onsdag 11 februari 2009

~ Hur står det till med skolmaten? ~

I dag är det som upplagt för ett inlägg om skolmaten,
Börja med att lyssna på Annika Dahlqvist då hon talar i radio, inspelat från gårdagen.
Där berättar hon om sina kostråd som ligger tvärtemot vad vi rekommenderats under så många år.
Hon menar att vi ska äta "tvärtom"
Jag hoppas att alla kommer in på länken till webbradion, för hon säger det så bra!
Mmm, vilket är bäst~ detta eller en kexchoklad?


Skolmaten är ju något som diskuterats väldigt mycket genom åren, och då jag växte upp på
70 - och 80-talet var det populärt att INTE tycka om skolmaten.

Jag var ett barn som tyckte om maten i skolan för det mesta. Men det tordes man knappt erkänna inför sina jämnåriga kamrater. Det jag minns om kosten från det jag var barn var matpyramiden som prydde alla skolmatsalar och ofta även väggen i väntrummet in till skolsyster.
Basen var kolhydrater och på toppen satt proteinet som pricken över i.
I dessa dagar pratas det mycket om livsmedelsverket och deras syfte med sina förlegade kostråd.
På 70-talet var det socialstyrelsen som var den stora makten och deras rekommendation om att äta 6-8 brödskivor om dagen slogs upp överallt på reklamstolparna tillsammans med spola kröken plakaten.
Jag minns oxå att vi alla stönade om att "så mycket bröd orkar man ju inte trycka i sig"
och "Så tjock man skulle bli då."
Det var vad vårt sunda förnuft sa oss då.

Ett äpple då och då är nog okej. Glöm inte att ge ett åt fröken oxå ;-)

Det var under 70-talet som lördagsgodis blev ett begrepp. Barns tänder var dåliga och vi fick förmånen att träffa flourtanten samt lära oss att vi inte skulle äta mer än tre gånger om dagen.
Vi höll för näsan på tisdagarna och gurglade under den där minuten som man skulle. Flourtanten tog tid så att ingen spottade innan det var dax.
Flourtanten blev något som vi barn började använda för att äckla varandra och vi blev så effektiva, att illamåendet förstärktes och spred sig som en masspsykos i klassrummet.
Min klass "gurglade" efter lunch och efter att vi spottat stirrade många av oss, mer eller mindre öppet, fascinerat ner i muggen för att se vilka rester som flöt omkring där i skummet.
Flourtanten, eller ibland någon olycklig kamrat, gick sedan runt i klassrummet med papperskorgen så man fick göra sig av med "snusket"
Brrrrr.
Det var under de här åren, som barnen fick lära sig att skolmaten var viktig.
Vi skulle inte klaga och vi skulle äta oss rejält mätta, eftersom skolmåltiden var huvudmåltiden för många barn.
Föräldrarna jobbade och även våra mammor gick ut på arbetsmarknaden och inte alls lika många som tidigare valde, eller ansåg sig kunna välja att vara hemmafruar.
Viktäktarna växte sig stora på 70-talet och lättmjölk och lätt och lagom var standard på många matbord. Även i skolan. Trots att det gick ett elakt rykte om att det visst var plastkulor i lätt och lagom, och att det var dessa som gjorde att det var så lätt att bre.
Detta var naturligtsvis inte sant. Däremot finns de mycket annat i margarinet som vi inte visste då och som många fortfarande inte vet som vi inte borde äta.
Vad är det egentligen för fel på naturligt smör??

Är det från plastkor som margarinet kommer?

