tisdag 29 september 2009

Släng din margarinbytta...

(Först av allt: Sorry lilla E. Ditt efterfrågade inlägg kommer så småningom. Jag hittar inte min kamerasladd. Tänk, så många sladdar som jag har, och ändå inte en enda som är användbar)

Margarinet finns tydligen kvar, trots försök både från Ica och Coop att bli av med det.


Annika Dahqvist, min fetthjältinna rekommenderar oss alla att vägra margarin. Det är nämligen baserat på en fettmassa som man kan göra allt från smörjfett till båtar till smörimitation, vilken SLV (Svenska livsmedelsverket) kallar hälsosam att bre på mackan.
Om du inte vill att dina barn, din mor eller mormor ska behöva äta smörjan, tala om det för SLV genom att förslagsvis mejla dem på livsmedelsverket@slv.se och tala om vad du tycker.

Signaturen Niklas är bekymrad över att hans son serveras margarin på sin förskola. Detta enligt SLV:s rekommendationer så klart. Förskolan gör bara vad de tror att de måste. Han ifrågasätter starkt SLV:s makt att ge oss kostråd och vill gärna ha kontakt med andra som delar hans missnöje. Ni kan mejla honom på nejmargarin@yahoo.com. Det ska jag göra.

Jag kan också rekommendera er att försöka påverka direkt genom att prata med er förskola, skola eller fritidsavdelning. Det kan hända att det hjälper. Det gjorde det för mig och jag har hört att det även andra lyckats genom att vara mer eller mindre "besvärliga".

Elisabeth Höglund," loved you in let`s dance", blev en besvikelse för mig förra veckan då hon baktalade fetthjältinnan i sin krönika, men gjorde bot och bättring i går. Hon uppmärksammade oss då på att cancerfallen ökat i och med att vi började äta margarin och berättade att även hon faktiskt kastat sin sista margarinbytta.

Det verkar som om fler och fler vägrar margarin. Därför efterfrågar kostdoktorn förslag till vad vi ska kunna använda det kommande berget med ratat fett. Har ni några bra idéer?

Själv ser jag fram mot den dagen då myten om, att kemiskt framställt margarin ska vara nyttigare än naturligt animaliskt fett i form av smör, för evigt är punkterad.

Naturligt animaliskt fett är hälsosamt - margarin är gegga och hälsovådligt.

intressant!
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Charlotte sa...

Hej
Var ett tag sedan jag kikade in hos dig. Bra att fler tar upp detta med margarinet och orkar protestera. Jag har börjat köpa smör men fick lov att köpa hem margarin till chokladbollar för ena sonen tyckte smör var äckligt! Tänk så vanor kan påverka däremot är båda sönerna överens om att alla mat blir godare med smör. Såg du matakuten igår? Skrämande och mycket skrämande att det ska vara sådana protester inför något nytt. Jag förundras över att mattanter kan vara stolta över vad de gör - men har de något val egentligen? De styrs av andra.
Jag har börjat vara hundvakt så nu sitter jag mer eller mindre fast här hemma, inte så bra när man vill göra en massa annat också. Har du lust och tid med en fika är jag oftast fri onsdagar.

Cattis sa...

Hej Charlotte!
Jag har tänkt på dig emellanåt, men det har varit fullt upp. så roligt att höra ett livstecken från dig.

Var med en av mina döttrar till hembygdsgården förra veckan och det blev bjudna på hemkärnat smör på hembakt bröd. Supergott?
Delade åsikter bland barnen. Smöret smakade "konstigt". En av barnen sa tom.
"akta er, det är jätteäckligt det är ju riktigt smöööör."
Stackars förstörda smaklökar...
Missade matakuten, men visst är det repris?
Jag har skaffat valp, så nu har jag två jyckar. Onsdagar ser oftast bra ut för mig också. Jag föreslår en träff 14 oktober. Nästa onsdag är redan bokad ;-)

Kaktusblomman sa...

Det är svårt som konsument att veta vad man ska tro på när motstridiga budskap av uppköpta "experter" vräks ut över oss och vetenskapen är oenig. Därför har jag gått med i Sveriges konsumenter i samverkan för att få en mer objektiv bild av verkligheten. Jag tror att vi konsumenter måste gå samman för att påverka lvsmedelsindustrin. Se bara hur det gick i skolmatsfrågan.LRF backade direkt när konsumenterna satte press på dem.Läs mer på http://www.konsumentsamverkan.se/

Charlotte sa...

Hej!

Kan du maila mig på ann-charlotte1@comhem.se ? Min dator vägrar godta din e-postadress. Den 14:e är jag upptagen tyvärr. Vi kan höras vidare genom mail så ska du få mitt telefonnr och adress också.

Kaktusblomman sa...

Charlott:

Var det mig eller Cattis du vill ha tag på?

Hälsningar

kaktusblomman

Cattis sa...

Hej kaktusblomman!
Visst kan det vara svårt...
Jag har provat både lightvarianten och den naturligt feta och vet att den feta får mig att må så mycket bättre, att jag vet vem jag tror på.

Det är inte livsmedelsverket kan jag lova ;-)
Jag är också med i konstumenter i samverkan. Tack för tipset, dock. Ofta hinner jag inte hålla koll på allt då jag har ett aktivt liv.

och jo, det var mig Charlotte ville ha tag på :-)

Charlotte: Mejlar dig senare.
Ska sova en skvätt, har haft sjukt barn i natt och lider brist på bra sömn.

Ha det bra!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Tänk att det fanns en tid när jag trodde att Milda var nyttigt. Men det är länge sen jag tog mig ur den villfarelsen ;)
Har inte kommit ett margarinpaket över min tröskel på många år nu och det är jag väldigt glad över, när jag ser dagens debatt.
Det måste väl gå att använda margarinberget till fjärrväme, brinner säkert bra.

Karin sa...

Oj! vilken trevlig blogg. Vad glad jag är att jag hittade hit!

Jag är också hundägare. Ett tips - kolla innehållsförteckningen på hundmaten också.

Synnøve. sa...

Vi kan ta margarinet och smörja in cyckelkedjor, hjullager och annat maskineri med. Det borde det väl fungera till tycker jag.
Här har vi nu under sista året inte haft margarin hemma överhuvudtaget.
Ut med skiten och in med smöret...

Ska hälsa lilla E att kamerasladden är borta.
Kramen Synne.

Anonym sa...

goyard store
supreme clothing
jordan 1 off white
kd shoes
kobe sneakers
curry shoes
off white jordan 1
birkin bag
supreme clothing
kyrie irving shoes

bakgrund