torsdag 19 februari 2009

*Hysterisk fettreducering...*

Mina barn tycker om fruktyoghurt...
För en tid sedan reagerade jag på att det knappt fanns någon yoghurt som innehöll "normal" fetthalt. (runt 3% brukade yoghurten vara då jag var barn har jag för mig).
Det finns yoghurtar i alla smaker, i långa rader kyldisken, men alla har de 0,5% till 2% fetthalt.
Jag utgår från att de är fettreducerade, som Agneta Dreber så fint satt och sa i Kunskapskanalen häromkvällen. Fettreducerar livsmedlen gör man inom industrin för att värna om folkets hälsa. Vi blir nämligen feta av naturligt fett ~ det håller livsmedelsverket envist fast vid, trots att alla "bevis" för detta redan konstaterats vara otillräckliga.
Jag hittade faktiskt en yoghurt från Skånemejerier för en tid sedan som hade mellan 3-5 % fetthalt.
Hurra tänkte jag, äntligen något som man kan ge sina barn. Fast, då jag vände på förpackningen såg jag att den tyvärr innehöll modifierad potatisstärkelse. Efter att ha läst på baksidan av butikens alla vackert dekorerade yoghurtförpackningar, insåg jag att ALLA krämiga, fettreducerade yoghurtar innehåller modifierad stärkelse för att hänga i hop, eftersom de tappat sin normala substans, då fettet kramats ur dem. Som en bieffekt måste man sedan förstärka upp den lama smaken, som blir då man byter fett mot utfyllnadsprodukter, med något piffigt smak och färgämne, kanske fler.

Till slut hittade jag så denna ekologiska yoghurt från Skånemejerier, som faktiskt INTE innehåller modifierad stärkelse, eftersom det inte är tillåtet i ekologiska produkter.
Jag undrade förstås hur det var möjligt då den faktiskt, tyvärr, inte var särskilt fet.
Köpte hem en för att prova. Trots att jag äter LCHF - kost, och för länge sedan övergått till helfil eller turkisk/grekisk yoghurt, provsmakade jag.
Vad gör man inte för vetenskapen och för sina barn ;-)
Visst var yoghurten aningen lös i konsistensen, framförallt var den alldeles för söt för min smak, men helt uppenbart är det ju, att man kan göra yoghurt utan modifierad stärkelse. Nu efterlyser jag en fet yoghurt, med riktig frukt i, från producenterna. Jag ska mejla alla som jag kan hitta en adress till.
De måste ju möta kundernas behov och önskemål som man så uttryckte det i matdebatten på Kunskapskanalen. (Tycker absolut ni ska gå in och titta på den via denna länk, eller se reprisen i kväll.)
Jag är övertygad om att det finns fler föräldrar som vill ge sina barn en smarrig, äkta yoghurt emellanåt. Alla VILL INTE att barnen ska äta fettbildande, sockertriggande, insulinhöjande light produkter.

Vad är då modifierad stärkelse kanske någon undrar:
Ofta är den gjord av majs, men kan lika gärna vara gjord av andra jordbruksprodukter.
Det finns minst 40 metoder för att modifiera stärkelse med hjälp av olika syror, enzymer och oxidatonsmedel. Eftersom man genom dessa processer manipulerar stärkelsen på molekylnivå får man inte använda den i ekologiska produkter (därför saknas den i den ekologiska yoghurten från Skånemejerier.)


Andra bloggar om: , , , , ,

6 kommentarer:

annette sa...

Hej Cattis!
Har skummat lite på Dina inlägg angående detta med kost, visst är det viktiga saker, men som pendlande heltidsarbetande vilket fler än jag är,så finns vare sig tid eller ork för att kunna läsa på förpackningar m.m för att få reda på vad saker innehåller.
Gör det istället ganska så enkelt för mej, köper nästan bara rena produkter, helt kött, färsk kyckling, vanlig mjölk, vanlig grädde, färska eller frysta grösaker, smör, olja och bregott, i princip inga halvabrikat, fruktyoghurt köper jag aldrig,köper vanlig mild 3 % yoghurt och så har jag i frukten själv.
Köper också när möjlighet finns grönsaker,frukt och kött som är närproducerat.
Om fler lätt bli att köpa knepiga produkter utan istället tänkte på ordet RENT när man handlar så skulle produkterna fösvinna av sig självt tror jag.

Tycker det fungerar ganska så bra på det här sättet.

Ha det så bra i kostdebatten!

Kram //annette

synne sa...

Hej där.
Det där med yoghurt är knepigt.
Har läst Annettes inlägg.
Varför inte göra egen yoghurt som hon skrev. Då kan det ju inte bli fel.
Det där med fetthalt kommer jag inte ihåg. Jag ska till affären sen då ska jag kolla här vad den innehåller.
Ha det så gott nu.
Vi hörs under efermiddagen.
Kramen oss.

Cattis sa...

Anette och Syne

Ni har så rätt och är så kloka :-)

Men alla är inte så insatta, tittar inte på förpackningen, tycker sig inte ha tid att laga mat från grunden alltid. Man ska ju dessutom veta att kycklingen inte är fullsprutad med koksalt osv.

Visst är det enkelt att göra en fruktyoghurt själv. Klart att marknaden skulle sanera sig själv om ingen köpte skitprodukterna.
Men då måste alla/många få upp ögonen för hur mycket skit det finns.

Ha det så gott!
Och jag fortsätter kampen ;-)

Cattis sa...

och... det som de äldre blir serverade på servicehuset och barnen i förskola/skola är inte mycket de kan göra åt...

Garlica sa...

Visst önskar man att folk blir mer medvetna och väljer RENA alternativ. Men så är inte fallet. Omedvetenheten är stor! Titta bar i folks varukorgar när Du står i kassakön. Föräldrar som köper nymodigheter som Chokladyoghurt - för vad gör man inte för sina tjatande barn. Sött är ju GOTT! Kassörskan på min butik trodde bara att man lurades och hade samma skräp i det ekologiska godiset jag köpte - hon förstod överhuvudtaget inte alls vad jag pratade om. Eller var inte intresserad eller orkade inte ta in... Bra inlägg!!!

synne sa...

Hej på dig.
Det kan vara klokt att inte låta honom se det förren i morgon.
Det har varit en tung dag ska jag helt ärligt säga. Men nu känns det bättre.
Kramar i massor.
Synne.

bakgrund