Jag vet oxå att man snuddade vid tanken att glutamat inte var bra och att det kunde göra barn hyperaktiva. Men varningen fick inte någon större genomslagskraft.
Den smarriga kryddan aromat, (som nästan lika gärna kunde kallas glutamat ) serverades vid skollunchen. Den var en stor favorit och åtnjöts med fördel på knäckemackorna i tjocka drivor, ovanpå margarinet lätt och lagom, av skolbarnen.
Barn, som oftast åt smörgås och drack varm choklad till frukost om morgnarna.
Fast alla fick inte oboy, mycket tack vare att det var så dyrt. Många fick tack vare att det var billigare, vad jag tror ändå är en något nyttigare variant, choklad tillredd av socker och kakao, vispad i varm mjölk.
Tilltugget som var vanligast i min kamratkrets var Skogaholmslimpa med messmör.
Rena sockerchocken alltså. Dessutom vet jag att vissa föräldrar lade "mackorna" dubbla för att barnen lättare skulle få i sig mer bröd.
För socialstyrelsen hade ju sagt....

Vår naturliga kost är vegetabilisk.


Nog med nostalgi.
Ville bara ha med viss bakgrund till dagens läge där vi ju kommit en bit på väg?
Numer "vet" vi att socker är farligt för tänderna och att man blir tjock av fett...

Jag håller med om det första, helt klart, och jag kan hålla med om det andra påståendet oxå!
Fast bara då det gäller industrifett.
Naturligt fett är bra och nyttigt!
Men fettskräcken sitter djupt rotat och är svårt att få bukt med. Att fett är farligt och ska undvikas är en sanning som ingen ifrågasätter.
Eller åtminstone har ifrågasatt.

Hur kom den bananen dit? Inte växer det bananer i Sverige?


Nu blir vi uppmärksammade av Annika Dahlgvist och fler med henne om att de kostråd som vi följer baseras på gamla och manipulerade undersökningar. Barnen blir allt tjockare, trots, eller kanske på grund av, att vi följer livsmedelsverkets rekommendationer både i förskola och skola.

Eftersom jag är mamma till fem blev jag glad, då jag besökte kommunens hemsida, och såg att Nynäshamns kommun ligger väl framme i sitt arbete för folkhälsan, och att man lägger särskilt stor vikt vid att ge barnen goda och hållbara kostvanor.
Sedan läste jag vidare och insåg att de följer de rekommendationerna som livsmedelsverket förordar
Det innebär att barnen ska äta fettsnålt och kolhydratrikt...
Och barnen ska äta margarin och inte smör.
Alltså ska man motverka fetma hos barn genom att ge dem den kost som rekommenderats under alla år och som bevisligen inte fungerar?
Visst ser det gott och fett ut ~ och det var det...

Den kosten får blodsockret att svänga och gör barnen sugna på mera mat rätt snabbt igen då blodsockret sjunker. Då får de mellanmål i skolan med mer kolhydrater.
Kolhydrater bryts ner till socker.
Då vi äter socker/kolhydrater sätter insulinproduktionen igång.
Insulinet gör så att blodsockret stabiliseras och gör det även möjligt för kroppen att lagra överskottet av måltiden som fett. Insulinet hindrar oxå fettförbränningen.
Dessutom tycker tandtrollen om kolhydrater/socker och det är som bäddat för karies.

Låt var och en äta det den är ämnad för.


Nu finns det barn och föräldrar som protesterat mot att äta margarin och lättmjölk och faktiskt fått rätt i en skola. Jag tänkte länka till det inlägget som jag är nästan säker på ligger inne hos Kostdoktorn. Men just nu går det inte att komma åt den sidan då den tydligen och glädjande nog är så välbesökt. Vill ni kika senare så klicka här och leta er fram. Förhoppningsvis hittar ni mycket annat intressant under tiden...
Det lönar sig att göra sin röst hörd. Om DU har intresse av att påverka, så att barnen, kanske ditt?, ska få äta mer naturligt fet och hälsosam kost så kan du kontakta din kommun, eller skriva under den stora namninsamlingen angående skolmaten
.
vet du om att det är i kärnan som fröet till nästa planta ligger?
Hur kan det då bli mera av kärnfria frukter?


