I går gick årets kräftfest av stapeln. Syster hade en sådan där fest där vuxna människor sitter och sölar i sig och dricker nubbe, sjunger fåniga visor, och får ont i huvudet dagen efter. Själv hade jag den mer barnvänliga varianten där man dricker hemgjord röda vinbärssaft till vitlöksbröden.
Faktiskt hade vi en go ost också och en bunke med räkor, några hårdkokta ägg, och majonäs att doppa härligheten i.
Kusinen som var hedersgäst såg så här glad ut då festen började.
Förra året hade jag en liknande kräftfest där barnen fick lära sig att skala kräftorna också. Ren självbevarelsedrift alltså då man har fler ungar än vad det är roligt att skala åt. Dessutom är ju skalandet och slafsandet en del av ritualen med att äta sumpdjuren.
I år tog vi vår kräftskola från början då allt fallit i glömska sedan förra året. Alltså häng med:
Välj en kräfta som ni tycker ser bra ut.
Vrid först klorna av den.
Vänd kräftan med buken upp, ta ett djupt andetag och sug i er! Ja just det, under magen. Slurp, slurp.
När ni är färdiga med slurpandet och fått njuta av den, förhoppningsvis goda, kräftsmaken, vrider ni huvudet av kräftan. Ta tag i huvudet med ett fast grepp och vrid där visiret delar sig och övergår i stjärt.
Skala av stjärtdelen så det goa kommer fram. Vissa entusiaster öppnar även visiret och grötar runt där under. Det gör inte jag...
Nu finns det fler varianter med vad man kan göra med den skalade, läckra, kräftskjärten. Man kan äta den som den är. mmmm. Man kan doppa den i majonäs. mmmm.
Man kan äta den med vitlöksbröd eller ägg. mmm. etc.
Mina fiffiga barn kom med ytterligare en variant att få ur spadet ur kräftan, där det inte ingick att suga på buken, vilket de tyckte var hyfsat "äckligt"
Man kan helt enkelt bryta av en av klorna och suga i sig den vägen. Funkade bra på vissa av kräftorna och mindre bra på vissa andra.
Lycka till!
Andra bloggar om: kräftfest, kräftskiva, foto, barn, familjeliv, kräftskola, kräfttest
1 kommentar:
Du, kolla in blicken på kräftan som Lilla A suger på... Den blicken var inte nådig.
Kräftor är väldans gott. Men jag kan inte äta skaldjur då jag är allergisk. Men åt några när vi hade besök här i våras.
Kul att se kusinen på bild. Det var ett tag sen. Mötte ju bara brorsan sist vi var över.
Här har vi fikat med Ole og tagit en körsbärslikör till. (förra årets alltså)
Nu ska jag snart ut och plocka röda vinbär. Buskarna är fulla...
kramen från Digernes.
Skicka en kommentar