har de ju gemensamt och det är solidaritet och välfärd till alla.

Vi i Sverige är genomgående så bortskämda och de flesta är också skrämmande omedvetna om detta. Vi har det så bra, att vi tagit det för givet alltför länge. Jag lyssnade till Nyhetsmorgon och Obamas tal om sjukvårdsförsäkring till alla. Märkligt nog är det något som han får kämpa hårt för och inte får särskilt stort gehör för. Amerikanerna vill helt enkelt inte betala skatt för att de som har det sämst ska kunna få sjukvård. Skrämmande vad kapitalismen får människor att bli giriga.

Allt kan inte räknas i pengar. Om alla pengar går till överkonsumtion har vi snart inget riktigt värde kvar. Det värdet som sitter i gemenskap, tid, naturupplevelser, ja vi riskerar t. o. m att förstöra framtiden för kommande generationer.

intressant
obama: 1, 2, 3, 4
De rödgröna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

synne sa...

Ja vi har det så bra i Norden så vi borde egentligen skämmas.

Det är otäckt det som Obama får kämpa så hårt för. Att så många människor i USA inte får sjukvård i USA är inte alls bra. Jg hoppas att han lyckas få igenom det till slut.

Kramen Synne.

bakgrund