Något som jag saknar i livsmedelsverkets rekommendationer är den totala frånvaron av ifrågasättandet av tillsatser i maten. Förmodligen beror det på att tillsatserna är godkända och därför anses ätbara...
Men jag undrar hur många föräldrar som egentligen vill att deras barn ska äta det som finns i halvfabrikaten som serveras på skolorna? Och hur många vet VAD som finns däri?

Visst vore det skönt om man kunde lita på att maten är okej...

Men det krävs nog att alla inte lutar sig tillbaka och litar blint på att det är så.
Ni som vill veta mer om tillsatser och kanske skapa lite rabalder kring det tycker jag ska besöka den hemlige kockens sida, där det handlar om äkta varor och listigt kamoflerade "skit" ingredienser.
Mammas köttbullar är bäst ~ och då menar jag inte mamma scan...


Visst smakar hemlagat godast?
Och visst är det så att det som är lagat från grunden med naturliga och oförstörda råvaror måste vara det bästa för våra barns hälsa?
Tvekar du fortfarande och behöver fundera mer på vilken sida du står?
Fett eller magert?
Besök Kostdebatten där frågor besvaras av båda åsiktslägren för att bringa klarhet.
Skicka in frågor och läs svaren och tänk sedan noga efter.
Ser förresten att fråga sju skall besvaras efter 12.00 i dag.

~ Glöm nu inte bort att njuta av solen i dag! ~

(om den är hos er oxå förstås ;->)

Andra bloggar om: , , , , , , , Andra bloggar om: ,

7 kommentarer:

synne sa...

Så glad jag är att jag inte går i skolan.
Hoppas att alla kommuner förstår att skolmaten är viktig för att alla ska orka. Byter ut lättmjölk mot vanlig mjölk, lätt och lagom mot Bregott.
Jag har läst om skolan och jag är glad att de lyckades förändra på beslutet.

Nu ska jag klä på mig och gå ut. Posten ska in, jag ska ha lite luft. Men det blir ingen lång promenad idag. det är nästan 17 minus just nu. Men solen, den härliga solen skiner från en klarblå himmel.
Kram Synne.

Elisabet sa...

^Å, vad du skriver bra .., du borde ha en kolumn i någon tidning där just sånt här tas upp!

Jag har ÄNNU inte skrivit ut det du skrev om affärens mejeriavdelning, men ska göra det idag, när jag arbetar extra ikväll.

Cattis sa...

synne:
det känns så viktigt det här så jag kan ju inte låta bli.
Lyssnat på radion?

här är oxå bättre väder än på länge. Inte lika mycket sol som i går men ändå hyfsat.

Och det har ju blivit ljusare ute!!

kram
cin

Elisabet:

Tack snälla för berömmet :-D

huga sa...

vilse i kostdebatten?? tycker du verkar ha stenkoll!! mycket viktiga frågor framförallt ang. skolmaten, trodde det skulle lossna med den sen 4:an hade en slags serie i det ämnet...

visst skiner solen, men ack så kallt ute..
du har en liten hälsning att hämta hos mej om du känner för det!
Kram!

Sussi sa...

långt inlägg, orkade inte hela men jag hann iaf notera "vår naturliga kost är vegetabilsk". Jag argumenterade för det med min kille igår, han oandra sidan menade att det naturliga är kött. Beror väll på vem man frågar.

Cattis sa...

Huga:
Tack snälla för det.
Men örnkoll är svårt att ha. Jag lär hela tiden.
Tror Berts program helt klart rörde om i grytorna. men det behövs mycket info för att få med sig den stora massan...

Ska gå in och kika hos dig.

Ingen sol här men snö!!
härligt

Sussi:
den vegetariska kosten var en bildtext till marsvinen. Och de ÄR vegetarianer ;-)

Mors Deka sa...

Du skriver så vansinnigt bra, Cattis! Jag är lite stressad bland alla mina ouppackad lådor efter "den stora flytten", men jag SKA skriva om dig och detta och länka till dig. Jag älskar att skriva, men skulle inte kunna göra det bättre. Du är toppen!
KRAMEN!

bakgrund