måndag 31 augusti 2009

*Det där med hjärnan, fettet och sockret.*

Ytterligare en professor har tagit avstånd från fettskräcken. Det naturliga fettet är inte farligt. Förutsättningen för att bygga övervikt är istället sockret. Även kolhydrater fungerar som socker i kroppen och höjer blodsockret, samt banar väg för fettinlagringen.
Men behöver då inte hjärnan socker/kolhydrater? Det är rätt populärt att tro det. Hjärnan själv vill gärna tro det, då sockret ger en kick. I själva verket är det så att hjärnan mår mycket bättre av fett. Sockret gör hjärnan till en "junkie".

Satsa på fett och proteiner och håll kolhydratnivån låg om du vill må bra, hålla vikten och förbli frisk. Ska du äta något med socker i, skulle jag välja bär. Det är ju årstid för det. Bären är naturligt gott och mest lagom blir väl godiset då man plockar lite sådär i förbifarten då man är ute på en långpromenad. Det är i alla fall vad jag tror.

intressant
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

synne sa...

Ja det är nog så.
Men inte alla tror det. För att det florerar så otrotlig många åsikter om just vad man bör och INTE bör äta.
Jag tror jag gör det som är bäst för mig. Det blir enklast.

Ha det gott.
Kramen Synne.

Kaktusblomman sa...

Jag blir trött och seg om jag äter för lite kolhydrater. Min läkare säger att han inte klarar att jobba med GI-kost.Hjärnan funkar inte.

Lite socker tror jag nog att hjärnan behöver, men frukt eller bär som du säger är bra.Kanske individuellt.

Tant Grön sa...

Det där stämmer till 100% för min del! Jag är helt "avgiftad" från kolhydrater nu och förstår hur otroligt beroende jag varit. Det är en känsla som inte går att beskriva - jag känner mig som en avdrogad narkoman! Har tidigare varit helt galen i bröd och framför allt fikabröd (helst kakor), men har aldrig tänkt tanken att jag varit beroende av kolhydrater.

Till kaktusblomman kan jag säja att från börja kan man känna sig jätteseg, när man börjar dra ner på kolhydrater, men det rätar till sig. Om man känner sig seg i skallen så kan man äta nåt med lite kolhydrater, så gjorde jag från början. Bär som du säjer är bra. Flatabröd med ordentligt lager Bregott funkade jättebra för mig. Nu har det gått 1½ år med LCHF och idag äter jag minimalt med kolhydrater: min hjärna känns som att den har blivit av med ett tjockt täcke av kolhydrater, bildligt talat. As good as new, skulle man kunna säja - om hjärnana alltså!

Men viktigt är att äta tillräckligt med fett när man drar ner på kolhydraterna.

bakgrund