torsdag 24 september 2009

Det äkta och bestående värdet är något annat än pengar

Tisdagen den 23:e oktober såg jag, enligt min mening, en av de viktigaste filmerna som gjorts.

En film som antingen kan uppfattas som hoppfull eller som skrämmande, beroende på hur mänskligheten kommer att agera framöver.
Jag väljer att se den som hoppfull även om jag inser svårigheterna med att få med sig tillräckligt många i den förändring som vi måste göra världen om, för att undvika att klimathotet blir verklighet.

Filmen heter the age of stupid och jag såg den på Nynäshamns biograf, utsänd via satelit. Många kända personer ville vara med och backa upp budskapet som filmen sänder ut och de intervjuades före filmen och återknöt med kommentarer efter dess slut. Exempelvis deltog Kofi Annan, Mary Robinsson, Ed Milliband, Gillian Andersson samt Heather Graham.
Även i biosalen hade vi en diskussion innan vi gick hem. Filmen är producerad av den brittiska producenten Franny Armstrong och sändes med anledning av det stora miljömötet i Köpenhamn i December som kan vara avgörande för vår framtid.Så vad är filmens budskap?
Vi överkonsumerar något grymt och använder slut på jordens resurser i rekordfart. Dessutom är stora delar av den energi vi använder till vår överkonsumtion, baserad på fossila bränslen. De rika delarna av världen använder upp den största delen av kakan och de fattigaste får klara sig på småsmulorna. Det paradoxala är att då man finner olja i fattiga länder, leder detta inte till att vanligt folk får det bättre. Profiten hamnar i händerna på några få och övriga får det ännu sämre.

Vi vet redan nu att detta inte är hållbart i längden. I filmen talas det om den den kritiska gränsen då temperaturhöjningen når över 2 grader och det inte längre går att vända utvecklingen.

Då vi stiger in i filmen år 2055, är allt redan över och ensam i ett gigantiskt torn, kallat arkivet, där all vetenskap och konst och litteratur finns samlad, sitter en åldrad man och ger oss tillbakablickar som visar oss hur det kunde bli som det blev.

stallom.se finns ett par recensioner som även innehåller en trailer.


Vi var inte många i biolokalen vid detta, som jag ser det, historiska ögonblick. Jag tror inte att man visat bio på detta sätt förut, via sattelit och med direktsänd debatt från New York. Filmen visades dessutom i 62 länder, live...
Möjligen är det så att den pyttelilla notis som Nynäsposten bjöd sina läsare på inte nådde ut till tillräckligt många.
För Er, från Nynäshamn, eller någon annanstans bjuder jag på denna länk, där man kan se filmen direkt i datorn. Gör det, tiden kommer inte att vara bortkastad.
För er som vill se filmen på biograf finns chansen kvar än, då den går på Rigoletto 22-25 September.

Nu växer det fram organisationer som arbetar för att sprida denna information. Ett exempel är notstupid.org. där du kan hitta olika ideer kring hur man kan göra skillnad som enskild person.

ageofstupid.net kan man beställa filmen på 31 olika språk från och med femte oktober. Tanken är att man ska kunna visa den i skolor, föreningar, i kyrkan och kanske på puben. Själv tycker jag att det vore utmärkt att visa denna film i tv. Ju fler människor som ser den och tar till sig budskapet, desto bättre.

Kjell Aleklett, professor i fysik har en annan ingång i klimatfrågan. Han pekar på att stora delar av den mat vi äter framställs med hjälp av olja. Han talar även om Peakoil, dvs då jordens oljeresurser obönhörligen tar slut. Han anser att frågan är mer en fråga om den svält som kommer drabba jordens befolkning, än själva klimatfrågan.
Själv kan jag inte se det på annat sätt än att frågorna hänger i hop. Tar oljan slut innan vi hunnit värma upp planeten tillräckligt, kanske det är vår enda räddning...

Ni kan se ett kort inslag med professor Aleklett här

Helt klart är det så att vi måste lägga om hela vårt sätt att leva. Vi måste lära oss att jobba tillsammans med naturen och vårda den. Att se det verkliga och bestående värdet. Det som finns i naturen och i samvaron med andra människor och levande djur. Ingen människa blir glad av att överkonsumera saker, att överäta eller äga ett överflöd av pengar.

När jordens resurser är slut kan inga pengar i världen köpa dem tillbaka.

intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

bakgrund