tisdag 25 augusti 2009

Vilken märkning är "bäst?"

Jag har försökt greppat det här med de olika livsmedelsmärkningarna, och vad de innebär angående tillsatserna, och snurrat in mig på en massa detaljer var gång jag försökt. I dag har Mats-Eric Nilsson, alias "den hemlige kocken" gjort en enkel och bra sammanfattning i en artikel i SvD.

Sammanfattningsvis tolkar jag det som att KRAV-märkningen är bäst, även om det tillåts en del tillsatser, dock inga av de värsta. Nyckelhålsmärkningen är inte alls bra, den som så länge varit riktmärket för bra matval för så många konsumenter.
Vad man helt bortsett från är att, då man manipulerar råvarorna för att få dem fettsnåla och "nyttiga" (?) förlorar de i smak och konsistens. Det betyder att man måste tillsätta olika smakämnen, färgämnen samt stabiliseringsmedel för att få dem att bli aptitliga.

intressant
Andra bloggar om: , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja fotot är bra i alla fall, fniss!!

synne sa...

Ja det är lite som det där med att
"det man förlorar på gungorna, tar man igen på karusellen."
Men i det här fallet så hållar jag mig till gungorna. Det där med karusell gillar jag inte.

Håller mig till naturliga råvar jag. Det smakar bäst.
Ha det gott.
Kramen i regnet...
jodå, inatt med ;D

Charlottas sa...

Är lite roligt med grädden som Skånemejerier har tagit bort fett ur och tillsatt stabiliseringsmedel (vilket kommer jag inte ihåg i skrivande stund)alltför att lura oss godtrogna... ärligt talat är den grädden inte ens god, inte coops egen eller icas... nej jag håller mig till Arla. Ska det vara så ska det vara riktigt, inget fusk. Fast jag fuskar ibland, det blir nog både den ena och den andra tillsatsen i vissa livsmedel.
Kanske snart dags för vår fika? Jag kommer att vara hundvakt på försök från 1 september, måndag, tisdag och eventuellt även torsdag varje vecka. Det är en snäll hund, en hane. Om det fungerar och jag inte blir allergisk mot honom blir han nog hos oss fram till och med januari då matte hans går i pension.

bakgrund