onsdag 19 augusti 2009

Har GI blivit LCHF?Jag fick ett telefonsamtal från en förvirrad syster yster.
Hennes arbetskamrat hade läst högt ur Expressens bilaga med Gi-recept samt Gi-skola alá Ola Lauritzon. Det gjorde hon eftersom hon tyckte att recepten verkade så bra. Sedan sa hon till min syster.
"Vad synd att du inte kan äta detta för det är ju GI och inte LCHF"

Min syster gick igenom alla recepten och ju mer hon läste desto mer förvånad blev hon. Så gott som alla 28 recepten var LCHF - recept om man bortser från fyra där det ingick quinoa, minimalt med soyamjöl, gröna linser och ett par frukter, päron och granatäpple. Vilket kan vara okej någon gång även för en LCHF:are.

Min syster och så även jag tycker att det är väldigt positivt att Expressen bjuder på dessa trevliga, goda och hälsosamma recept. Men varför kalla dem för GI, då de ju är övervägande LCHF? Det hjälper inte att man strösslar med små rutor. där det står att man ska välja kall kokt potatis, fullkornspasta eller fullkornsris till maten, då det faktiskt inte ingår vare sig i recepten eller bilderna. Man kan även läsa i GI-skolan att man ska äta mycket frukt. Det är säkert därför man lagt till både päron och granatäpple en gång på 14 dagar!?!
Som pricken över i bjuder man även på superläckra GI-mellanmål. Bortsett från en tunn skiva av något som liknar bröd är även mellanmålen så mycket LCHF som det bara är möjligt.
Det allra bästa med denna "GI-skola" är dock att man numera ska undvika konstgjorda fetter (såsom margarin, Becell och övriga matfetter av industriell härkomst) och i stället använda både smör och grädde, vilket man inte alltid förespråkat.

Och så blev GI till slut så gott som LCHF - slutet gott, allting gott!

intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Doc_ sa...

Kul!

GI är numera som LCHF light. Perfekt.

hugan sa...

Jamen det är ju det jag har klurat på hela sommaren!! Tyckte väl att det var slående likt! GI är väl lite mer liberalt..annars skiljer inte mycket.

Anita sa...

Denna bilaga har jag missat, jag skulle säkert blivit lika förvirrad som din syster. Det är bara att hålla ut så kommer den ena LCHF bilgan efter den andra ska du se!

Garlica sa...

Finemang!!
Det tar sej...
Kram

synne sa...

Det är nästan som tvillingar. Fast inte enäggstvillingar kan man väl säga.

Ha en flott afton.

bantningspiller sa...

nice blog

bakgrund