torsdag 27 augusti 2009

Den där "svin" influensan...

...Verkar inte vara farligare än en "vanlig" influensa. Enda skillnaden är att den kallas för pandemi, dvs har utbredd spridning.
Jag läste just en bra artikel i svd av Inger Atterstam angående hur vi hanterar denna "läskiga sjuka". Alla ska ha rätt till vaccin i Sverige.
Ni läste rätt - ALLA.
Jag med och fler med mig, som faktiskt inte vill ha det. De flesta länder väljer att behandla "svininfluensan" som vilken annan årlig influensa som vanligt och vaccinera samma grupper som man brukar prioritera.
Men inte i Norge, Storbritannien och Sverige. Rättvist ska det vara. Det är så att vi kan bli avundsjuka på varandra, vi medborgare, om vi inte räddas allihopa. Från att få influensa.

Man räknar med att vi är så uppskrämda av alla larm kring denna influensas farlighet. Och vem har fått dessa larm att nå oss? Är det WHO, är det något läkemedelsföretag, eller är det pressen som ville se höja lösnummerförsäljningen?
Eller är det kanske t. o. m så att det kan motiveras som ett ekonomiskt försvarbart beslut, då det skulle kosta samhället alltför mycket, om alltför många medborgare blir sjuka samtidigt. Kanske är det en oro för vad som skulle kunna hända om vårt samhälle stannade upp och fick gå på sparlåga under en tid?

Och går det att få svar på den frågan?

intressant
Andra bloggar om: , , , , , , ,

5 kommentarer:

hugan sa...

ja just vad jag undrar åxå! Det debatterades på lokalradion om igår om att vaccinera sig eller ej. Läkaren föreslog att alla borde ta det kloka beslutet och vaccinera sig. Jag vet inte jag. Kanske är det som den fruktade fågelinfluensan som skulle vara så fruktansvärd, vart tog den vägen?!

Sen kanske inte jag heller har de allvarligaste sjukdommarna eller de viktigaste jobbet....

Ann-Katrin sa...

Klart att man ska vara försiktig och klart att man inte behöver pussa de som är sjuka under tiden de är sjuka men:
För det första får jag hellre influensan innan den har muterat till något farligare så att kroppen har en chans att bygga upp ett immunförsvar. För det stora problemet är just att vi saknar immunförsvar för den här nya influensan.

För det andra: Ett vaccin som inte är testat på större grupper? Skrämmer mig! Biverkningar från mediciner kan vara nog så allvarliga. Nu är förståss inte alla biverkningar så allvarliga som de efter Neurosedunskandalen men när biverkningarna i vissa fall kan vara värre en själva sjukdomen? Jag vet inte jag... Jag vaccinerar mig inte mot vanlig influensa och så länge symptomen och verkningarna av den här är lindrigare än för vanlig influensa (inklusive färre döda) så tar jag det lilla lugna.

Anonym sa...

Ja jag kommer då inte att vaccinera mig! Har aldrig haft influensa tidigare, och inte heller vaccinerat mig tidigare. Så varför göra det nu?!
Även jag är rädd för biverkningar, och jag har förmodligen ett bra immunförsvar.

Niklasson sa...

VARNING!!!! Svenska myndigheter och svensk media LJUGER OM VACCINET!!! Vaccinet innehåller skvalen (Squalene) i dosering som är tiotusentals gånger starkare än den som orsakat "Gulf War Syndrome (GWS)" vilket drabbat tiotusentals amerikanska soldater - förlamningar, nervskador och dödsfall i tusental. Svenska media har fått all information MEN VÄLJER ATT INTE PUBLICERA!!! VARNING!!! Svensk media står INTE PÅ FOLKETS SIDA!!! Informera dig på www.theflucase.com

synne sa...

Näe, jag håller mig undan det där vaccinet med.
Blir hellre sjuk av influensan än av sprutan.
Jag hatar den här skrämmseltaktiken som vi blir matade med.
Var ju likadant med fågelinfluensan...
Men vad hände med den? Fick den friska vingar och flög iväg?

bakgrund