tisdag 4 augusti 2009

Fett eller fett - det är frågan.

Läser återigen om dietisttråd som rekommenderar margarin och lättmjölk till våra barn - för deras hälsas skull. Denna gång är det tidningen vi föräldrars som får information av dietist Sara Ask. Och jag blir lite trött till en början. Sen inser jag att denna fråga kommer att fortsätta argumenteras lääänge. Och för barnens skull vill jag bara påpeka ett och annat angående min syn på saken av det som jag har tagit till mig i fettfrågan.

Enligt vedertagen forskning ger mättat fett högre blodfettnivåer, minskad insulinkänslighet, även för barn, och ökar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar i vuxen ålder.

Så står det i artikeln. Det är bara så att den vedertagna forskningen sponsras av livsmedelsindustrin och då läkare och andra kostintresserade personer, som är kunniga inom området slår hål på denna vedertagna forskning väljer man att besvara detta med "goddag yxskaft"

Det finns intelligenta och insatta personer som förklarat för oss hur blodsockret går "bananas" av socker, vitt mjöl och andra kolhydrater och hur många med metabolt syndrom eller diabetes blir friska och slanka med kolhydratfattig och fettrik diet, där det naturligt mättade fettet är ett gott inslag, både för gom och hälsa. Det fett som jag definitivt skulle akta mig för är margarin, som påstås vara så fantastiskt bra och baserat på goda vegetabiliska produkter, såsom raps. (och palmolja) Någon som vet något om processen?

Ändå varnas det i artikeln för att låta överviktiga barn äta för mycket mättat fett. Det rekomenderas flytande margarin och lättcremefraiche. Ingen varning alls för snabba kolhydrater. Ingen information alls om att många, för att inte säga de flesta lågfettsprodukter har fått sitt naturliga fett utbytt mot andra fyllndadsmedel, såsom exempelvis modifierad stärkelse, gelatin eller pektin, för att hålla konsistensen, samt smakämnen för att kompensera smaken. Det naturliga fettet alltför ofta ut mot tomma kolhydrater som ökar hungern och sätter blodsockret i gung.
Det är inte vad jag skulle mata ett överviktigt och sockersuget barn med.

På Mjölkfrämjandet, mejeriernas och mjölkproducenternas organisation, tycker dietisten Kerstin Wikmar att frågan om mjölkens olika fetthalter har fått för mycket utrymme i diskussionen.

– Mjölk är ingen fettkälla om du frågar mig. Standardmjölk är magrare än keso. Själv skulle jag aldrig välja annat än lätt- eller mellanmjölk till mina barn. Men det beror på att de sorterna är Dvitaminberikade, säger hon.

Till ett visst håller jag med om att mjölken fått för stort utrymme, absolut. Men, varför, varför, varför ska man hålla på och kladda med lättmjölk på den grunden att den är D-vitaminberikad?

Det finns indikationer på att tillsatta vitaminer möjligen inte tas upp i kroppen särskilt bra alls. Varför inte dricka den naturligt feta mjölken då, med de naturliga vitaminer som redan finns där?

Längst ner i artikeln frågar man oss om vi brukar tänka på vilken typ av fett som våra barn äter.

På den frågan svarar jag ja, absolut. Jag vill att mina barn ska äta så naturlig mat som möjligt, inklusive naturligt fett, mättat som omättat. Det tror jag gagnar både dem och naturen i slutändan.

intressant

bloggtips: kostdoktorn.se, Annika Dahlqvists blogg

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Ann-Katrin sa...

Alltså, jag blir så jäkla arg när jag läser det här. Grymt bra att du tar upp det. KLART att lättmjölk och mellanmjölk är d-vitaminberikad. D-vitamin och A-vitamin är nämligen fettlösliga. Tar man bort fettet tar man bort vitaminerna och då måste man lägga tillbaka dem manuellt. Så korkat. Varför i hela friden ska man sedan använda det som ett argument till att dricka skräpet. Nej, naturlig mjölk säger jag, med naturliga vitaminer kvar.
Tack för lilla mig!

Ann-Katrin sa...

(Sedan kan jag konstatera att jag aldrig äter lightprodukter och skulle du se mig live så ser jag ut som hälsan själv, inget överflödigt här inte. Skulle kanske använda mig själv som reklampelare för riktiga produkter...
Uppvuxen på standardmjölk tills jag blev laktosintollerant, och det hade inte med mjölkintaget att göra utan är något som stora delar av släkten automatiskt får när vi blir äldre. I många generationer. Men som sagt, inga lightprodukter här inte).

Cattis sa...

Ann-Katrin

Visst är det så att naturlig mat måste vara bäst.
Själv är jag uppväxt med lättmjölk och lätt och lagom.

Nu jobbar jag med att bli lika slank som du...

Annette sa...

Men för bövelen TACK för ett intelligent inlägg i en låt säga "härsken" debatt...Lättprodukter till barn?! Jösses, hur överlevde folk fram till vår "upplysta" tid om inte på naturlig mat samt frukt & grönt för årstiden. Vi fullkomligen vräker i oss all slags produkter med kolhydrater,processad mat och fel sorts fett och undrar sen varför vi fortfarande är överviktiga och mår dåligt...Slutade själv med margarin för över 15 år sedan, övergick till smör & naturliga råvaror-helmjölk etc och VOILA kors i taket, jag lever fortfarande! Snälla dietister vakna-vad håller ni på med?? Det finns hur mycket seriös forskning som helst att ta del av nu-tänk om!

Charlotte sa...

Dietisterna kanske får betalt av livsmedelsindustrin???? Vem vet... bra att du tar upp detta igen. Skulle önska att en viss del av min familj gick in och läste vad du skriver så jag slipper alla kommentarer om grön bregott och andra feta produkter. Övervikt tror jag kommer utav alla lättprodukter och annat skit vi ska stoppa i oss. Den enda kontakt med dietist hade jag när vår son vägrade äta skolmaten som liten, han var väl 8 år då och de skickade oss till en diestist, dietisten hade inget vettigt att komma med och slutkommentaren var: jag hämtar en bunt med recept till dig så att du kan lära dig laga mat och riktig mat... tack och adjö, vi gick innan hon kom tillbaka, allt gick redan då ut på att lättprodukter var svaret på vår sons matvägran. Jag hade bakat och lagat mat sedan jag var 10 år!
Har du lust med en fika när skolorna börjar igen???

bakgrund